< terug

Wanneer kunnen we de eerste hardloopwedstrijden weer verwachten?

17 december 2020 (0 reacties)

Het coronavirus heeft een groot deel van de sportwereld tot stilstand gebracht. Dat geldt onder meer voor hardloopevenementen en marathons. Er zijn al verschillende grote marathonwedstrijden uitgesteld die in het voorjaar van 2021 op de planning stonden. Bijvoorbeeld de marathon van Boston net als de marathon van Parijs die beiden naar het najaar in 2021 verschoven zijn. Overigens is onlangs nog wel de marathon van Valencia gehouden. Hoe zit het dan met de hardloopwedstrijden in Nederland? Dat ontdek je hier.

Geen officiële wedstrijden

Op dit moment is het niet mogelijk om aan officiële wedstrijden in Nederland deel te nemen, want die zijn afgelast. Het is uiteraard wel mogelijk om een goede voorbereiding te treffen voor het moment dat er weer wedstrijden zijn. Denk daarbij aan sportprijzen bestellen voor een toekomstige hardloopwedstrijd. Bijvoorbeeld een trofee bestellen voor de winnaar. Op dit moment is nog helemaal niet duidelijk wanneer er weer officiële hardloopwedstrijden mogelijk zijn. Dat geldt zowel voor wedstrijden in clubverband op amateurniveau als voor officiële wedstrijden voor de professionals.

Huidige regels voor sport

Zolang de huidige regels voor sport van toepassing zijn, is het niet mogelijk om wedstrijden te organiseren. Het is wel mogelijk om met een groep van twee personen te gaan hardlopen als er sprake is van een groepsles. In elk groepje mogen maximaal twee mensen aanwezig zijn en tussen de groepjes dient een afstand van anderhalve meter bewaard te worden. De groepjes met hardlopers mogen zich onderling niet met elkaar mengen. Overigens gelden voor topsporters uitzonderingen op de huidige regels voor sport.

Extra reisbewegingen

Dat hardloopwedstrijden en andere sportwedstrijden en competities verboden zijn, heeft als reden dat er te veel reisbewegingen komen. De extra reisbewegingen en wedstrijden voorzien bovendien in meer sociale contacten. Dat is de reden dat vrijwel alle sportwedstrijden nu stil liggen op een aantal uitzonderingen na. Op dit moment is er geen uitzicht dat er op korte termijn weer hardloopwedstrijden voor amateurs mogelijk zijn. De besmettingscijfers zijn daarvoor nog te hoog. De overheid is wel van plan om gecontroleerde experimenten te gaan houden in januari 2021. Deze experimenten hebben echter eerst betrekking op publiek bij sportwedstrijden.

Verdere toekomst

De komende maand is er in elk geval nog geen uitzicht op hardloopwedstrijden in Nederland. Het is ook maar de vraag of dat in februari wel het geval is. Alles hangt namelijk af van het aantal besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnamen. Pas als er sprake is van een stevige daling en blijvende daling is er weer ruimte om hardloopwedstrijden toe te staan.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *