< terug

Abdi Nageeye heeft zich fantastisch voorbereid en is klaar voor zijn derde New York marathon.

3 november 2023 (0 reacties)

Foto’s NN Running Team

Door Herman Weening

New York-Het wordt aanstaande zondag voor Abdi Nageeye 34) zijn derde optreden in de New York marathon. Nageeye oogt ontspannen enkele dagen voor de start. “Ik heb fantastisch getraind en ben er helemaal klaar voor”. We spraken met Nederlands beste marathonloper.

New York
Nageeye start al voor de derde keer in New York waarom eigenlijk. “Ik start graag in New York omdat het gunstig in het seizoen is. Na mijn uitstappen bij het WK marathon in Boedapest heb ik even getwijfeld om wellicht te kiezen voor Amsterdam maar New York is begin november ideaal. De wedstrijd is bovendien een prachtige generale voor de Olympische marathon van Parijs”. Het parcours in Parijs is net als New York heuvelachtig.

Net als Ajax gewoon doorgaan
“Ik heb mij feitelijk vanaf mei kunnen voorbereiden. Ik was in voorbereiding op het WK marathon in Boedapest. Toen ik daar al vroeg moest uitstappen heb ik de voorbereiding gewoon doorgetrokken”. Nageeye geeft aan dat hij mentaal na het echec in Boedapest wel even wat problemen heeft gehad. “Ik kon mij maar heel moeilijk ertoe zetten om te gaan trainen. Door gewoon doen ben ik er doorheen gekomen. Uiteindelijk ging het gewoon weer en dat zelfs met regelmaat drie keer per dag. Ik moet net als Ajax ook gewoon doorgaan vertelt”, een lachende Nageeye.

Foto NN Running Team

De voorbereiding
“In Kenia ben ik goed begeleid en had dankzij het NN Running team voldoende mogelijkheden om te beoordelen of ik op het goede spoor zat”. Na zijn breuk met Gerry Lough maakt Nageeye zijn eigen trainingsplannen en laat deze checken door de specialisten in het team. “De voorbereiding in Kenia is zonder problemen verlopen en ik heb echt geweldig getraind”. “Hij legde zich vooral toe op de longruns en heuveltraining. “Het parcours in New York is heuvelachtig en loodzwaar”, aldus Nageeye. “Vooral de finale is lastig, daar was ik de eerste keer in 2021 niet goed op voorbereid en raakte helemaal verzuurd. De heuveltrainingen ga ik ook na New York doen. Het is nodig om in Parijs goed voorbereid aan de start te staan bij de Olympische marathon”.

Alleen de eerste plaats telt
Nageeye maakt zondag zeker kansen om voor het eerst een Major marathon winnen. Zijn grote tegenstrevers zijn Tamirat Tola (Ethiopië) en Shura Kitata (Kenia). Na een vijfde plaats (2.11.39- 2021) en een derde plaats (2.10.31-2022) moet het nu een eerste plaats worden voor Nageeye. “Ik start alleen om eerste te worden aldus Nageeye. Een vijfde of derde plaats tellen niet”. Hij won in zijn hele carrière alleen de Rotterdam marathon van 2022 en vestigde daar met 2.04.56 een nieuw nationaal record. Over de wedstrijdtactiek is Nageeye duidelijk. “Simpel het is een strijdmarathon dus zo lang mogelijk niet op kop lopen, dat laat ik aan anderen over. Vorig jaar kwam ik veel te vroeg op kop. Pas in de loodzware finale tijdens de laatste vier en vijf kilometer moet ik vooraan te vinden zijn. Het is dezelfde tactiek als bij de Olympische spelen”, aldus Nageeye. In 2021 behaalde Nageeye het zilver bij de OS in Saporro. Het is het hoogtepunt in zijn carrière.

Niet interessant
Tot zondag moet hij zich vermaken in New York. “De stad is totaal oninteressant”, aldus Nageeye. “Overal asfalt en schreeuwende reclames. Het Central Park kent alleen maar geasfalteerde paden en dan hebben we het over een park”, aldus Nageeye. Hier ben ik alleen voor de marathon “Tot zondag doe ik nog wat easy runs en verder voornamelijk rusten. Ik ben totaal niet zenuwachtig, wanneer het niet lukt ga ik gewoon door”. “Maar eerst vakantie het was een lang en zwaar seizoen”.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *