< terug

Cheptegei grote favoriet bij het WK halve marathon.De voorbeschouwing.

14 oktober 2020 (0 reacties)

Bij het WK Halve Marathon Gdynia 2020 zijn aanstaande zaterdag (17) alle ogen gericht op Joshua Cheptegei. Hij zal voor het eerst een halve marathon lopen. Een voorbeschouwing met de namen van voornamelijk alle Afrikaanse kanshebbers

Sinds 2006 zijn alle titels van de negen heren op één na gewonnen door Zersenay Tadese of Geoffrey Kamworor. Geen van beide zal in Gdynia zijn, wat betekent dat er voor het eerst sinds 2010 een nieuwe naam op de bovenste trede van het podium zal verschijnen

Wereldrecords
Ondanks zijn onervarenheid op de halve marathon, is Joshua Cheptegei, gezien het jaar dat hij heeft gehad de grote favoriet. De Oegandees heeft in 2020 in alle drie zijn races wereldrecords gevestigd, beginnend met zijn 12:51 5 km op de weg in Monaco in februari en zes maanden later gevolgd door zijn 12:35,36 5000 mtr op de baan ook in Monaco. Meer recentelijk verbeterde hij op 7 oktober met vijf seconden v wereldrecord op de 10.000 meter in Valencia met zijn verbluffende prestatie van 26:11.00 uur.

Wereldkampioen
Zijn recente prestaties duiden ook op potentie op langere afstanden – hij liep in Nijmegen in 2019 een wereldbesttijd op de 15km. Cheptegei zal zich waarschijnlijk niet richten op het breken van records in Gdynia; in plaats daarvan zal zijn belangrijkste doel simpelweg zijn om als eerste de finish te bereiken. Als Cheptegei zaterdag zegeviert, wordt hij, naast Khalid Skah, de tweede man die wereldtitels wint op baan, de weg en in het veld. Overigens is Skah – de winnaar in 1994 – ook de laatste man die het WK halve marathon won bij zijn debuut op afstand.

Concurrenten
Een van Cheptegei’s sterkste uitdagers zou wel eens zijn jongste teamgenoot kunnen zijn, Jacob Kiplimo.De 19-jarige was dit jaar ook in een sensationele vorm, met een Oegandees record van 7: 26,64 op 3000 meter in Rome en een 5000 meter PB van 12:48,63 in Ostrava. Zijn laatste ontmoeting met Cheptegei was tijdens de Wereldkampioenschappen Cross Country 2019, waar hij een groot deel aan kop liep voordat hij als tweede eindigde achter zijn landgenoot.

Jacob Kiplimo
Jacob Kiplimo

Kenia
Kenia is met aantal atleten de grote uitdager. Met Moses Kibet die in 2009 bij het WK=U20 cross-country het brons won Moses Kibet.Verder Stephen Kissa, en het 20 jarige talent Victor Kiplangat. Kibiwott Kandie komt dit jaar naar Gdynia na vier overwinningen van hoge kwaliteit. Hij begon zijn seizoen met het winnen van de Keniaanse militaire cross country kampioenschappen en de Keniaanse cross country kampioenschappen. Slechts zes dagen nadat hij zijn eerste nationale titel had gewonnen, won hij in februari de Ras Al Khaimah Halve Marathon in een PB van 58:58. Het was de snelste tijd in de wereld dit jaar. Kandie liep pas in september opnieuw, maar hij toonde geen vormverlies tijdens de 21.1K in Praag en won met een nieuw PB van 58:38.Hiermee staat hij vijfde op de wereldranglijst aller tijden en is slechts 37 seconden verwijderd van het wereldrecord van Kamworor.

Benard Kimeli en Benard Ngeno, die allebei identieke PB’s van 59:07 hebben, vergezellen Kandie bij hun debuut op de wereldkampioenschappen. Ngeno, een halve marathonspecialist, eindigde in de afgelopen negen races op het podium en heeft een beste seizoenstijd van 59:26. Leonard Barsoton, de zilveren medaillewinnaar van de wereldkampioenschappen cross in 2017, voegt nog meer kracht toe aan het Keniaanse team. Hij heeft een pb van 59:09.Morris Munene Gachaga, een andere ervaren halve marathonloper, maakt het Keniaanse team compleet. Hij heeft dit jaar niet gelopen, maar heeft een 59:22 PR van vorig jaar.

Ethiopië
De Ethiopische Guye Adola heeft de reputatie onverwachte presaties te leveren. Hij was een relatieve onbekende voorafgaand aan de Wereldkampioenschappen Halve Marathon in 2014, maar hij verbeterde met meer dan twee minuten zijn PB in Kopenhagen om brons te pakken in 59:21. Later dat jaar versloeg hij Kamworor – de toenmalige regerend wereldkampioen halve marathon en cross country kampioen – en won de Halve Marathon van Delhi in een PB van 59:06.Na rustige seizoenen in 2015 en 2016 keerde Adola terug op de Marathon van Berlijn 2017, waar hij Eliud Kipchoge tot de laatste paar kilometers bijhield en uiteindelijk slechts 14 seconden achter de Keniaanse marathonicoon eindigde in 2:03:46. Adola heeft niet meer gelopen sinds de Marathon van Valencia van december vorig jaar, waar hij 2:04:42 liep, maar met hem moet altijd rekening worden gehouden

Afrikaanse zilveren medaillewinnaar op de 10.000 meter en tweevoudig winnaar van de halve marathon van Delhi, Andamlak Belihu, maakt ook deel uit van het Ethiopische team. De 21-jarige heeft een PB van 59:10 en is een veelzijdige loper, nadat hij vorig jaar als vijfde eindigde op de 10.000 meter op de Wereldkampioenschappen en als achtste op de Wereldcross in Aarhus.

Net als Belihu is Birhanu Legese ook tweevoudig winnaar van de halve marathon van Delhi. Hij heeft zich de afgelopen jaren geconcentreerd op de marathon, vorig jaar een PB van 2:02:48 in Berlijn geklokt en dit jaar de Tokyo Marathon gewonnen in een wereldbesttijd van 2:04:15.

Leul Gebresilase, die PR’s van 59:18 en 2:04:02 heeft voor de halve en de marathon, eindigde als 10e op de laatste Wereldkampioenschappen Halve Marathon in Valencia.Amedework Walelegn, de zilveren medaillewinnaar van de U20 crosscountry 2017 in 2017, en Hailemaryam Kiros, winnaar van de felbevochten 15 km-trialrace van Ethiopië voor Gdynia, maken de Ethiopische opstelling compleet.

Stephen Mokoka uit Zuid-Afrika zal voor de zevende keer deelnemen aan het WK halve marathon. Hij is al drie keer in de top 10 geëindigd.

Andere kanshebbers zijn onder meer Europees recordhouder Julien Wanders en zijn Zwitserse teamgenoot Tadesse Abraham, winnaar van de Europese titel van de halve marathon van 2016. De zilveren medaillewinnaar van de Afrikaanse Spelen van Marokko, Mohamed Reda El Aaraby, zou ook een van de leiders kunnen zijn.

Eritrea – winnaars van teammedailles in de afgelopen 10 edities, waaronder goud in 2014 – is niet opgenomen in een team voor Gdynia. Japan en de VS, die teams naar alle 23 voorgaande edities hebben gestuurd, zullen dit weekend ook niet vertegenwoordigd zijn.

En hoewel van Zweden niet wordt verwacht dat het in Gdynia zal strijden voor teamonderscheidingen, omvat hun ploeg de oudste en jongste deelnemers in het hele mannenveld. De 43-jarige Adhanom Abraha zal voor de derde keer deelnemen aan het WK halve marathon, maar zijn eerste voor Zweden (zijn twee eerdere optredens liep hij voor Eritrea ).De 19-jarige Emil Millan de la Oliva zal zijn debuut op de wereldkampioenschappen.Hij maakt dit jaar indruk op de baan met tijden van 13:29.59 voor 5000 m en 23: 23.21 voor 10.000 m, waarmee hij respectievelijk vierde en tweede werd op de Europese U20-lijst aller tijden.

Lees hier de voorbeschouwing voor de vrouwen die wij al eerder maakten.De Nederlandse atletes Sifan Hassan en Susan Krumins hebben zich afgemeld

Bekijk hier de deelnemerslijsten


Bekijk hier het programma


Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *