< terug

Weer mogelijk spelbreker Amsterdam marathon

De kans op een parcoursrecord of een mondiale toptijd op de marathon van Amsterdam is klein. Niet omdat er geen toplopers zijn, maar omdat het zondag een warme en vochtige dag wordt.

16 oktober 2014 (0 reacties)

AMSTERDAM De kans op een parcoursrecord of een mondiale toptijd op de marathon van Amsterdam is klein. Niet omdat er geen toplopers zijn, maar omdat het zondag een warme en vochtige dag wordt.

 

"Het wordt mogelijk 20 graden. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid en de wind wordt een toptijd lastig'', zegt raceleider Jos Hermens. "Voor de recreanten dreigt dan zelfs uitdroging, die zullen echt goed moeten drinken tijdens de wedstrijd.''

Lees hier verder
 

Wilson Chebet zat weer met een grote glimlach achter de tafel. Dit wordt zijn vijfde deelname en drie maal op rij won hij de grootste marathon van Nederland. Voor deze gelegenheid heeft hij zijn vrouw en kind meegenomen uit Kenia. “Ik ben heel blij dat ze mee zijn. Het voelt goed”, glunderde de 29-jarige marathonloper. Positief stond hij de pers te woord. “Mijn trainingen zijn erg goed gegaan. Ik weet zeker dat een tijd in de 2.04 mogelijk is.” Zijn tegenstanders zijn net zo gebrand om op het hoogste schavot te eindigen. Ayele Abshero geeft aan veel lange afstanden op hoge snelheid te hebben gelopen en gelooft ook in een 2.04 komende zondag. Abshero heeft al 2.04.23 achter zijn naam staan. Een klein minpuntje voor de 23-jarige Ethiopiër is een recente kuitblessure, waar hij echter nu geen last meer van heeft. Abel Kirui, de tweevoudig wereldkampioen op de marathon, is er ook klaar voor. “De vorm is uitstekend, samen met mijn vriend Wilson ga ik richting de finish in het Olympisch Stadion.”

Er staan aankomende zondag acht lopers aan de start die harder lopen dan 2.06.34. Naast de drie bovengenoemde atleten starten Dino Sefir (2.04.50), Endeshaw Negesse (2.04.52), Bernard Kipyego (2.06.29), Nicholas Kipkemboi (2.06.33) en Marilson dos Santos (2.06.34). Jos Hermens van Global Sports Communication: “Het is fantastisch dat we zo’n grote en sterk bezette kopgroep gaan krijgen. Dat is bijna nog nooit voorgekomen.”

Patrick Stitzinger is dé favoriet voor het NK Marathon, dat zondag ook plaatsvindt tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Maar hij wil ook voor een goede tijd gaan. “De trainingen gaan de afgelopen weken erg makkelijk en daar heb ik veel zelfvertrouwen van gekregen. Ik ga weg op 2.14 / 2.15 en dat zal denk ik voldoende zijn voor de Nederlandse titel”, aldus de 33-jarige Maastrichtenaar.

Bij de vrouwen is Meseret Hailu favoriet. De Ethiopische Hailu is de trotse parcoursrecordhouder in Amsterdam met een tijd van 2.21.09. “Ik heb een moeilijk jaar gehad met onder andere een scheenbeenblessure. De laatste drie weken ben ik echter weer helemaal fit. Ik hoop zondag te winnen. Het parcoursrecord zal er waarschijnlijk niet in zitten.” Betelhem Mogen kan zich met een persoonlijk record van 2.26.42 mogelijk ook gaan bemoeien met het verdelen van de prijzen.

De limieten van de TCS Amsterdam Marathon, die georganiseerd wordt door Le Champion, werden dit jaar al op 21 augustus bereikt. Er worden 44.094 deelnemers verwacht uit maar liefst 93 verschillende landen. Vooral de stijging op de marathon met 16.000 inschrijvingen is opmerkelijk. De aanwezige namens de gemeente Amsterdam, Marja Ruigrok, is zeer verheugd dat dit internationale evenement zoveel deelnemers mag ontvangen. “Dit is een enorme impuls voor de gemeente Amsterdam. Ik verheug me er op om zondag de deelnemers door het Rijksmuseum te zien lopen. Een plek waar cultuur en sport samenkomen.”

De start van de TCS Amsterdam Marathon is zondag om 9.30 uur in het Olympisch Stadion. De wedstrijd is zondag in 132 landen live te volgen. Onder andere op Eurosport, Sport 1, RTV N-H, AT5 en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl

 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *