< terug

Olympisch kampioen Peres Jepchirchir opnieuw van start in RAK halve marathon

23 februari 2024 (0 reacties)

 Konstanze Klosterhalfen, Peres Jepchirchir en Tamirat Tola. Fotocredit Giancarlo Colombo

De organisatoren van de succesvolle marathon verderop in Dubai zijn dit jaar uitgenodigd om de RAK ‘halve’ een make-over te geven en ze zijn begonnen met de introductie van een 10k race voor de lokale bevolking en het veranderen van het parcours van de halve marathon. Het is sneller en beter dan welk parcours dan ook hier in Ras Al Khaimah; we hebben een aantal scherpe bochten eruit gehaald,” zei wedstrijdleider Peter Connerton, “dus we hopen op minstens vergelijkbare tijden en hopelijk beter. De Ras Al Khaimah Halve Marathon van zaterdag is vrijwel verzekerd van het soort snelle tijden die kenmerkend zijn geweest voor het evenement in zijn 17-jarige geschiedenis, waaronder drie wereldrecords voor vrouwen.

Op de startlijst Peres Jepchirchir uit Kenia, olympisch kampioen marathon en drievoudig wereldkampioen halve marathon en bij de mannen staat wereldkampioen marathon Tamirat Tola uit Ethiopië op de startlijst. De wildcard is voor Konstanze Klosterhalfen uit Duitsland, die alle Oost-Afrikanen verraste bij haar winnen debuut halve marathon in Valencia in 2022.

Peres Jepchirchir
Jepchirchir is misschien niet de snelste marathonloopster of halve marathonloopster onder de huidige vrouwelijke langeafstandsloopsters, maar ze weet wel hoe ze wedstrijden moet winnen, een troef die veel waardevoller is dan snelle tijden. In de zeven maanden tussen eind augustus 2021 en half april 2022 won ze de Olympische, New Yorkse en Boston marathon, een zeldzame reeksprestaties. In haar comeback-marathon na een blessure eindigde ze vorig jaar als derde in de marathon van Londen. Ze heeft 12 van haar 16 halve marathons gewonnen. Ze heeft haar plannen nog niet bekend gemtaak maar deze RAK ‘halve’ is perfect gepland als voorbereiding voor de Londen marathon in april

Tamirat Tola
Tamira Tola baalde dat hij door een blessure zijn wereldtitel op de marathon van 2022 afgelopen zomer in Boedapest niet met succes kon verdedigen. Na snel herstel verbrak hij drie maanden later het aloude New York Marathon record met 2.04.58. Hij is een van de weinige topatleten die zijn debuut maakt in de RAK ‘halve’. Op de startlijst staanr 15 mannen die sneller zijn dan zijn beste tijd van 59.37 van zeven jaar geleden in Praag. Tola wil zich verbeteren. Ik wil graag onder de 59 minuten lopen , zei hij op de persconferentie. De snelste man in het veld is Daniel Mateiko uit Kenia met 58.26, maar zijn collega Benard(sic) Kibet heeft het voordeel dat hij vorig jaar won in 58.45.

Klosterhalfen
Klosterhalfen, ‘Koko’ voor haar vrienden, is misschien niet alleen de wildcard, maar ook de joker in het peloton bij de vrouwen. De Duitse, wereldkampioene brons op de baan en Europees kampioene op de 5000 meter, stopte vorig jaar met haar zomerseizoen toen een voetblessure haar deed besluiten haar carrière te heroverwegen. Ze veranderde van schoensponsor (NIke). Verliet haar coach en haar vaste trainingslocatie in de VS. Ze is overgestapt naar Gary Lough, de voormalige coach van Mo Farah en echtgenoot van voormalig wereldrecordhoudster Paula Radcliffe. Hij is tv commentator bij de RAK halve marathon. Klosterhalfen veranderde ook van trainingslocatie en ging voor hoogtestage naarAddis Abeba, waar ze net zes weken heeft doorgebracht en rechtstreeks naar de Emiraren reisde. Hardlopen op de weg is nog steeds een beetje een avontuur voor mij’, zei ze . ‘Ik wil nog steeds op de baan lopen, maar ik wil meer wegwedstrijden doen’.

De lijst met winnaars sinds het begin van de race in 2007 is een ‘Who’s Who’ van het afstandlopen in de afgelopen twintig jaar; te beginnen met Sammy Wanjiru en Berhane Adere in de eerste race, via grootheden als Patrick Makau, Geoffrey Mutai, Elvan Abeylegesse, Mary Keitany, Geoffrey Kamworor, Lelisa Desisa, Samson Kandie en Hellen Obiri. Voeg daar Jepchirchir zelf aan toe, die in 2017 won in een toenmalig wereldrecord van 65min 06sec.

Mannen
Daniel Mateiko KEN 58:26
Kennedy Kimutai KEN 58:28
Seifu Tura ETH 58:36
Amdework Walelegn ETH 58:40
Benard Kibet Koech KEN 58:45
Alex Korio KEN 58:51
Birhanu Legese ETH 58:59
Haftu Teklu ETH 59:06
Tamirat Tola ETH59:37

Dames
Ababel Yeshaneh ETH 64:31
Margaret Kipkemboi KEN 64:46
Peres Jepchirchir KEN 65:06
Catherine Amanang’ole KEN 65:39
Konstanze KlosterhalfenGER 65:41
Tsigie Gebreselama ETH 65:46
Evaline Chirchir KEN 66:01
Vivian Kiplagat KEN 66:07
Yalemget Yaregal ETH 66:27

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *