< terug

Voorbeschouwing NK atletiek indoor

19 februari 2021 (0 reacties)

Op de website van de atletiekunie een mooie voorbeschouwing van het NK altetiek indoor dit weekeinde in Apeldoorn in het Omnisportcentrum. Van een uitgebreid indoorseizoen is dit jaar geen sprake, dus de druk om goede prestaties te leveren tijdens het AA Drink NK Indoor is extra hoog. Het draait niet alleen om de verdeling van de nationale titels. Minstens zo belangrijk zijn de limieten voor de EK Indoor Atletiek. Wie moeten we in de gaten houden?

Nadine Visser
Nadine Visser

Hoog niveau sprintonderdelen
De sprintnummers beloven spektakel te worden. Het ene na het andere nationale indoorrecord werd afgelopen maand uit de boeken gelopen. Joris van Gool scherpte het Nederlands record op de 60 meter aan tot 6.58 seconde en is daarmee favoriet voor het goud. Tegenstand valt te verwachten van Raphael Bouju, Hensley Paulina en Churandy Martina. Met het ontbreken van Dafne Schippers, zijn er bij de vrouwen genoeg andere kandidaten die gaan strijden om de titel. Jamile Samuel heeft dit seizoen de snelste tijd genoteerd, maar juniore N’ketia Seedo, Naomi Sedney, Marije van Hunenstijn en Nadine Visser hebben eerder laten zien geduchte concurrenten te zijn. De favorietenrol op de 60 meter horden lijkt weggelegd voor Nadine Visser, die begin februari al een tijd van 7,90 noteerde. Ook Zoë Sedney is in vorm en scherpte haar persoonlijke record vorige maand aan tot 8,04, waarmee ze ook aan de EK-limiet voldeed. Bij de mannen zal de strijd op de 60 meter horden losbarsten tussen Koen Smet en Liam van der Schaaf, maar ook Mark Heiden en Sven Roosen kunnen hoge ogen gooien.

Femke Bol
Femke Bol

Titelverdediger Onyema Adigida heeft de beste papieren op de 200 meter. Bij de vrouwen is Lisanne de Witte favoriet, die overigens kiest voor een pittige combinatie met de 400 meter. Op de 400 meter zullen de ogen gericht zijn op Femke Bol, die het nationale indoorrecord op deze afstand naar 50,81 seconden bracht. Ook Lieke Klaver (51,48) heeft dit seizoen laten zien in topvorm te verkeren. Bij de mannen kunnen we vergelijkbaar hoog niveau op de 400 meter verwachten. Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia en Ramsey Angela doken dit seizoen al onder de EK-limiet van 47,20, maar ook Tony van Diepen en Terrence Agard zullen een gooi doen naar de titel.

Lobles
Djoao Lobles

Spannende duels op de middenlange afstand
De 800 meter zal naast een strijd om het eremetaal ook een jacht op tickets voor het EK Indoor worden. Met maar liefst zeven mannen die onder de EK-limiet (< 1.49,00) doken, belooft het een spannende ontknoping te worden. Djoao Lobles heeft tot dusver de snelste tijd genoteerd (1.46,89), gevolgd door Thijmen Kupers (1.46,91). De podiumkandidaten bij de vrouwen hebben ook de EK-limiet al op zak: Britt Ummels (2.01,85), Bregje Sloot (2.02,48) en Suzanne Voorrips (2.02,79).

k3394 vd reijken
Irene van der Reijken

Op de 1500 meter zullen de ogen gericht zijn op Bram Anderiessen, die eerder dit seizoen indruk maakte met een uitstekende 1500 meter in 3.39,04. Ook Valentijn Weinans (3.42,22) en Mahadi Abdi Ali (3.42,50) voldeden al aan de EK-limiet. Bij de vrouwen is die limiet nog niet gelopen, maar dat zou zomaar eens het doel van Irene van der Reijken kunnen worden.

Mike Foppen
Mike Foppen Foto Dave Klink

Mike Foppen leverde ook een bijdrage aan de recordregen dit indoorseizoen en verbeterde het Nederlands indoorrecord op de 3000 meter begin februari tot 7.42,55 (tevens EK-limiet). Het moet gek lopen, wil hij niet ook de nationale titel mee naar huis nemen. Maureen Koster is favoriet bij de dames en kan concurrentie verwachten van Diane van Es, die ongetwijfeld op jacht zal gaan naar de EK-limiet (waar ze dit seizoen nog één seconde boven bleef). De strijd om de bronzen medaille wordt een spannende.

Livestream dag 1: looponderdelen en hoogspringen
Livestream dag 1: technische onderdelen

Livestream dag 2: looponderdelen en hoogspringen
Livestream dag 2: technische onderdelen

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *