< terug

Waarom zijn vrouwen goed in extreme hardloopwedstrijden?

14 oktober 2019 (0 reacties)

Ultramarathons zijn een goudmijn voor wetenschappers. Ze kunnen er mensen onderzoeken die vrijwillig helemaal kapot gaan. Een van de raadsels voor de wetenschap: vrouwen zijn heel goed in het rennen van deze extreem lange marathons. Presentatrice Elisabeth van Nimwegen is  woensdag in het NTR-programma De Kennis van Nu getuige van het koningsnummer onder de ultramarathons: de Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB).

Een parcours van 171 km en meer dan 10.000 hoogtemeters door de bergen van Frankrijk, Italië en Zwitserland. Een ware uitputtingsslag. De meeste deelnemers rennen in bijna twee dagen naar de finish. Tijd voor rusten, eten, omkleden is er nauwelijks, hoogstens een hazenslaapje. 
Vrouwen presteren opvallend goed bij extreme duursporten. De Franse sportwetenschapper Guillaume Millet merkt op: ‘Des te zwaarder de race, des te groter de kans dat een vrouw wint.’ Hoe is dat te verklaren? Millet kijkt naar ‘neuromuscular fatigue’, de vermoeidheid die ontstaat na heftig sporten omdat je hersenen en zenuwstelsel je spieren niet meer goed kunnen aansturen. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen hier minder last van hebben. 

16okt-Elisabeth-bij-de-Ultra-Trail-du-Mont-Blanc-UTMB-
De Kennis van Nu
Aflevering: Geboren renners
Uitzending: woensdag 16 oktober, 21.20 uur, NPO 2

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *