< terug

Voormalig wereldkampioene cross country Irine Cheptai loopt marathondebuut in Hamburg, Katharina Steinruck jaagt op speciale recordtijd

7 maart 2024 (0 reacties)

Katharina Steinruck wil record van haar moeder verbeteren

Irine Cheptai, Kenia’s Wereldkampioene Cross Country van 2017, loopt op 28 april haar debuutmarathon in Hamburg. Dit werd bekendgemaakt door de organisatoren van de Haspa Marathon Hamburg, die tijdens een persconferentie enkele namen van de topvrouwenkandidaten vrijgaven waaronder de Duitse Katharina Steinruck. Steinruck gaat op het snelle Hamburgse parcours op jacht naar een bijzonder familierecord.

Startlijst
Winfridah Moseti voert de startlijst voor de vrouwen aan. De Keniaanse heeft een persoonlijk record van 2:20:55. Er worden 14.000 lopers verwacht voor de grootste voorjaarsmarathon van Duitsland op 28 april. Winfridah Moseti liep een geweldige persoonlijke tijd van 2:20:55 toen ze vorig jaar tweede werd bij de marathon van Frankfurt. Terwijl de Keniaanse zal willen voortbouwen op deze prestatie zal de derde finaliste van Frankfurt tot haar rivalen behoren in Hamburg: Sharon Chelimo verbeterde zich afgelopen oktober tot 2:22:07. Ethiopië’s Kidusan Alema en Canada’s recordhoudster Natasha Wodak, die persoonlijke records hebben van respectievelijk 2:22:28 en 2:23:12, zullen ook hun voorjaarsmarathon lopen in Hamburg.

Debuutmarathon
Irine Cheptai was ook erg succesvol op de baan voordat ze zich meer op de wegwedstrijden richtte. In 2021 werd ze zesde in de Olympische 10.000 m-finale in Tokio en een jaar later won de Keniaanse de zilveren medaille op de Commonwealth Games in Birmingham. Daarna liet ze veelbelovende halve marathonraces zien, met als hoogtepunt een PB van 64:53 in Valencia, waar ze tweede werd. Met deze tijd was Cheptai de op drie na snelste halve marathonloopster ter wereld in 2023. Hamburg heeft in het verleden geweldige debuutmarathons gekend. In 2013 was het Eliud Kipchoge die won met een parcoursrecord van 2:05:30. Twee jaar geleden liep de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw een officieus werelddebuutrecord van 2:17:23, dat nog steeds het parcoursrecord van Hamburg is. Er staan nog twee debutanten op de startlijst voor vrouwen die het heel goed zouden kunnen doen op 28 april: Kenia’s Nelly Jepchumba heeft een PB voor de halve marathon van 67:00 terwijl Roselida Jepketer uit Bahrein 68:40 heeft gelopen voor de halve.

Katharina Steinruck
Katharina Steinruck zal in het middelpunt van de nationale belangstelling staan als ze het familierecord van haar moeder hoopt te verbreken. Het was precies 25 jaar geleden dat Katrin Dörre-Heinig, de bronzen medaillewinnares van de Olympische marathon van 1988 in Seoul, de marathon van Hamburg won met 2:24:35. Dit was jarenlang het Duitse marathonrecord. “Het is mijn doel om het record van mijn moeder te verbreken en het zou geweldig zijn als ik dat in Hamburg zou kunnen doen,” zei de 34-jarige Katharina Steinruck, die wordt gecoacht door haar moeder en eind januari in Osaka verbeterde tot 2:24:56 uur. “Katha Steinruck doet voor het eerst sinds 10 jaar weer mee en heeft goede herinneringen. In 2013 en 2014 klokte ze als jonge atlete persoonlijke bests van 2:34:20 en 2:33:56 in Hamburg. Tien jaar later is tien minuten sneller lopen het doel. En er is geen geschiktere wedstrijd dan de Marathon Hamburg om het familierecord te verbreken.

Online inschrijven voor de race kan nog steeds.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *