< terug

Alles over de 43e FBK games. Nederlandse supersterren klaar om te schitteren in Hengelo tijdens de FBK Games. (volg hier alles)

7 juli 2024 (0 reacties) Alles over de 43e FBK games. Nederlandse supersterren klaar om te schitteren in Hengelo tijdens de FBK Games. (volg hier alles)

De FBK Games is de enige internationale topatletiekwedstrijd in Nederland en maakt deel uit van de World Athletics Continental Tour Gold, een wedstrijdencyclus van twaalf wedstrijden. Met regerend Olympisch kampioen Sifan Hassan op de 1500m, en wereldkampioen 400mH Femke Bol op het programma. Dit zijn niet de enige supersterren bij de World Athletics Continental Tour gold meeting: regerend Olympisch kampioenen Jasmine Chamacho-Quinn, Gong Lijiao en Andre De Grasse, regerend wereldkampioen Chase Jackson en regerend wereld indoorkampioen Hamish Kerr.

Hier naar de live stream

800 mtr
Britse superster Keely Hodgkinson is de grote naam op de 800m. Op zowel de olympische spelen als de wereldkampioenschappen won ze zilver en tijdens de Europees kampioenschappen in Rome ging ze met goud naar huis. Ze krijgt tegenstand van de wereldkampioen uit 2019, Halimah Nakaayi uit Uganda de wereldkampioene in 2019 en Prudence Sekgodiso uit Zuid-Afrika. Beide hebben 1:57 gelopen dit seizoen. Europees kampioene Keely Hodgkinson liep al eens 1.55.19. Zij moet in staat zijn het meeting record van 1.55.76 uit 2008 van de Keniaanse Pamela Jelimo te verbreken.

De 100mH is een veld om naar uit te kijken. Een strijd tussen de snelste vrouwen in de geschiedenis van de 100mH met Wereldkampioen Nia Ali en regerend olympisch kampioen Jasmine Chamacho-Quinn. Nederlands recordhouder Nadine Visser gaat ook van start, net als de bronzen medaille winnares tijdens het EK in Rome Pia Skryzszowska. ,Ik ben blij dat er zowel series als een finale staat geprogrammeerd, waardoor ik twee keer kan lopen.” Visser evenaarde deze week in Finland haar Nederlands record van 12.51 en ziet die tijd als ‘een bevestiging goed bezig te zijn’. ,,We hebben een hele goede winter gedraaid en er zit nog veel meer in, want in de race in Finland ging nog niet alles perfect.” Het startveld is enorm sterk met dus olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn, Europees kampioene Cyréna Samba-Mayela, wereldkampioene van 2019 Nia Ali en EK-medaillisten Pia Skrzyszowska en Ditaji Kambundji.

100 mtr vrouwen
Op de 100m vrouwen staan drie vrouwen aan de start die onder de 11 seconden gelopen hebben: Celera Barnes [USA], Gina Luckenkemper [Duitsland] en Angela Gabriela Tenorio [Ecuador]. Voor Nederland start N’ketia Seedo

100 meter: Raphael Bouju en Hengelo legende Churandy Martina
Bij de mannen neemt de Keniaan Ferdinand Omanyala het op tegen de Canadees Andre De Grasse, de regerend olympisch kampioen over 200m. Omanyala heeft de snelste jaartijd gelopen op hoogte, 9.79. Ook de Amerikaan Ronnie Baker en de Brit Reece Prescod zijn erbij. Ferdinand Omanyala (PR 9.77), Reece Prescod (9.93), Hakim Sani Brown (9.97), Andre de Grasse (9.89) en Yohan Blake (9.69), op papier het sterkste deelnemersveld op de 100 meter ooit in Hengelo. Terug van weggeweest: Raphael Bouju. Nederlands grootste sprinttalent op de 100 meter, goed voor een toptijd van 10.02 vorig jaar. Hij raakte het afgelopen indoorseizoen danig geblesseerd maar is net op tijd weer voldoende hersteld voor een optreden tijdens de FBK Games. De 22-jarige Bouju loopt tegen Churandy Martina die voor de zeventiende en laatste keer in Hengelo aan de start staat, een heuse Hengelo-legende. Op 3 juli aanstaande wordt hij 40 jaar. Nog steeds maakt hij kans voor de zesde keer deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Sifan Hassan 1500 mtr

Sifan Hassan ging niet van start op de 10.000 mtr zaterdag een grote teleurstelling voor de organisatie. Ze start vandaag op de 1500 mtr. Naast Sifan Hassan staan ook Maureen Koster en Diane van Es op de startlijst in Hengelo van de 1500 meter. Koster gaat naar de Spelen voor de 5000 meter, Van Es voor de 10.000 meter.

Femke Bol wil in Hengelo puntjes op de i zetten

Femke Bol loopt tijdens de FBK Games in Hengelo de 400 meter. Ze ontmoet daarbij onder andere haar mede-estafetteloopsters op de 4×400 meter Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters. Met Candice McLeod uit Jamaica met een persoonlijk record van 49.51 heeft ze ook uitstekende internationale tegenstand. ,,Na de 200 meter tijdens de NK atletiek de week ervoor kan ik samen met deze 400 meter als voorbereiding op de Olympische Spelen aan mijn snelheid werken en zo de puntjes op de i zetten”, aldus Bol, die vertelde erg uit te kijken naar de FBK Games.

400 meter: EK-verrassing Liemarvin Bonevacia weer van de partij

Met zijn bronzen medaille in Rome tijdens de EK was Liemarvin Bonevacia een van de grote verrassingen van het toernooi. Acht jaar na zijn vorige EK-plak verkeert de Nederlands recordhouder en olympisch finalist op de 400 meter in uitstekende vorm richting Parijs. Hij neemt het op tegen onder andere de Amerikaan Vernon Norwood (PR 44.26) en de winnaar van de 400m in Hengelo van 2023: Botswanees Collen Kebinatshipi (44.80).

1000 meter: Niels Laros op jacht naar Nederlands record

Niels Laros was de loopsensatie van vorig jaar. Hij brak record naar record maar heeft die op de minder vaak gelopen 1000 meter nog niet veroverd. Marko Koers liep in 1997 2.15.05. De pas 19-jarige Laros gaat met behulp van de Wavelight en ook met tegenstand van Stefan Nillessen (won goud op EK onder 23 jaar) en de pas 18-jarige wereldrecordhouder 1500 meter Cameron Myers uit Australië een prachtige strijd uitvechten om de overwinning. Deze toekomstige wereldtoppers gaan bovendien strijden voor hun eigen nationale records.

5000 meter: Meeting record is hele kluif

Drie lopers op de 5000 meter hebben een persoonlijk record sneller dan dertien minuten. Snelste is Ethiopiër Telahun Haile Bekele (12.42.70). Het verbreken van het meeting record van 12.37.35 uit 2004 van Kenenisa Bekele zal niet meevallen, want het was tot 2020 het wereldrecord.

Bekijk hier het programma en uitslagen

Live zijn de fbk games te volgen op NPO 1 NOS vanaf 17.35 uur.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *