< terug

Wereldrecordhoudster Mary Keitany stopt.

22 september 2021 (0 reacties)

De Keniaanse hardloopster Mary Keitany kondigde woensdag (22) het einde aan van een schitterende carrière waarin ze drie keer de marathon van Londen en vier keer de marathon van New York won, en in 2009 triomfeerde op de wereldkampioenschappen halve marathon.

Wereldrecord
Keitany, 39, is ook nog steeds houdster van het wereldrecord marathon voor vrouwen. Ze klokte een verbluffende 2:17:01 toen ze in 2017 de derde van haar Virgin Money London Marathon-titels won.”Nu is het tijd om afscheid te nemen – al was het maar als eliteloopster – van de sport waar ik zo van hou,” zei ze.”Na mijn succesvolle 2019, waarin ik een aantal goede resultaten boekte, waaronder de tweede plaats in New York, had ik goede hoop dat ik nog een aantal jaren internationaal zeer competitief zou kunnen zijn, ook al ben ik eind dertig,” voegde Keitany toe in haar verklaring.

Blessure
“Ik moet echter helaas zeggen dat een rugblessure die ik eind 2019 opliep, voor mij de beslissing over mijn pensioen heeft genomen.”Ik kon niet de behandeling krijgen die ik wilde in Europa vanwege de pandemie-gerelateerde reisbeperkingen vorig jaar en elke keer dat ik dacht dat ik over de blessure heen was en hard begon te trainen, werd het weer een probleem.”Wat de toekomst betreft, heb ik mijn plannen nog niet helemaal vastgelegd, maar ik kijk ernaar uit om meer tijd met mijn gezin door te brengen – mijn kinderen zijn momenteel 13 en 8. Daarnaast ben ik betrokken bij enkele lokale liefdadigheidsondernemingen.”


Lange afstanden
Keitany heeft laten zien dat ze op wereldniveau kan lopen over langere afstanden, vooral in de halve marathon en de marathon.Haar beste tijd over de 21,1 km is 64:55, de achtste snelste prestatie aller tijden. Ze is de op drie na snelste vrouw aller tijden op deze afstand. Ze liep vijf keer onder de 66 minuten. Haar 2:17:01 marathonprestatie is de op twee na snelste ooit, na Brigid Kosgei en Paula Radcliffe. Keitany liep drie keer onder de 2:20. Alle drie de keren liep ze op het parcours van de marathon van Londen.

Start
Keitany’s marathon carrière kende geen veelbelovende start. Haar manager Gianni Demadonna plaatste haar in de New York City Marathon van 2010 voor haar debuut en vermeed daarmee de “snelle” marathons als Berlijn, Chicago en Rotterdam. Dat kwam voor velen als een verrassing want Keitany had in 2009 de wereldkampioenschappen atletiek halve marathon gewonnen in een kampioenschapsrecord van 1:06:36 en had begin 2010 het wereldrecord 25-K verbroken (1:19:53). Demadonna wilde dat ze een wedstrijd zou lopen waarin de nadruk lag op het tegen elkaar lopen voor de winst en niet op het vestigen van records, zodat ze zou kunnen leren hoe je een wedstrijd loopt.In die race in New York maakte Keitany deel uit van een kopgroep van drie rensters met Edna Kiplagat, eveneens uit Kenia, en de Amerikaanse Shalane Flanagan, die ook haar marathondebuut maakte. Keitany eindigde slechts als derde in 2:29:01, was gefrustreerd en vertelde de organisatoren dat ze nooit meer een marathon wilde lopen.

Wereldrecords
Maar in februari 2011 kwam Keitany snel terug en vestigde een wereldrecord halve marathon van 1:05:50 op de RAK halve marathon in Ras Al Khaimah. Vervolgens liep ze de Virgin Money London Marathon in april en liep weg van het veld, met een tijd van 2:19:19 op basis van een 1:08:42 tweede helft. “Ik heb mezelf verrast”, zei Keitany na die race.Vanaf dat moment werd Keitany een van de meest dominante marathonteurs van de sport. Ze won New York vier keer (in 2014, 2015, 2016 en 2018), en Londen drie keer (2011, 2012 en 2017). In 2017 liep ze 2:17:01, het nog steeds bestaande wereldatletiekrecord voor een wedstrijd voor alle vrouwen. In die race liep de toen 35-jarige onverschrokken door de eerste helft in 1:06:54 en hield ze stand om te winnen.”Het een geweldige dag voor me was,” zei ze die dag. “Het was echt geweldig.”Keitany zou echter nooit een olympische medaille winnen. In 2012 werd ze geselecteerd voor het Keniaanse Olympische Team nadat ze in Londen had gewonnen in 2:18:37. In de stromende regen eindigde ze als vierde in 2:23:56.In haar laatste marathon eindigde Keitany in 2019 als tweede in New York in 2:23:32.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *