< terug

Wiezoloop: doelstelling is een tien kilometer binnen de achtentwintig minuten

11 juni 2019 (0 reacties)

Wierden-Wat in 1999 begon als een dorpsloop is uitgegroeid tot een hardloopklassieker van formaat. Dit jaar wordt de 21e Wiezoloop op 22 juni georganiseerd. De Wiezoloop in het Overijsselse Wierden behoort tot het selecte gezelschap van snelste wegwedstrijden in Nederland.Internationaal gezien is de wedstrijd zeer gewild bij de snelle Oost-Afrikaanse lopers. Dit jaar zijn de verwachtingen opnieuw hooggespannen. Welke atleet gaat dit jaar de achtentwintig minuten grens doorbreken?

Niet alleen Kenia
Met de komst van de snelle Filemon Ande (Eritrea) en Josphat Chumo (Kenia) is de organisatie verzekerd van twee atleten die al eens sneller waren dan achtentwintig minuten op de tien kilometer. Het deelnemersveld in Wierden wordt met zorg samengesteld. Niet alleen atleten uit Kenia maken kans op een podiumplaats maar elk jaar wordt er gezocht naar concurrentie uit andere landen. Op zaterdag 22 juni zullen atleten uit Ethiopië, Marokko, Eritrea en ook Oeganda van start gaan. In de week voorafgaande aan de wedstrijd wordt het definitieve deelnemersveld bekend gemaakt.

Nederlandse topatleten
Ook voor Nederlandse topatleten is de Wiezoloop een aantrekkelijke wedstrijd. Roy Hoornweg de laatste Nederlandse winnaar zal opnieuw van start gaan in de Wiezoloop. Hij is sinds vorig jaar toegetreden tot het mondiale NN Runningteam en is daarmee teamgenoot van bijvoorbeeld de recordhouder op de marathon, Eliud Kipchoge. Hoornweg verricht haaswerk voor het gelouterde NN Runningteam. Hij was in 2015 en 2017 de Nederlandse winnaar in de Wiezoloop.De immer goedlachse hardloper gaat voor een hattrick in Wierden.

Bijzondere winnaars
Wie de erelijst van deze wedstrijd tot zich neemt komt bijzondere winnaars tegen. Zo won bijvoorbeeld in 2007 de latere internationale marathontopper Tsegay Kebede zijn eerste Europese wedstrijd in Wierden (28.51). Kebede kreeg daarna een bijzonder succesvolle carrière. Hij won het brons in de Olympische marathon van Peking in 2008.Hij werd derde bij het WK marathon 2009 in Berlijn. De grote marathons van Londen, Chicago en Parijs werden door hem gewonnen. Hoe een klein dorp als Wierden groot kan worden in de atletiekwereld.

Snel parcours
Het snelle parcours in Wierden is opgemeten door de parcoursmeters van de atletiekunie en is derhalve gecertificeerd. Talloze malen werd er in de Wiezoloop op de tien kilometer sneller gelopen dan negenentwintig minuten. Vorig jaar alleen al door de eerste vijf atleten in de mannenwedstrijd. Het wedstrijdrecord bij de mannen werd gelopen door de Eritrese atleet Samuel Tsegay die in 2013 met 28.04 de achtentwintig minuten grens benaderde. Bij de dames werd vorig jaar voor het eerst de tweeëndertig minuten grens geslecht. De Ethiopische Tsehay Gemechu liep een winnende tijd van 31.53.

Topatletiek en breedtesport
Voor liefhebbers van topatletiek is de Wiezoloop op zaterdag 22 juni een prachtige gelegenheid om topatletiek eens van dichtbij te ervaren. De jeugdlopen en de vijf kilometer zijn er om iedereen een kans te geven mee te lopen in een echte topwedstrijd.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *