< terug

Brit Hughes loopt snelste jaartijd 100 meter in turbulent jaar (video)

15 juni 2018 (0 reacties)

De 22-jarige Zharnel Hughes heeft afgelopen weekeinde in Jamaica de snelste tijd in de wereld op de 100 meter gelopen met 9.91 sec. Op de Britse allertijdenlijst staat hij nu tweede samen met James Dasaolu achter Linford Christie (9.87).

De atleet heeft een turbulent jaar. In januari wordt hij bedreigd door een gewapende overvaller op een parkeerplaats bij het atletiekstadion in het Jamaicaanse Kingston. In april is de sprinter al bezig met zijn ererondje op de 200 meter na winst bij de Commonwealth Games in Australië als hij alsnog gediskwalificeerd wordt. In Kingston duikt Zharnel Hughes voor de eerste keer onder de 10 seconden. En het kan nog sneller, want hij heeft een relatief trage start als hij niet goed uit het startblok komt. In 2015 is hij vijfde op de WK, maar in 2016 en 2017 gaat het minder goed door blessure’s (hamstrings, spierscheuring rechterknie). Hij is geboren in het overzeese gebiedsdeel Anguilla, maar heeft al sinds zijn geboorte een Brits paspoort. Sinds 2015 komt hij uit voor Groot-Brittannië.

Schietpartij en diskwalificatie
De thuisbasis van Hughes is Jamaica en daar raakt hij in januari betrokken bij een schietpartij. De atleet wordt bedreigd door een man met een pistool om zijn telefoon af te geven. Dat gebeurt op de parkeerplaats bij een atletiekstadion waar hij wil gaan trainen. Een bewapende man komt tussenbeide, waarna een schietpartij volgt zonder slachtoffers. Hij gaat overigens wel trainen, maar later realiseert hij zich dat het een ernstig incident is. In april is hij succesvol bij de Gemenebestspelen in Australië als hij de 200 meter wint. Hughes is al aan zijn ereronde begonnen als hij alsnog gediskwalificeerd wordt. Bij een struikelpartij vlak voor de finish heeft hij met zijn linkerarm een andere atleet geraakt. Het is geen opzet natuurlijk, maar zo zijn de regels, zegt de Britse sprinter. Met zijn toptijd op de 100 meter hoopt hij beide incidenten achter zich te laten. Dit jaar wil hij zich ook meer op de 100 meter richten in plaats van de 200 meter.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd