< terug

William Wanjiku schrijft historie met nieuw parcoursrecord (uitslagen)

16 juni 2019 (0 reacties)

Zwolle. Na een zinderende slotronde deed de Keniaan William Wanjiku wat vele atletiekvolgers niet voor mogelijk hadden gehouden. De kleine hardloper uit Kenia verbeterde het parcoursrecord in de Scania Zwolse halve marathon en bracht het op 1.00.24. Bij de dames ging de winst naar de Duitse atlete 1:09:29. Uitstekende tijden in Zwolle waar tal van hardlopers gisteravond een persoonlijk record konden laten optekenen. De wedstrijd werd gelopen onder prachtige omstandigheden. Met een temperatuur van circa zestien graden, onbewolkt en een fris windje was er sprake van recordweer in Zwolle.

Spannende strijd
De wedstrijd kende in Zwolle een prachtig verloop. In de aanloop naar de drie ronden door de binnenstad ging als eerste de vrouwen van start. Het verschil tussen de beide parcoursrecords is 7.45 minuten. Het was de voorsprong die de dames kregen bij de start. Al enkele jaren is deze opzet succesvol gebleken in Zwolle, ook dit jaar zorgde het voor de extra spanning, wanneer wordt de eerste vrouw achterhaald. Bij de dames namen vier vrouwen het initiatief. Melat Yisak Kejeta was met haar persoonlijk record van 1.08.41 op voorhand de grote favoriete. De tot Duitse genaturaliseerde Ethiopische hardloopster was vanaf de start haar eigen pacemaker. Maar drie atletes konden volgen. Ruth Chebitok (Kenia), Haven Hailu (Ethiopië) en Linet Chebet (Oeganda) bleven na een ronde nog in het spoor van Kejeta.

Kejeta
Melat Kejete Foto Annet van Raalten

Melat Kejeta wint na spannende laatste ronde.
Kejeta leek met haar snelle start op weg naar een nieuw parcoursrecord (1.08.22). In de volgende ronden ontspon zich een spannende strijd met één van haar achtervolgsters, de Ethiopische Haven Hailu. Bij het ingaan van de laatste ronde was het allerminst zeker dat Kejeta de wedstrijd op haar naam ging schrijven. In de laatste ronde wist Hailu tot bij Kejeta te komen. Kejeta, vorig jaar al winnares van de halve marathon van Berlijn, herpakte zich sterk en wist met een sterke laatste kilometer de Ethiopische van zich af te schudden. Ze won de wedstrijd met een tijd van 1.09.29. Met een tijd van 1.09.57 volgde Hailu als tweede. Ze had alles gegeven ,zo bleek na afloop toen ze na een kleine flauwte het podium moest verlaten. De derde plaats was de Oegandese Linet Chebet in 1.11.27. Snelste Nederlandse werd Kim Dillen in 1.18.50. Inclusief twee keer het bezoek aan een dixie onderweg aldus een immer goedlachse Dillen.

Grote groep kanshebbers
De mannen werden in de korte aanloop aangevoerd door de hazen van dienst Een grote groep kanshebbers werd na een ronde ontvangen voor een eerste passage op de Grote Markt. Nog niet eerder bleven zoveel kanshebbers in de eerste omloop bij elkaar, zestien Oost-Afrikanen gaven de wedstrijd kleur waaronder de drievoudig winnaar Richard Mengich. Het tempo lag vanaf het begin hoog en het was duidelijk dat een aanval op het parcoursrecord de doelstelling was.  In de tweede ronde werd een struikeling de drievoudig winnaar Richard Mengich noodlottig. Hij moest de wedstrijd verlaten, evenals de Marokkaan Yakoub Labquira. William Wanjiku versnelde in de tweede ronde. De winnaar van 2018 kreeg vier achtervolgers met zich mee. Zijn landgenoten Philemon Kimaiyo en Albert Kangogo, Taoufik Allam uit Marokko en de Oegandees Filex Chemonges.

Wanjiku
William Wanjiku Foto Annet van Raalten

Nieuw parcoursrecord en bruidsschat
Het tempo bleef onverminderd hoog. Met een verschil van drie seconden voor een nieuw parcoursrecord liepen deze vier kanshebbers de laatste ronde in. In die laatste ronde etaleerde Wanjiku zijn enorme veerkracht. De Keniaan versnelde indrukwekkend en soleerde naar een winnende tijd van 1.00.24. Een nieuw parcoursrecord en de bruidsschat, een nieuwe koe was de hoofdprijs voor de kleine boer uit Kenia. William Wanjiku heeft trouwplannen en de bruidsschat kan in Kenia uitgebreid worden met een tweede koe. De mondiale atletiekwereld maakt na Berlijn en Zwolle kennis met een nieuw groot talent. De tweede plaats was met 1.01.03 voor de Oegandese debutant Filex Chemongues. De derde op het podium werd Albert Kangogo. Hij verloor nipt de sprint om het zilver en realiseerde een tijd van 1.01.05. Ronald Schröer werd met 1.06.25 de snelste Nederlander in Zwolle.

Koninklijke finish als opmaat voor jubileum
Met de finish van de enthousiaste Pieter-Christiaan van Oranje kreeg de Zwolse halve marathon voor het eerst een koninklijke finish. De sportieve prins van Oranje finishte keurig met een tijd 1.30.47. Een mooie opmaat voor het jubileum volgend jaar wanneer de twintigste editie wordt gelopen.

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *