< terug

Weergaloos wereldrecord voor Letesenbet Gidey bij Zevenheuvelenloop (uitslagen)

17 november 2019 (0 reacties)

Nijmegen – Letesenbet Gidey heeft bij de 36e editie van de Zevenheuvelenloop een onwaarschijnlijk wereldrecord gelopen van 44.20 min. Met deze tijd verbeterde zij het oude record bij de vrouwen over 15 kilometer met meer dan één minuut. Bij de mannen won NN Running Team-atleet Stephen Kissa in 41.49 min.

letesenbet gidey
Zevenheuvelenloop 2019

Wereldrecord
Gidey stond vol vertrouwen aan de start. Ze begon direct in een pittig tempo van 3.00 min. per kilometer. Op de Zevenheuvelenweg voerde ze het tempo nog iets op en de tiende kilometer ging zelfs in 2.44 min. Met een doorkomst van 29.44 op 10 kilometer leek een nieuw wereldrecord in de maak. De 21-jarige Ethiopische kende geen verval en denderde met drie laatste kilometers in 2.50 min. naar de finish. Haar tijd van 44.20 betekent een verbetering van maar liefst 1.17 min. van de oude besttijd. Ze liep zo snel dat ze in de finale Khalid Choukoud nog passeerde. Ook Evaline Chirchir liep een snelle tijd van 46.33. Het podium werd compleet gemaakt door Eva Cherono (48.15)

stephen kissa 1
Zevenheuvelenloop 2019

Mannen
Bij de mannen won Kissa na een spannende eindsprint. Edwin Kiptoo moest het in de laatste meters afleggen tegen de Oegandees van het NN Running Team. Kissa liep 41.49 en Kiptoo liep 2 seconden langzamer. Moses Koech, teamgenoot van Kissa, werd derde in 42.06.

mohammed ali mohammed 1
Zevenheuvelenloop 2019

Snelste Nederlanders
De vooraf verwachtte tweestrijd tussen Khalid Choukoud en Mohamed Ali bleef uit, omdat laatstgenoemde een stuk sterker bleek dan de Hagenaar. Ali verbeterde zijn persoonlijke besttijd naar 43.57 en werd net als vorig jaar beste Nederlander. Khalid Choukoud volgde in 44.36. De Amerikaanse Nederlander Benjamin de Haan completeerde het podium met beste Nederlanders na 44.50. Bij de Nederlandse vrouwen werd Susan Krumins vergezeld door Jill Holterman (51.17) en Saskia Weinans (52.58). Susan Krumins werd net als vorig jaar de best Nederlandse loopster, in het totale damesveld eindigde Krumins als vijfde. De ambassadrice van de Stichting Zevenheuvelenloop finishte in 49.35.

susan krumins
Zevenheuvelenloop 2019

Status
Gidey passeerde de finish in een schitterende tijd van 44:20. De rijzende Ethiopische ster verpletterde het vorige wereldrecord dat door Joyciline Jepkosgei was gelopen tijdens de halve marathon van Praag in 2017. Het wereldrecord stond op 45:37.Met deze overwinning versterkt Gidey haar status in de atletiek nadat ze vorige maand de zilveren medaille veroverde bij het WK 10.000m in Doha Ze werd toen tweede achter Sifan Hassan (NED).

Blij
Een opgetogen Gidey straalde na haar overwinning: “Ik ben zo blij dat ik hier in een nieuw wereldrecord heb gewonnen. Ik voelde me in goede vorm in de voorbereiding op de Zevenheuvelenloop en voelde me de hele race goed. Ik was nogal verrast om te zien hoeveel ik in staat was om van het vorige wereldrecord nog af te snoepen, maar ik had geweldige benen en het was echt een leuke race. Om met dit resultaat dit jaar af te sluiten, maakt me zo trots en zo blij.

Geen wereldrecord maar wereldbesttijd
De IAAF kent sinds 2018 geen wereldrecords 15 kilometer meer.Er kan nu alleen nog gesproken en geschreven worden over een wereldbesttijd.

Bekijk hier de uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *