< terug

Wilson Kipsang schuldig bevonden aan overtreden van dopingregels en voor vier jaar geschorst

3 juli 2020 (0 reacties)

Marathonloper Wilson Kipsang uit Kenia is door het tuchtcollege (Athletics Intergrity Unit) van World Athletics voor vier jaar geschorst. Volgens het onderzoek van het college is de voormalige wereldrecordhouder marathon schuldig aan het overtreden van de dopingregels. De commissie oordeelt dat Kipsang bewust dopingcontroles buiten de competitie zou ontlopen en bovendien hebben geknoeid met monsters.

Kipsang won de marathons van New York , Londen en Berlijn.Zijn persoonlijk op de marathon was in 2013 goed voor een wereldrecord (2.03.23).Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen won hij het brons.Wilson Kipsang is een atleet van het Nederlandse managementbureau Volare. Zij benadrukken in een verklaring dat er geen verboden stof is aangetroffen bij Kipsang.Ook ontkent Volare dat er geknoeid is. Volare weigert verder elk commentaar. Naar een andere atleet van Volare loopt nog een onderzoek. Daniel Wanjiru, voormalig winnaar van de Londen marathon, is voorlopig geschorst, omdat de Athletics Intergrity Unit (AIU) onregelmatigheden heeft vastgesteld in zijn bloedpaspoort.

Verklaring Volare
“Als leidinggevende van de heer Wilson Kipsang zijn we op de hoogte gebracht van de beslissing van het Wereld Atletiek Disciplinair Tribunaal in de zaak tussen Wilson en Wereld Atletiek.We kunnen bevestigen dat het tuchttribunaal Wilson helaas schuldig bevond aan het overtreden van de regels voor anti-doping.In januari 2020 beschuldigde de Wereldatletiekbond Wilson van vermeende Whereabouts Failures (artikel 2.4) en vermeende (poging tot) knoeien (artikel 2.5). Het disciplinaire tribunaal vond Wilson schuldig aan schending van beide.Volare Sports en Wilson geloven sterk in een schone sport en ondersteunen anti-doping maatregelen voor een 100 %. We benadrukken dat er geen geval van gebruik van doping is. Er is nooit een verboden stof gevonden. De beschuldiging van vermeende / poging tot knoeien (artikel 2.5) betrof een uitleg die werd gegeven in het resultaat managementproces met betrekking tot een mogelijke verblijfplaats en het ging niet om het knoeien met een dopingtest zelf.

De beslissing is nog niet definitief en overtuigend. Wilson heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing bij het Hof van Arbitrage for Sport (CAS). We zullen de beslissing van het disciplinair tribunaal bestuderen en analyseren en de verdere juridische stappen overwegen. In afwachting van dit proces zullen we er niets meer over communiceren”.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *