< terug

Wat gebeurde er met Do Nascimento tijdens de New York marathon

7 november 2022 (0 reacties)

Daniel Do Nascimento uit Brazilië heeft misschien niet de New York City Marathon van 2022 gewonnen, maar hij trok wel de aandacht van het publiek. Overigens was het niet de eerste keer dat hij het wegdek opzocht ook in de Olympische marathon van Saporro 2021 stapte hij uitgeput uit. Letsrun.com zocht het uit.

Op een warme dag voor marathons (bij de start van de race was de temperatuur van rond de 23 Graden Celcius liep hij de eerste 10 km op het moeilijke parcours van New York in wereldrecord tempo. Halverwege had hij een voorsprong van 2 minuten en 12 seconden. Uit de splittijden bleek dat de uiteindelijke winnaar Evans Chebet na kilometer 15 echt begon in te lopen . Do Nascimento’s voorsprong, maar bedroeg met ongeveer anderhalve minuut tijdens kilometer 18 toen de eerste tekenen van onheil toesloegen. Hij zocht een dixie op.

Eerst week hij af van het parcours en nam een drinkpauze:De pauze was officieus slechts 18 seconden, maar bij 30 km was zijn voorsprong geslonken tot 1:09.Tijdens kilometer 20 ging Do Nascimento even aan de kant en begon daarna weer te lopen. Na wat overdreven armbewegingen om zijn vorm te herstellen, hervatte Do Nascimento het lopen na ongeveer 10 seconden. De marathonkenners wisten dat hij snel ingehaald zou worden maar hoe dat ging was wel opmerkelijk.

Gelukkig is het goede nieuws dat Do Nascimento het nu goed maakt en goed herstelt.In tegenstelling tot andere berichten in de media verklaarde Demadonna via e-mail aan Letsrun.com dat Do Nascimento naar het ziekenhuis is gegaan waar hij “lage glycemie” en uitdroging had. Na anderhalf uur werd hij vrijgelaten.Demadonna zei dat Do Nascimento “diarree had door iets wat hij tijdens de race had gedronken.”

Wat de uiteindelijke oorzaak was van Do Nascimento’s instorting, zei Demadonna: “Het probleem was dat hij de vochtigheid en de warmte van NY vandaag onderschatte en in elk geval te snel opende”, waarbij hij opmerkte dat hij 14:11 liep voor zijn 2e 5k en een belachelijk snelle eerste helft van 61:22.. Demadonna schreef het toe aan jeugdige uitbundigheid: “Hij kreeg een slechte ervaring en is een zeer agressieve jongen, maar als je 24 jaar bent en pas 4 marathons hebt gelopen, kun je een grote fout maken.”

Eén ding was vandaag duidelijk: Do Nascimento kan zichzelf tot het uiterste laten presteren. Hij ging vandaag tot volledige uitputting. Hetzelfde wat hij vorig jaar deed in de Olympische marathon.

Ons commentaar
Zo hard weggaan in een zware marathon is alleen mogelijk wanneer in onderliggende trainingen de tempo’s zijn getraind. De Braziliaan toonde aan stijdlustig te zijn. We kijken uit naar de dag wanneer hij met beleid gaat lopen.Met een persoonlijk record van 2.04.51 zijn er zeker mogelijkheden voor de agressieve Do Nascimento. Hij is tenslotte nog maar 24 jaar.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd