< terug

Wedstrijdverslag Zevenheuvelenloop. Kiplimo evenaart wereldrecord (video)

19 november 2023 (0 reacties)

Bekijk hier het videoverslag

Nijmegen – Een wereldprestatie op de Nijmeegse heuvels vandaag: Oegandees Jacob Kiplimo wist het wereldrecord van landgenoot Cheptegei te evenaren. Kiplimo vloog de heuvels over en finishte uiteindelijk in 41:05. Filmon Tesfu was de snelste Nederlander, vlak voor NN Zevenheuvelenloop ambassadeur Mike Foppen. Jill Holterman was de snelste Nederlandse loopster. De duizenden deelnemers trotseerden de heuvels in een decor van gekleurde bladeren. Met ruim 31.000 inschrijvingen over het hele weekend ziet de organisatie een mooie stijging ten opzichte van afgelopen jaar. Het NN Running Blind weekend en op zaterdag de race voor kinderen van de St. Maartenschool zorgden voor een mooi, divers programma.

Razendsnelle lopers
Kiplimo stond vol vertrouwen aan de start. Hij gaf vooraf aan niet per se voor een wereldrecord te gaan, maar keek uit naar de Nijmeegse heuvels. Een aantal jaar terug zag hij landgenoot Joshua Cheptegei de heuvels overtuigend overwinnen; nu was het de beurt aan hemzelf. De eerste kilometers bleef de top nog relatief dicht bij elkaar. Na 6 kilometer wist Kiplimo het eerste gat te slaan. De winnaar van vorig jaar, Rogers Kibet, moest afhaken en kwam uiteindelijk als nummer 2 over de finish in 42.43. Nummer drie werd de Keniaan Amos Serem in 43:07.

Bij de vrouwen wist de Keniaanse Beatrice Chepkoech haar winst van vorig jaar te prolongeren in een tijd van 47.12. Al snel liep Chepkoech voorop, en wist de concurrentie haar niet meer in te halen. Tweede werd Lonah Salpeter in 47.55 minuten, gevolgd door Stella Chesang op 48:01.

Nederlandse top
Bij de Nederlandse mannen was Mike Foppen heel dicht bij de winst; in de laatste meters zag hij Filmon Tesfu als eerste over de streep gaan in een tijd van 44.00 minuten rond, slechts één seconde voor de geboren Nijmegenaar. Derde werd Mustefa Kedit in een tijd van 44:04. Nederlands recordhouder Khalid Choukoud ging niet van start. Jill Holterman trok bij de vrouwen aan het langste eind; de Zaandamse wist 49.59 te noteren. Ze bleef Jacelyn Gruppen zeventien tellen voor. Ineke van Koldam completeerde het Nederlandse vrouwenpodium met 52.07. De Nederlandse toploopsters Maureen Koster en Diane van Es waren niet aanwezig.

Bijzonder was het eerste NN Running Blind weekend voor visueel beperkte hardlopers. Michel Butter schoot de deelnemers weg vanaf de Groesbeekseweg. Alle deelnemers werden begeleid door een buddy. Bij de vrouwen was het duo Johanny Gelens met buddy Ronald van Loon het snelste (1:11:07). Lowie van Eck met buddy Danny Verheezen werden Nederlands kampioen bij de mannen (1:06.18). De Dustin Bedrijvenloop werd gewonnen door het team van de Politie. Tweede werd het team van MSD Animal Health en derde het team van 11 Luchtmobiele Brigade.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *