< terug

Wereldtoppers Letesenbet Gidey en Danielle Williams van start bij ISTAF Berlijn. De voorbeschouwing

1 september 2023 (0 reacties)

Zondag wordt de ISTAF in het Olympisch Stadion van Berlijn georganiseerd. Onder de internationale en nationale talenten die te zien zullen zijn, is Ethiopië’s wereldrecordhouder lange afstanden Letesenbet Gidey, die de 5.000 m loopt. Wereldkampioene sprint horden Danielle Williams uit Jamaica en tweevoudig Olympisch 400 meter gouden medaillewinnares Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s.
Stefan Nilesen start voor Nederland op de 1500 mtr


Dames

5000 mtr
In Letesenbet Gidey komt een van de beste atletes ter wereld in actie. De 25-jarige Ethiopische is de huidige wereldrecordhoudster op de 10.000m met 29:01.03 en ook voor de halve marathon met haar tijd van 62:52. Ze is ook de voormalige wereldrecordhoudster op de 5.000 meter met 14:06,62, een prestatie die, zij het met een fractie, werd ingehaald door Kenia’s tweevoudig wereldkampioene Faith Kipyegon met haar tijd van 14:05,20 in juni. Gidey won de zilveren medaille op de 10.000 m tijdens de recente wereldkampioenschappen in Boedapest. Ze liep daar niet de 5.000 m, maar heeft ervoor gekozen om op deze afstand deel te nemen in Berlijn. “Ik ben verheugd om mijn hardloopseizoen af te sluiten op de ISTAF-meeting in Berlijn,” zei Letesenbet Gidey, wiens begeleidingsteam de nu veelgebruikte “Wavelights” rond de baan heeft geïnstalleerd als tempomaker. Het meetingrecord van 14.29.32 te verbeteren is het doel

100 meter horden
Danielle Williams arriveert in Berlijn als de onlangs gekroonde wereldkampioene op de 100 meter horden nadat ze 12,43 liep om de titel voor de tweede keer en acht jaar na haar eerste triomf te winnen. Op de befaamde snelle blauwe baan van ISTAF zal ze tegenstand van wereldklasse tegenkomen, waaronder Mia Jones uit de VS met haar persoonlijke record van 12,39 en de Jamaicaanse Megan Tapper (12,44 pb).

400 meter
136 dagen na de geboorte van haar zoon maakt Shaunae Miller-Uibo haar debuut op de ISTAF. De tweevoudig olympisch gouden medaillewinnares en wereldkampioene van vorig jaar loopt haar eerste afstand op de 400 meter met als tegenstand de Noorse Henriette Jaeger (51,06 pb). Shaunae Miller-Uibo is al in actie gekomen sinds haar bevalling. Ze nam onlangs deel aan de wereldkampioenschappen, maar bereikte begrijpelijkerwijs niet de finale omdat ze in de kwalificatieronde met 52,65 net tekort kwam.

Mannen

Tweehonderd meter
Het zomerseizoen is tot nu toe een achtbaan geweest voor Joshua Hartmann. Aanvankelijk was de sprinter van ASV Köln in grootse vorm. Begin juli bij de Duitse kampioenschappen in Kassel liep hij een nieuw Duits record op de 200 meter van 20,02 seconden. Daarna werd hij op het WK in de voorronde van de 200 meter verrassend uitgeschakeld. Nu wil de sprinter afscheid nemen van het seizoen met een sterke tijd op de ISTAF.

De concurrentie voor de Duitse kampioen is echter groot. Drie sprinters zijn er in hun carrière al in geslaagd om de grens van 20 seconden te overschrijden. Blessing Afrifa bijvoorbeeld. De Israëliër liep naar dubbel goud op de Europese kampioenschappen U23 in 2023. Zijn beste tijd van 19,96 seconden dateert van vorig jaar toen hij wereldkampioen U20 werd. Adam Gemili (Groot-Brittannië), vierde in de estafette op de Wereldkampioenschappen, en Josephus Lyles (VS), jongere broer van drievoudig wereldkampioen Noah Lyles, hebben ook al de prestigieuze 20-secondengrens doorbroken met respectievelijk 19,97 en 19,93 seconden. Ze kwamen dit jaar echter nog niet in de buurt van hun beste tijden.

Charlie Dobson is een ander verhaal. De 400-meter specialist verbeterde zich deze zomer tot 20,19 seconden. Op de Wereldkampioenschappen in Boedapest maakte hij deel uit van het bronzen estafetteteam van Groot-Brittannië op de 4×400 meter. Als hij zijn WK-vorm kan vasthouden, is hij een van de topfavorieten op de ISTAF. Hetzelfde geldt voor Elijah Morrow (USA) met een beste tijd van 20,15 seconden. Kevin Ugo heeft zich deze zomer verbeterd tot 20,64 seconden. De atleet uit Wattenscheid heeft daarmee zijn start in het Olympisch Stadion verdiend.

1500 meter
De 1.500 meter heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de breedte. Dit zal ook te zien zijn op de ISTAF. Maar liefst acht lopers met beste tijden onder de 3:34 minuten zullen in het Olympisch Stadion aanwezig zijn. De snelsten van dit seizoen zijn George Mills (Groot-Brittannië; 3:30.95 min), die donderdag in Zürich de beste tijd liep, en Adel Mechaal (Spanje; 3:31.42 min). De Spanjaard liep een zinderende 3:33.33 min in de halve finale van de Wereldkampioenschappen in Boedapest. Deze toptijd was net niet genoeg voor de finale.

Tshepo Tshite (Zuid-Afrika) was nog sneller in de halve finale van de wereldkampioenschappen met 3:32.98 minuten. De 26-jarige heeft een sterke 800 meter van 1:44,59 minuten en zou een goede rol kunnen spelen in een beslissing op de baan. Twee ervaren gangmakers zullen zeker zorgen voor een hoog tempo. Het is niet onmogelijk dat er laat in het seizoen nog enkele beste tijden worden neergezet.

Er zijn vijf Duitse topmiddenafstandlopers in het selecte veld: Amos Bartelsmeyer (Eintracht Frankfurt; 3:34.39 min), Mohamed Abdilaahi (LG Olympia Dortmund; 3:35.69 min), Sam Parsons (SCC Berlin; 3:36.22), Maximilian Feist (TV Wattenscheid 01; 3:37.82 min) en 800-meter specialist Marc Reuther (Königsteiner LV; 3:40.03 min). Als het vijftal het grote veld lang kan bijhouden, zijn snelle tijden en misschien zelfs een of andere topprestatie mogelijk. Voor Nederland zal Stefan Nilesen starten. Hij werd Europees kampioen onder 23 dit jaar. Zijn persoonlijk record is 3.39.34

110 meter horden: Fransman Just Kwaou-Mathey in de favorietenrol

Just Kwaou-Mathey greep een paar dagen geleden in Boedapest net naast een plaats in de WK-finale toen hij tiende werd in de halve finale. Nu wil de Fransman de prestigieuze overwinning pakken op de ISTAF. Met zijn beste seizoenstijd van 13,09 seconden heeft de bronzen medaillewinnaar van de Europese kampioenschappen zeker de nodige snelheid. De tweede goede kandidaat voor de eerste plaats is de Amerikaanse sprinter Michael Dickson met een seizoensbesttijd van 13,26 seconden.

De fans in het Olympisch stadion moeten ook Lorenzo Simonelli in de gaten houden. De 21-jarige Italiaan verbeterde zich tot 13,33 seconden als tweede op de Europese U23-kampioenschappen en liep naar de titel op de nationale kampioenschappen. Natuurlijk zullen de Duitse hordesprinters niet ontbreken in het Olympisch stadion. De Duitse indoorkampioen Tim Eikermann (TSV Bayer 04 Leverkusen) wil aan het eind van het seizoen zijn beste tijd van 13,75 seconden verbeteren. Vier weken na zijn 19e verjaardag zal Gavin Claypool (SCC Berlin), een toptalent en lokale held, voor het eerst meedoen aan de 1,07 meter hoge horden voor mannen. En dan meteen op het grote atletiekpodium!

400 meter horden: Ereronde voor WK-finalist Joshua Abuaku

Joshua Abuaku was precies op het hoogtepunt van het seizoen in topvorm. De inwoner van Frankfurt liep drie van de vier snelste races uit zijn carrière op de Wereldkampioenschappen in Boedapest. De 27-jarige was de eerste Duitse lange hordeloper sinds Harald Schmid 36 jaar geleden in Rome die een WK-finale bereikte, die hij als achtste afsloot in 48,53 seconden op de ongunstige indoorbaan. In de voorronde liep de protegé van Volker Beck zelfs 48,32 seconden – alleen atletieklegende Harald Schmid was sneller in Duitsland.

Joshua Abuaku zal Rasmus Mägi opnieuw ontmoeten op de ISTAF. De enduranceracer uit Estland was ook in topvorm op de wereldkampioenschappen en stormde naar de zevende plaats met 48,33 seconden. Alles is dus klaar voor een snelle race in het Olympisch Stadion. Constantin Preis (VfL Sindelfingen) en lokale held Emil Agyekum (SCC Berlin) willen ook hun goede vorm van dit seizoen bewijzen op de blauwe piste. De inwoner van Sindelfingen is met 48,45 seconden de op twee na snelste Duitse hordeloper in de geschiedenis. Emil Agyekum liep net een nieuwe besttijd van 48,71 seconden in de halve finale van de wereldkampioenschappen.

Klik hier voor de startlijsten

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *