< terug

WK-trailrunning (80 km.): Blandine L’Hirondel en Adam Peterman

7 november 2022 (0 reacties)

tqinIn Chiang Mai in Thailand worden voor het eerst de wereldkampioenschappen berglopen en trailrunning gecombineerd. Op de korte trail -maar wel 40 kilometer met bijna 2800 meter omhoog- hebben beide winnaars een sterke tweede helft tijdens de race. De wereldtitels zijn voor de Roemeense Denisa Dragomir (3.49.23) en de Noor Stian Angermund (3.08.29).

Op de lange trail (80 km. en 4700 meter bergop) worden de Amerikaan Adam Peterman (7.15.53) en titelverdedigster Blandine L’Hirondel (8.22.14) uit Frankrijk wereldkampioen. Bij de vrouwen gaat de Zweedse Ida Nilsson lang aan de leiding, maar bij een zware klim op zo’n 60 kilometer wordt ze ingehaald door L’Hirondel, die aan de finish uiteindelijk ruim 12 minuten voorsprong heeft op Nilsson. De winnares heeft het parcours in de jungle goed bestudeerd en wat reserve’s gespaard voor het laatste gedeelte. Peterman debuteert op de WK met een zege. Hij heeft zes ultramarathons gelopen en allemaal gewonnen, waaronder de Western State 100. Al na 30 kilometer maakt de Amerikaan een verschil met de concurrentie. Aan de finish is de voorsprong op de Fransman Nicolas Martin 13 minuten.

Op de 11,2 kilometer ‘downhill’ zijn de atleten uit Oeganda oppermachtig. Samuel Kibet en Rebecca Cheptegei pakken de titels. Kipyegon (Ken.) en McLaughlin (VS) winnen opnieuw medaille’s na hun titels berglopen (‘uphill’) , met nu resp. zilver en brons. Het landenklasement wordt bij de mannen met afstand gewonnen door Oeganda. Het Zwitserse team wint bij de vrouwen als Oeganda met te weinig atletes finisht. Volgend jaar zijn de wereldkampioenschappen in het Oostenrijkse Innsbruck. Daarna is de titelstrijd elke twee jaar. De WK in Thailand zijn eerder een jaar uitgesteld vanwege de corona-pandemie.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *