< terug

Voorbeschouwingen NK atletiek

28 augustus 2020 (0 reacties)

In een seizoen zonder internationale toernooien is het NK in Utrecht voor velen het hoogtepunt van het seizoen. Nu er niet op limieten gejaagd hoeft te worden draait het puur en alleen om de titel. Ondanks de uitdaging om van dit seizoen een geslaagde te maken, is bijna de volledige top in Utrecht aanwezig en is het misschien wel lastiger dan ooit om op voorhand de goede winnaars te voorspellen.

joris van gool 4
Fotocredit Jan Schellekens

Sprintonderdelen spannender dan ooit, alleen Van Gool echt favoriet op de 100 meter

Nu zeggen ranglijsten niet altijd alles, op de 100 meter kan je niet om Joris van Gool heen. Vanaf het moment dat er weer wedstrijden gehouden werden, viel er een stijgende lijn in de uitslagen van Van Gool te bespeuren. Zijn 10.20 seconden in La Chaux-de-Fonds is van een hoog niveau en maakt hem de favoriet voor de titel. Van Gool, vorig jaar nog vierde in een fantastische finale waarin de top 5 binnen een tiende van een seconde zat, neemt het op tegen Nederlands kampioen Hensley Paulina en de nummer 2 van het afgelopen NK Christopher Garia, met Solomon Bockarie als outsider.

Estafette
Fotocredit Bjorn Paree: Schippers, van Hunenstijn en Visser

Wordt 2020 het NK van Marije van Hunenstijn?
Aan de vorm zal het niet liggen getuige de 11.28 seconden waarmee ze in Stockholm tweede werd bij de Diamond League. Maar door de afwezigheid van N’ketia Seedo en Dafne Schippers, die start op de 200 meter, is het wel de eerste keer dat Van Hunenstijn als favoriet aan de start staat. Jamile Samuel, Naomi Sedney en Nadine Visser zullen het haar zo lastig mogelijk proberen te maken.

Visser is er vooral veel aan gelegen om de hordetitel weer in haar bezit te krijgen. Vorig jaar verhinderde een onwillige hamstring deelname aan de finale en ging Eefje Boons er met de titel vandoor. Dit seizoen staat er geen maat op Visser en wordt het vooral interessant om te zien wat daar achter gebeurd, met Eefje Boons, Zoë Sedney en de vrouw met zeven levens, Sharona Bakker die strijden om de overige podiumplaatsen.

Taymir Burnet en Churandy Martina starten alleen op de 200 meter en zijn dit seizoen, als we de spaarzame wedstrijden erbij pakken, aan elkaar gewaagd. Martina verdedigt zijn titel en dient verder af te rekenen met Paulina, Bockarie en de winnaar van het EK-20 Onyema Adigida.

Zeldzaam hoog niveau bij de vrouwen 200 meter
De enige 3 vrouwen die dit jaar in Europa onder de 23 seconden liepen komen allemaal uit Nederland en staan allen op de startlijst. Ondanks de rugklachten kunnen we uiteraard niet om Dafne Schippers heen. Met Lieke Klaver, dit jaar de snelste met 22.66 seconden, en Marije van Hunenstijn, ook al goed voor 22.91 seconden, mogen we gerust spreken van een heerlijk veld. Met verder Samuel, Sedney en Femke Bol is de 200 meter bij de vrouwen één van de sterkst bezette onderdelen.

De 400 meter behoort op het moment toe aan Jochem Dobber, met de 45.68 seconden in la Chaux-de-Fonds als voorlopig hoogtepunt, goed voor een gedeelde derde plaats op de ranglijst allertijden. Voor Dobber geldt misschien wel hetzelfde als Van Hunenstijn. Voor het eerst zal hij op een seniorentoernooi als favoriet van start gaan. Met Tony van Diepen en Liemarvin Bonevacia is er sprake van een echte top 3, ook al doen we Isayah Boers daar enigszins mee tekort. Bonevacia liet afgelopen weekend in Tilburg zien dat het met de sprintsnelheid wel goed is, alleen is het op de 400 meter dit seizoen nog niet samengevallen.

De 400 meter bij de vrouwen wordt ongelofelijk boeiend. Aangezien Lieke Klaver en Femke Bol op de 200 meter uitkomen en Lisanne de Witte ontbreekt, zijn er misschien wel zes vrouwen die kans maken op de titel. Nu worden er nog geen startbewijzen voor de estafetteploeg verdeeld, in Utrecht winnen kan voor een gevoelige tik bij de concurrentie zorgen. Andrea Bouma liep dit seizoen met 53.53 seconden de snelste tijd in het veld, Marit Dopheide maakte recent indruk door in Grootebroek met 54.29 seconden het baanrecord uit de boeken te lopen. Eveline Saalberg, Eva Hovenkamp, Laura de Witte en Bianca Baak, de enige die dit seizoen nog geen 400 meter heeft gelopen, zijn de overige gegadigden voor eremetaal.

Mike Foppen
Fotocredit Bjorn Paree Mike Foppen

Foppen en Ummels dubbelen op middellangeafstand, verwacht vuurwerk op 800 meter
De 5000 meter van het afgelopen NK werd door velen gezien als één van de hoogtepunten. Niet zo zeer omdat Mike Foppen zoals verwacht met de eer ging strijken, wel omdat vooral de beginfase vol zat met tempoversnellingen. Foppen, sinds Monaco mede recordhouder op de 5000 meter, staat op de startlijst van zowel de 1500 als de 5000 meter en gaat voor niets minder dan dubbel goud. Dat maakt het interessant om te zien hoe de concurrentie de 5000 meter gaat benaderen. De series van de 1500 meter zijn op zaterdagmiddag, de finale van de 5000 meter is 4 uur later. Grote kans dat de wedstrijd vanaf het begin hard gemaakt wordt, met Stan Niesten als voornaamste uitdager, aangezien de geblesseerde Noah Schutte ontbreekt. Is Foppen op de 5000 meter normaal gesproken een maatje te groot, op de 1500 meter is dat een ander verhaal. Een prachtig deelnemersveld met de winnaar van vorig jaar, Richard Douma, de nummer 2 Mahadi Abdi Ali, de gebroeders Van Riel en Thijmen Kupers. Kupers heeft in een toernooiloos jaar wat meer de nadruk gelegd op de 1500 meter en liep in Nijmegen naar 3.44.94 seconden. Jaap Gerben Vellinga, vorig jaar derde op de 800 meter, zal hopen op een boemelrace.

Geen Vellinga en Kupers op de 800 meter, iedereen die in Nederland verder iets voorstelt op dit onderdeel is er wel. Mannen, die elkaar dit seizoen veelvuldig hebben opgezocht om de kans op snelle tijden te vergroten. Junior Djoao Lobles kwam telkens als sterkste bovendrijven en start dan ook als favoriet, met Jurgen Wielart als voornaamste uitdager. Maarten Plaum, die vorig jaar op indrukwekkende wijze de titel pakte, liep dit seizoen nog niet, maar staat wel op de deelnemerslijst.

BrittUmmels
Fotocredit Bjorn Paree Britt Ummels

Bij de vrouwen zullen de ogen wederom gericht zijn op Britt Ummels die opnieuw gaat dubbelen. De manier waarop Ummels vorig jaar Maureen Koster versloeg op de 1500 meter maakte diepe indruk. Dit jaar lijkt een geslaagde dubbel realistischer. Tegenstand zal er vooral op de 800 meter komen van Bregje Sloot, dit jaar al goed voor 2.02.51 seconden. Een nieuwe dubbel zit er voor Irene van der Reijken niet in. De atlete van Rotterdam Atletiek won vorig jaar de 5000 meter en de 3000 meter steeple en start in Utrecht alleen op de steeple. Diane van Es start als favoriete op de 5000 meter.

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *