< terug

Zondag Dubai marathon voor kwalificatie OS Parijs. De voorbeschouwing en hier vannacht live kijken.

6 januari 2024 (0 reacties)

Dera Dida Foto Giancarlo Colombo

De weg van de marathon naar de Olympische Spelen in Parijs deze zomer zal bezaaid zijn met obstakels – ziekte, blessures, het niet neerzetten van een kwalificatietijd. Maar voor deelnemers aan de Dubai Marathon 2024 op zondag betekent dat er weinig excuses zijn om een snelle tijd te lopen. Hardloopicoon Haile Gebrselassie noemde het ooit het vlakste parcours te wereld

Topfavorieten
Dera Dida uit Ethiopië is net zo benieuwd hoe snel ze kan lopen als ze haar overwinning van vorig jaar (2.21.11) herhaalt, die toen werd behaald op een uitdagender parcours buiten de stad. Ik was erg blij dat ik vorig jaar had gewonnen”, zei Dida op de persconferentie van vrijdagochtend, “maar ik heb gehoord dat dit parcours veel beter is en met de nieuwe schoenen, die ik nog niet eerder heb gebruikt, hoop ik veel sneller te lopen”.Haar collega Ruti Aga, die vorig jaar slechts een tiental seconden achter haar eindigde, heeft sindsdien anderhalve minuut sneller gelopen dan Dida, dus er is veel kans op nog een spannend verloop.

Het is jammer dat Dida’s man er niet bij is om advies te geven, want hij is ook een topper; Tamirat Tola is een olympisch medaillewinnaar op de baan, heeft zilver en goud gewonnen op de wereldkampioenschappen marathon en won afgelopen najaar in New York. Zijn broer Abdisa won vorig jaar Dubai, maar hij is dit jaar geblesseerd, dus er komt niet nog een ‘gouden familiefoto’ met zijn schoonzus. Abdisa zette een soort traditie voort bij de mannen in Dubai, namelijk die van debutanten die winnen in snelle tijden. De beste van het stel was waarschijnlijk Ayele Abshero die in 2012 won in 2.04.23, toen een van de snelste tijden ter wereld. En dat zorgde weer voor een historische foto, want de vier mannen achter hem finishten allemaal binnen 30 seconden, waardoor het de eerste keer was dat vijf mannen de 2.05 in dezelfde race hadden gekraakt. 

Snelle tijden
Door de introductie van superschoenen met koolstofvezel tussenzolen in de afgelopen jaren zijn dit soort tijden heel gewoon geworden en de verwachting is groot dat een combinatie van het snelle parcours en de snelle schoenen, en een dozijn mannen en vrouwen die staan te popelen om Olympische kwalificatie na te jagen, betekent dat de parcoursrecords van 2.03.34 en 2.17.08, die vóór de pandemie in 2019 werden gevestigd, verbeterd kunnen worden.

Melat Kejeta
Een late binnenkomer in de vrouwenrace is Melat Kejeta, voorheen uit Ethiopië maar nu voor Duitsland, in wiens kleuren ze tweeënhalf jaar geleden zesde werd op de Olympische marathon in Tokio. Meleta kwam meer dan tien jaar geleden als vluchteling uit Ethiopië naar Duitsland en zodra ze haar staatsburgerschap kreeg, beloonde ze haar gastheren door zilver te winnen voor Duitsland op de wereldkampioenschappen halve marathon in 2020. Maar omdat ze na haar olympische prestaties een time-out nam om een baby te krijgen, moest ze zich kwalificeren voor Parijs. De temperaturen in Boedapest voor de wereldkampioenschappen afgelopen zomer verhinderden dat en een overijverige start in de marathon van Valencia vorige maand zorgde ervoor dat ze uitviel. Omdat drie van haar collega’s zich al gekwalificeerd hebben, heeft ze een tijd van 2.24 nodig. Haar beste tijd is slechts drie seconden beter. ‘Dit is mijn laatste kans om me te kwalificeren, maar zowel mijn dochter als ik zijn de afgelopen dagen niet lekker geweest, ik weet niet zeker hoe het zal gaan.’

Gerda Steyn wil voor de vijfde keer de tien kilometer winnen
Gerda Steyn uit Zuid-Afrika is net zo intrigerend. Ze heeft de afgelopen vier jaar 10k race gewonnen en is de favoriet om zondag een vijfde titel op de tien kilometer in de wacht te slepen. Ze begon pas met hardlopen toen ze tien jaar geleden voor haar werk naar Dubai verhuisde. Ze was thuis goed bekend met de geschiedenis van het langeafstandslopen en ging terug om te racen, aanvankelijk zonder succes in de beroemde Comrades Marathon (88 km) en de Two Oceans Marathon (56 km). Maar haar vooruitgang was zo groot dat ze nu twee keer de Comrades en vier keer achter elkaar de Two Oceans heeft gewonnen. Ze eindigde ook als 15e bij de Olympische marathon en vestigde onlangs een SA vrouwenrecord voor de marathon van 2.24.03. Ze zei gisteren: “Ik heb de Dubai10k sinds 2018 elk jaar gelopen en mijn doel is om hem weer te winnen. Ook al loop ik niet de hele marathon, ik mag wel deel uitmaken van dit iconische evenement.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd