< terug

Beer doodt hardloper in regio Trentino (Italië)

8 april 2023 (0 reacties)

Een beer heeft een hardloper op een bospad in het noordwesten van Italië aangevallen en gedood, het eerste geval in zijn soort, vertelde een bron aan AFP op vrijdag.

Andrea Papi, 26 jaar, werd woensdag gedood toen hij aan het hardlopen was in het berggebied bij zijn dorp Caldes in de regio Trentino. Zijn familie sloeg alarm toen hij niet terugkeerde en een zoekteam vond zijn lichaam ’s nachts.Hij had diepe wonden in zijn nek, armen en borst en een autopsie op vrijdag wees uit dat hij was aangevallen door een beer, aldus de bron, die Italiaanse nieuwsberichten bevestigt.

Uit het eerste ondezoek zou blijken dat Andrea Papi de berg af rende in de richting van zijn huis en dat hij zich, achter een blinde bocht, voor de beer bevond. De man en het dier schrokken en er ontstond een gevecht dat de hardloper fataal werd. Op enkele meters van hem werd een bebloede stok gevonden waarmee hij zich waarschijnlijk probeerde te verdedigen. Een keuze die hem fataal werd: volgens herhaald advies van deskundigen is het raadzaam niet te reageren, maar stil te blijven liggen en het dier niet verder te laten schrikken. Volgens de geruchten vonden de artsen wonden aan de armen, de maag en vooral aan de hals die dodelijk bleken.

In maart werd in dezelfde regio een man aangevallen door een beer, wat een debat op gang bracht over de gevaren van de dieren, die daar tussen 1996 en 2004 werden geherintroduceerd.In 2014 verscheurde een vrouwelijke bruine beer, Daniza genaamd, in dezelfde regio een man die op zoek was naar paddenstoelen. De beer, die in 2000 vanuit Slovenië naar de bossen rond Trentino werd overgebracht, stierf nadat hij onder narcose was gebracht tijdens een poging haar te vangen.

De lokale overheid heeft besloten het dier op te sporen en te doden zodra het is geïdentificeerd, vertelde de president van de regio Trentino, Maurizio Fugatti, vrijdagavond aan verslaggevers. De milieugroepering WWF had al erkend dat het dier moest worden afgemaakt. Maar Annamaria Procacci, een voormalig adjunct-ecoloog die nu bij de dierenwelzijnsgroep ENPA werkt, hekelde het gebrek aan voorzorgsmaatregelen van de plaatselijke ambtenaren. Beren houden normaal gesproken afstand van mensen, stelde zij. De plaatselijke autoriteiten moeten ervoor zorgen dat mensen uit de buurt blijven van gebieden waar vrouwelijke beren hun jongen grootbrengen, voegde ze eraan toe.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *