< terug

Zes operaties sloopten het been

21 januari 2014 (0 reacties)

Van voetbal naar WK Atletiek

UTRECHT/WAPSE – Het lijkt een fraaie story, van actief voetballer tot deelnemer aan het wereldkampioenschap atletiek. Maar bij Jacco Middelveldt uit Wapse zit er een bizar verhaal achter. Waar de 42-jarige sporter een aantal jaren geleden nog actief voetbalde, staat de atleet over ruim een week als deelnemer te boek bij het wereldkampioenschap atletiek voor mensen met een handicap. Een gebroken scheenbeen, opgelopen in 1994 tijdens een voetbalwedstrijd van Wapse, is er de oorzaak van dat Middelveldt noodgedwongen van sport veranderde.

Atleet
‘Er zijn zes operaties aan mijn scheenbeen geweest, maar uiteindelijk moest mijn rechter onderbeen worden geamputeerd. Het klinkt erg nuchter uit de mond van de magazijnmedewerker bij Gebr. Klok Sanidrome in Diever, maar je zou denken dat de wereld op dat moment voor Middelveldt instortte. ‘Nee, dat was niet het geval. Ik denk dat het komt, omdat ik dezelfde positieve instelling heb als mijn vader heeft gehad.Vader Arend Middelveldt uit Ruinerwold, lange tijd een oersterk atleet met vooral lopen en fietsen als disciplines, overleed in april 2005. Maar de sportieve aspiraties leven voort in zoon Jacco. Tijdens de presentatie van de Nederlandse ploeg voor de wereldkampioenschappen atletiek, zei Middelveldt: ‘Ze zeggen dat ik net zo fanatiek ben. Ik sta nu drie maal per week op de atletiekbaan om te trainen.Middelveldt staat te boek als hardloper, maar ook als verspringer. ‘Dat zie je wel vaker bij de sporters met een amputatie. Het is geen vreemde combinatie, want de kracht moet bij die disciplines uit dezelfde spiergroepen komen. Vandaar dat ik op twee onderdelen kan uitkomen.

Voorbereiding
Het persoonlijke record op de 100 meter sprint heeft Middelveldt staan op 13.40 seconden. Bij het verspringen staat zijn record op 4.48 meter. Dat is volgens hem nog voor verbetering vatbaar. Dat blijkt ook wel, want de persoonlijke records zijn dit seizoen gerealiseerd. ‘Ik doe nog maar drie jaar aan atletiek. Dus verbetering kan zeker komen. Ik was drie jaar geleden bij de Nelli Cooman Games in Stadskanaal en daar deed ik mee aan een loopclinic. Ik had direct de smaak te pakken. Toen ben ik weer serieus gaan sporten. Ik werd gegrepen door de atletiek. Nu ben ik driemaal in de week actief bij AAC61 in Assen, waar ik training krijg van Hans van Kooten.Van werkgever Klok krijgt Middelveldt veel medewerking om zijn sport te kunnen beoefenen. ‘Voor het WK in Assen krijg ik vrij. Dat is gewoon geweldig. Ik voel me er soms wel eens bezwaard door ten opzichte van anderen.Dat de gehandicapte atleet net als de valide sporters ook een druk programma heeft, is duidelijk. Volgende week zaterdag begint het WK in Assen, maar komend weekend reist Middelveldt nog af naar een atletiekwedstrijd in Leverkusen in Duitsland. ‘Dat hoort allemaal bij de voorbereiding. Ik zie wel hoever ik in Assen kan komen. De wil is er in ieder geval.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zes operaties sloopten het been

26 augustus 2006 (0 reacties)

Van voetbal naar WK Atletiek

UTRECHT/WAPSE – Het lijkt een fraaie story, van actief voetballer tot deelnemer aan het wereldkampioenschap atletiek. Maar bij Jacco Middelveldt uit Wapse zit er een bizar verhaal achter. Waar de 42-jarige sporter een aantal jaren geleden nog actief voetbalde, staat de atleet over ruim een week als deelnemer te boek bij het wereldkampioenschap atletiek voor mensen met een handicap. Een gebroken scheenbeen, opgelopen in 1994 tijdens een voetbalwedstrijd van Wapse, is er de oorzaak van dat Middelveldt noodgedwongen van sport veranderde.

Atleet
‘Er zijn zes operaties aan mijn scheenbeen geweest, maar uiteindelijk moest mijn rechter onderbeen worden geamputeerd. Het klinkt erg nuchter uit de mond van de magazijnmedewerker bij Gebr. Klok Sanidrome in Diever, maar je zou denken dat de wereld op dat moment voor Middelveldt instortte. ‘Nee, dat was niet het geval. Ik denk dat het komt, omdat ik dezelfde positieve instelling heb als mijn vader heeft gehad.Vader Arend Middelveldt uit Ruinerwold, lange tijd een oersterk atleet met vooral lopen en fietsen als disciplines, overleed in april 2005. Maar de sportieve aspiraties leven voort in zoon Jacco. Tijdens de presentatie van de Nederlandse ploeg voor de wereldkampioenschappen atletiek, zei Middelveldt: ‘Ze zeggen dat ik net zo fanatiek ben. Ik sta nu drie maal per week op de atletiekbaan om te trainen.Middelveldt staat te boek als hardloper, maar ook als verspringer. ‘Dat zie je wel vaker bij de sporters met een amputatie. Het is geen vreemde combinatie, want de kracht moet bij die disciplines uit dezelfde spiergroepen komen. Vandaar dat ik op twee onderdelen kan uitkomen.

Voorbereiding
Het persoonlijke record op de 100 meter sprint heeft Middelveldt staan op 13.40 seconden. Bij het verspringen staat zijn record op 4.48 meter. Dat is volgens hem nog voor verbetering vatbaar. Dat blijkt ook wel, want de persoonlijke records zijn dit seizoen gerealiseerd. ‘Ik doe nog maar drie jaar aan atletiek. Dus verbetering kan zeker komen. Ik was drie jaar geleden bij de Nelli Cooman Games in Stadskanaal en daar deed ik mee aan een loopclinic. Ik had direct de smaak te pakken. Toen ben ik weer serieus gaan sporten. Ik werd gegrepen door de atletiek. Nu ben ik driemaal in de week actief bij AAC61 in Assen, waar ik training krijg van Hans van Kooten.Van werkgever Klok krijgt Middelveldt veel medewerking om zijn sport te kunnen beoefenen. ‘Voor het WK in Assen krijg ik vrij. Dat is gewoon geweldig. Ik voel me er soms wel eens bezwaard door ten opzichte van anderen.Dat de gehandicapte atleet net als de valide sporters ook een druk programma heeft, is duidelijk. Volgende week zaterdag begint het WK in Assen, maar komend weekend reist Middelveldt nog af naar een atletiekwedstrijd in Leverkusen in Duitsland. ‘Dat hoort allemaal bij de voorbereiding. Ik zie wel hoever ik in Assen kan komen. De wil is er in ieder geval.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *