Wedstrijdverslag dag 1 Olympische trials Kenia (alle uitslagen)

14 juni 2024 (0 reacties) Wedstrijdverslag dag 1 Olympische trials Kenia (alle uitslagen)

Fotos Credit Gert Brienne

Onze verslaggever Gert Brienne is net als andere jaren aanwezig bij de Keniaanse Olympische trials. Leee hier zijn verslag van de eerste wedstrijddag. Met de twee kandidaten voor dubbel goud in Parijs Faith Kipyegon en Beatrice Chebet

5000 mtr dames
Faith Kipyegon en Beatrice Chebet die onlangs het WR 10.000m heeft verbeterd zijn de grote namen in deze finale. Dit was de eerste race van het seizoen voor Kipyegon, maar daar was niks van te merken want ze won met een ruime voorsprong (14:46.28). Beatrice Chebet werd tweede (14:52.55) en Margaret Chelimo complimenteerde het podium. Het derde Olympische ticket is een aanwijsplek dus Chelimo moet nog even wachten op de beslissing van de officials van Athletics Kenya. Faith Kipyegon loopt morgen op dag twee van de trials haar favoriete 1500m en gaat waarschijnlijk ook voor de dubbel in Parijs (1500 & 5000m). Beatrice Chebet gaat ook voor de dubbel, maar dan op de 5000 en 10.000m. De Keniaanse 10.000m trials waren onlangs op zeeniveau in Eugene,Oregon. Nairobi ligt op bijna 1800m hoogte. Chebet kwalificeerde zich daar voor Parijs en liep tegelijk een nieuw WR (28:54.14).

Faith Kipyegon wint voor Beatrice Chebet

3000 mtr steeple dames
In deze finale gaan wereldrecordhouder Beatrice Chepkoech en de winnares van het brons tijdens het WK 2023 (Boedapest) Faith Cherotich van start. De beide dames liepen de hele race samen.
Faith Cherotich finishte in 9:22.28 net voor Beatrice Chepkoech (9:22.76). Chepkoech gaat op voor haar derde Olympische Spelen. Na een vierde plaats in Rio en zevende in Tokio hoopt ze in augustus op een gouden race in Parijs.

1500 mtr heren
Een van de hoogtepunten was de finale heren 1500m. In het startveld Timothy Cheruiyot, die zilver won tijdens de Olympische Spelen in Tokio en wereldkampioen werd in 2019 in Doha.Timothy Cheruiyot finishte als derde (3:35.90) en boekte hiermee ook een ticket voor zijn tweede Olympische Spelen. De winst (3:35.63) ging naar de pas 19 jarige Reynold Cheruiyot (geen familie). Daniel Munguti werd tweede (3:35.80). Die tweede trials plek is goed voor een Olympisch ticket volgens Athletics Kenia, maar Munguti heeft nog niet voldaan aan 1500m Olympische tijd (3:33.50).De deadline is 30 juni dus de tijd begint te dringen.

Herkansing voor Emmanuel Wanyonyi.
Na de dames 5000m waren de semi finales voor de heren 800m.Een van de favorieten voor het podium in Parijs is Emmanuel Wanyonyi.Hij is pas 19 jaar, maar won vorig jaar al zilver tijdens het WK in Boedapest.Tijdens zijn semi-finale liep hij op kop en probeerde het tempo te verlagen, maar met nog 300m te gaan werd hij ingehaald. Op het laatste rechte stuk probeerde hij de kop weer over te nemen, maar helaas kwam hij ten val en finishte als laatste.Gelukkig voor Wanyonyi werd zijn protest geaccepteerd en mag hij op dag 2 toch de 800m finale lopen.

Morgen gaat het verder met de trials: 5000m (heren), 1500 (dames), 400m (dames/heren), 3000 S/C (heren) en 100m (dames/heren).