< terug

Coronajaar 2020: Het hardlopen werd niet afgezegd

25 december 2020 (0 reacties)

Weliswaar werden bijna alle massaraces geannuleerd, maar hardlopers vonden nieuwe manieren om het tegen elkaar op te nemen: hoewel het totale aantal marathons met 42% afnam in vergelijking met 2019, was er een enorme stijging in solomarathons. Dit blijkt uit de cijfers die Strava ons stuurde. Dit jaar deelden ruim 11.000 mensen hun virtuele London Marathons en liepen meer dan 14.000 mensen de Virtual TCS New York City Marathon op Strava uit. Op Strava wemelt het van prachtige marathons en ultraruns die hardlopers solo hebben gelopen.

Strava


Virtueel
Ook in Nederland liepen velen de Amsterdam en de Rotterdam marathon virtueel.Aan de eerste edities van de Running Day op zondag 11 oktober, zaterdag 24 oktober en zondag 25 oktober deden maar liefst ruim 20.000 deelnemers mee. Meer dan 6.000 hardlopers. uit 104 landen deden mee aan de Amsterdam marathon.Talloze wedstrijdorganisaties volgden door het hardloopevenement virtueel te organiseren. In Zeeland werd een heuse virtuele crosscompetitie opgezet.

Soloruns
In Nederland werd er top gepresteerd dankzij bijvoorbeeld de solorun competitie.  Ruim 1800 lopers en loopsters uit Nederland, maar ook ver daarbuiten, deden mee. Iedereen liep een zelf uitgezette ronde van 5 kilometer.Mike Foppen was de snelste met een tijd van 13.41, een officieus Nederlands record. Noah Schutte rende in Portland (VS) de afstand in de tweede tijd (13.49) en Frank Futselaar noteerde de derde tijd (13.53).  Het initiatief van Tom de Gelder en Jelmer van der Linden kreeg nog een vervolg met solo 10 km met ook meer dan 1000 deelnemers.De opbrengst was voor het goede doel, het Rode Kruis. Op strava wemelt het van prachtige marathons en ultraruns die hardlopers solo hebben gelopen.


Snelst bekende
Omdat er zo veel races waren geannuleerden, probeerden veel hardlopers Fastest Known Times (FKT’s) te vestigen. Ze verbraken hierbij records op verschillende bekende trajecten. Een van de indrukwekkendste prestaties was die van Coree Woltering: een nieuw record op het 1200 mijl (1931 kilometer) lange Ice Age-traject in Wisconsin: 21 dagen,13 uur en 35 minuten. Dat is gemiddeld 89 kilometer per dag!

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd