< terug

William Wanjiku en Arne Mulder verdedigen titel in Zwolle

24 mei 2019 (0 reacties)

Zwolle – Op zaterdag 15 juni a.s. vindt de negentiende editie van de halve marathon van Zwolle plaats. Naast deze afstand is er ook gelegenheid te starten op de vier engelse mijlen. Dat dit evenement razend populair is bij hardlopers was bekend. Dat werd dit jaar nog eens bekrachtigd toen in een recordtijd van 33 uur de 4500 startbewijzen op de halve marathon waren uitverkocht. Op de vier engelse mijlen gaan 5500 atleten van start; de inschrijving voor deze afstand werd op 11 april 2019 gesloten toen het maximaal aantal deelnemers van 5500 was bereikt.

Evenals vorig jaar is er op de halve marathon, naast de geldprijs, een extra prijs voor de winnaar en winnares in de vorm van een koe te verdienen welke in het thuisland van de desbetreffende atleten kan worden gekocht. “Het idee voor deze extra prijs werd geboren tijdens de persconferentie van 2017”, legt Teun Bouwhuis, vanaf de oprichting voorzitter van de Stichting Halve Marathon Zwolle, uit. “De Keniaanse topatleet Richard Mengich, winnaar van drie edities, vertelde toen dat hij atleet én boer is. In zijn woonplaats Iten in Kenia houdt hij zo’n vijftien koeien, want van het prijzengeld dat hij in de loop der jaren verdiende kocht hij koeien in Kenia. En die koeien zijn allemaal vernoemd naar de plaatsen waar hij ooit zegevierde”.

Mengich zal in Zwolle opnieuw van de partij zijn; hij gaat proberen het record van zijn landgenoot Jason Mbote te evenaren. Mbote schreef ‘Zwolle’ tot vier keer toe op zijn naam en wordt nog steeds betiteld als ‘Mister Zwolle’. Mengich zal een zege echter niet cadeau krijgen; hij zal onder andere moeten afrekenen met William Wanjiku, vorig jaar met afstand de beste atleet in Zwolle en dit jaar winnaar van de halve marathon van Berlijn.

Maar er liggen meer kapers op de kust voor de overwinning. Uit Marokko komen aan de start Yakoub Labquira, Taoufik Allam en Youssef Ben Hadi. Labquira finishte dit jaar top 3 in de 10 km Parelloop in Brunssum en in de 10 km in Schoorl. Allam legde dit jaar beslag op de tweede plaats in de halve marathon van Egmond. Ook Martin Museau (Oeganda) dingt mee naar de hoofdprijs; hij finishte in Egmond kort achter Allam. Titus Kewmoi (Kenia) en de jonge Ethiopiër Sisay Ereta lopen voor de eerste keer buiten hun thuisland. Josphat Chumo zal als tempomaker voor de mannen fungeren. Nederland wordt vertegenwoordigd door Ronald Schroër, Olfert Molenhuis, Koen Raymaekers en Emmanuel Biwott. Schroër liep vorige maand een persoonlijke besttijd van 2.16.00 tijdens de marathon van Düsseldorf. Bij de masters 40+ is de Belg Stefan van den Broek de favoriet. In deze klasse is Erben Wennemars opnieuw van de partij in Zwolle.

Ook bij de dames is een sterk veld te bewonderen. De Ethiopische Haven Hailu en Medhin Beyene, de Keniaanse Monica Jepkoech en Ruth Chenitok, de Oegandese Linet Toroitich Chebet en de onlangs tot Duitse genaturaliseerde voormalig Ethiopische Melat Yisak Kejeta zullen strijden om de podiumplaatsen. Van deze dames heeft Kejeta, terugkomend van een blessure, de snelste tijd achter haar naam staan; zij liep in 2018 in Venlo naar een tijd van 1.08.41. Ruth Chebitok verbeterde onlangs op het zware parcours in het Zweedse Göteborg haar persoonlijke record naar 1.09.06. Van Nederlandse zijde maakt Kim Dillen haar opwachting; Dillen werd dit jaar 2e tijdens het NK 10 km op de weg in Schoorl. Hellen Berger-de Vries, vorig jaar beste Zwolse én Nederlandse, is favoriet voor de zege in de dames masters klasse.

Op de afstand 4 engelse mijlen komt Zwollenaar Arne Mulder zijn titel verdedigen.

Evenals voorgaande jaren zal er weer een wedstrijd in een wedstrijd zijn tijdens de halve marathon; de dames starten om 20.07.14 uur, de mannen om 20.15 uur, een verschil van 7.46 minuten. Dat is het verschil tussen de parcoursrecords van Richard Mengich (1.00.36) en Flomena Chepchirchir (1.08.22).

De start van de 4 engelse mijlen (wedstrijdlopers en business runners) is om 19.00 uur; de recreanten op deze afstand starten om 19.15 uur.

RTV Oost zal vanaf 19.15 uur live verslag uitbrengen van beide wedstrijden.

Voor meer info: www.halvemarathonzwolle.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *