< terug

Daniel Mateiko en Tsigie Gebreselama winnen RAK halve marathon (compleet videoverslag en uitslagen)

24 februari 2024 (0 reacties)

De tot nu toe onbekende Daniel Mateiko uit Kenia en Tsigie Gebreselama uit Ethiopië hebben zaterdagochtend vroeg de halve marathon van Ras Al Khaimah in de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. Het weer werkte niet echt mee. Veel wind en een hoge luchtvochtigheid. Zoals altijd speelden de Oost-Afrikaane atleten een hoofdrol

Mannen
Mateiko leidde vanaf het startschot en stond zijn voorsprong slechts korte tijd af, voordat hij zijn collega’s John Korir en Isaia Lasoi in de laatste kilometer voorbij streefde en won in 58 minuten en 45 seconden. Het is de snelste tijd dit jaar gelopen. Korir en Lasoi eindigden op respectievelijk vijf en tien seconden achterstand. Mateko werd beloond voor al het werk dat hij had gedaan. Nadat ik vorig jaar tweede was geworden, had ik mezelf beloofd om te winnen. Maar de omstandigheden waren moeilijk; het was winderig en erg vochtig. Mateiko komt uit Mount Elgon op de grens tussen Kenia en Oeganda, maar traint nu in Eldoret met tweevoudig Olympisch marathonkampioen Eliud Kipchoge onder leiding van voormalig steeplechaser Patrick Sang. Patrick vertelde me dat ik in goede vorm was, maar dat ik sterk moest zijn. En Eliud geeft me ook advies. Nu is mijn droom om goed te lopen bij de marathon van Londen. Het wordt het marathondebuut voor de talentvolle Keniaan.

Tsigie Gebreselama
Tsigie Gebreselama sloeg pas in laatste vijf kilometer toe . Alleen voormalig wereldrecordhoudster (64.31) en 2020-winnares, collega Ababel Yeshaneh kon haar bijhouden, maar die uitdaging duurde niet lang. Gebreselama won met een tijd van 65.14. Yeshaneh had op de finishlijn precies een halve minuut achterstand Jackline Sakilu uit Tanzania was de verrassing van de dag met een nationaal record van 66,05 op de derde plaats. Wat geen verrassing was, was dat de podiumplaatsen werden ingenomen door atleten uit drie Oost-Afrikaanse landen en allemaal afkomstig van het plateau de Great Rift Valley.
Gebreselama eindigde vorig jaar als tweede bij de wereldkampioenschappen cross country in Australië. Dat was mijn beste prestatie, maar vandaag is beter dan dat, want ik heb gewonnen”, zei ze na de race. Ik wist dat ik in goede vorm was. Ik denk dat ik cross country en wegatletiek even leuk vind, maar nu moet ik me voorbereiden op de baan. Ze vetrekt voor een hoogtestage van vier maanden in de VS. Daarna gaat ze van start voor de Ethiopische trials voor een plek in het Olympisch team 10.000 meter.

Klosterhalfen
Konstanze Klosterhalfen uit Duitsland dreigde die exclusieve club atletes ot halverwege de race te verstoren. Maar nadat ze het veld had aangevoerd tot aan de 10 kilometer, die ze passeerde in 31.09, wat een PB zou zijn geweest als ze de race had uitgelopen stortte ze in en viel kort daarna uit. Ze verklaarde na afloop dat ze zich niet goed voelde.

Peres Jepchirchir schoen uit
Olympisch kampioen marathon Peres Jepchirchir was een van de favorieten om te winnen, maar in de drukte van de start trapte iemand op haar hiel en verloor ze ongeveer 20 seconden bij het aantrekken van haar schoen. In plaats van zich geleidelijk terug te werken naar de groep, schoot ze er vandoor en sloot zich weer bij hen aan voordat ze de eerste kilometer hadden afgelegd. Ze betaalde voor die onnodige inspanning in de slotfase en kon slechts als zevende finishen in 67.19.

Mannen
1 Daniel Mateiko KEN 58:45
2 John Korir KEN 58:50
3 Isaia Lasoi KEN 58:55
4 Gerba Dibaba ETH 59:38
|5 Benard Koech KEN 59:42
6 Birhanu Legese ETH 59:43
7 Tamirat Tola ETH 59:46
8 Amos Kibiwot KEN 59:51
9 Boki Diriba ETH 60:10
10 Alphonce Simbu TAN 60:28

Dames
1 Tsigie Gebreselama ETH 65:14
2 Ababel Yeshaneh ETH 65:44
3 Jackline Sakilu TAN 66:05
4 Margaret Chelimo KEN 66:31
5 Evaline Chirchir KEN 66:36
6 Catherine Amanang’ole KEN 66:49
7 Peres Jepchirchir KEN 67:19
8 Gete Alemayehu ETH 67:25
9 Megertu Alemu ETH 69:23
10 Ashete Bekere ETH 70:03

Bekijk hier alle uitslagenReacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *