< terug

Wordt de E.Nose de opening om hardloopwedstrijden te organiseren in coronatijd?

15 oktober 2020 (0 reacties)

Uit onderzoek van het LUMC en Franciscus Gasthuis & Vlietland is gebleken dat de e-Nose ‘SpiroNose’ in staat is corona-infecties uit te sluiten. Het apparaat kan aan de uitgeblazen adem ‘ruiken’ dat iemand met zekerheid het virus niet heeft. Het apparaat is inmiddels met succes ingezet bij de teststraat van de GGD in Amsterdam. Zou dit een oplossing kunnen zijn voor kleine evenementen zoals bijvoorbeeld hardloopwedstrijden vroegen wij ons af.

Direct uitslag
Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen. De lucht die zieke mensen uitademen is namelijk anders dan die van gezonde mensen. De SpiroNose is recent onderzocht bij ruim 1800 patiënten in de teststraat van de GGD Amsterdam en wordt gezien als aanvulling op andere testmethodes. Het apparaat geeft direct een uitslag.
Wie niet besmet is, hoort dat meteen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft honderden van de apparaten besteld bij het bedrijf uit Leiden. Het apparaat kan niet vaststellen of iemand wel corona heeft, daarvoor is nog de wattenstaafjestest nodig.De blaastest duurt nog geen minuut. Men moet zo’n 30 seconden in het apparaat ademen en dan nog een aantal seconden wachten voordat de uitslag er is. Daarna kan het blaasapparaat na desinfectie en vervanging van het mondstukje en filter opnieuw worden gebruikt.Het apparaat van Breathomix was volgens de NOS eigenlijk ontwikkeld om aandoeningen zoals astma, COPD en kanker op te sporen. Maar nu is dus gebleken dat het ook werkt voor covid-19.Het apparaat is al jaren in ontwikkeling en werd ook al getest door het longfonds. Ook andere partijen zijn bezig met het ontwikkelen van de E Nose.

Hardloopevenementen
Wat zijn de mogelijkheden voor hardloopwedstrijden? Stel je voor een blaastest voor aanvang van de wedstrijd en bij negatief getest geen corona en daarbij de mogelijkheid om onmiddellijk deel te nemen aan het evenement. Het zou de opening kunnen betekenen voor de maandenlange lockdown die er heerst in de hardloop en atletiekwereld. We zijn benieuwd naar de reacties in de hardloopwereld.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd