< terug

Anne Luijten, Khalid Choukoud en Luuk Maas favorieten in halve marathon Egmond (video)

12 januari 2024 (0 reacties)

Tijdens de persconferentie in Strandhotel Golfzang in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgekeken naar de 49e Egmond Halve Marathon. Anne Luijten, Khalid Choukoud en Luuk Maas zijn de Nederlandse favorieten in halve marathon Egmond

Zondag klinkt om 12.16 uur het startschot van de Egmond Halve Marathon, waar in totaal 18.000 hardlopers aan meedoen. De vrouwen bijten het spits af met een voorsprong van 9 minuten en 17 seconden op de mannen. Het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en vrouwen. De man of vrouw die het eerste over de finish komt op de Boulevard Noord, wint een extra prijs.

Dames
Topfavoriete om als snelste NL atlete te finishen is Anne Luijten, die onlangs in de Amsterdam Marathon de Olympische limiet liep voor de marathonafstand. Ze hoopt tijdens de wedstrijd de juiste keuzes te kunnen maken en als eerste Nederlandse over de streep te komen. “Het vrouwenveld is erg sterk en alles zal anders zijn dan vorig jaar door de milde wind en het aangepaste parcours.” Volgens de inspanningstest die ze op Papendal heeft gedaan zit het met de vorm wel goed. “Als voorbereiding op de Olympische Spelen investeer ik op het moment in het creëren van pure snelheid en daar past deze halve marathon erg goed bij.”

Mannen
Egmond-debutant Luuk Maas verwacht een snelle wedstrijd, gezien de voorspelde weersomstandigheden. “Maar het blijft een strijd bij de halve marathon en ik hoop dat dat in het voordeel gaat zijn van de mensen die normaal iets minder snel zijn.” Daarmee doelt hij op Khalid Choukoud, de Nederlandse favoriet van morgen, die zich onlangs ook voor de Olympische Spelen plaatste op de marathonafstand. Het is wat onduidelijk of Choukoud na het inspannende najaar waar hij twee topmarathons liep (Amsterdam en Valencia) in vorm is voor een snelle wedstrijd in Egmond. Luuk Maas is hoewel debutant zeker een gegadigde voor een eindzege. Voor het mannenveld heeft organisator Le Champion verder de Nederlanders Tom Hendrikse, Gianluca Assorgia, Stan Niesten en Lucas Nieuweboer vastgelegd. Vanuit België komen Koen Naert en Lahsene Bouchikhi in actie evenals de Afrikanen Victor Chumo (Kenia) en Yakoub Labquira (Marokko). Voor Luijten zullen vooral Anne Deelstra en Jill Holterman de concurrenten zijn om als eerste Nederlandse te finishen. Kanshebsters voor de eindzege bij de vrouwen zijn de Ethiopische Aminet Ahmed, de Zweedse Sarah Lahti en de Zwitserse Fabienne Schlumf.

Bekijk hier de vraaggesprekken

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *