< terug

De gewijzigde schoenregels zijn bekend

31 januari 2020 (0 reacties)

World Athletics heeft vandaag zijn regels voor wedstrijdschoenen gewijzigd om meer duidelijkheid te bieden aan sporters en schoenfabrikanten over de hele wereld en om de integriteit van de sport te beschermen. Schoenen die op dit moment vrijelijk beschikbaar zijn voor een ieder worden toegestaan. Dit betekent dat de bekende Nike Vaporfly niet wordt verboden. De laatste versie waar Eliud Kipchoge op liep tijdens zijn record in Wenen (1.59. 40) is daamree verboden. Er is een werkgroep ingesteld die nieuwe technologie gaat beoordelen. Lees verder over de gewijzigde regelgeving.

De regelwijzigingen (link) die de World Athletics Council deze week heeft goedgekeurd, werden aanbevolen door haar Assistance Review Group, een interne werkgroep met technische, wetenschappelijke en juridische experts en vertegenwoordigers van sporters.

Vanaf 30 april 2020 moet elke schoen op de open retailmarkt (online of in de winkel) voor een periode van vier maanden te koop zijn voordat deze kan worden gebruikt in wedstrijden.

Als een schoen niet voor iedereen beschikbaar is, wordt deze als een prototype beschouwd en is het gebruik ervan in wedstrijden niet toegestaan. Afhankelijk van de naleving van de regels, is elke schoen die voor iedereen beschikbaar is, maar om esthetische redenen of om medische redenen is aangepast aan de kenmerken van de voet van een bepaalde atleet, toegestaan.

Waar World Athletics reden heeft om aan te nemen dat een type schoen of specifieke technologie mogelijk niet voldoet aan de regels of de geest van de regels, kan het de schoen voorlopig verbiede. De technologie zal eerst worden onderzocht.

De schoeneneisen
Verder is er met onmiddellijke ingang een onbeperkt moratorium op elke schoen (met of zonder spikes) die niet aan de volgende vereisten voldoet:

De zool mag niet dikker zijn dan 40 mm.

De schoen mag niet meer dan één stijve ingebedde plaat of laag van welk materiaal dan ook bevatten die over de volledige lengte of slechts een deel van de lengte van de schoen loopt. De plaat kan uit meer dan één deel bestaan, maar die delen moeten opeenvolgend in één vlak worden geplaatst (niet gestapeld of parallel) en mogen elkaar niet overlappen.

kipchoge-1-59-40_original

Schoenen Eliud Kipchoge
De Alphafly, een andere verise van Vaporfly heeft drie carbonplaten. Het is de schoen waarmee Eliud Kipchoge in oktober de marathon in 1.59.40 volbracht en daarmee als eerste mens binnen de twee uren liep. De Keniaanse atlete Brigid Kosgei liep in hetzelfde weekend ook op een nu verboden schoen. Zij verbeterde het wereldrecord voor vrouwen op de marathon met een tijd van 2.14.04. Een voor lange tijd onmogelijk geachte tijd.

Voor een schoen met spikes is een extra plaat (op de bovengenoemde plaat) of een ander mechanisme toegestaan, maar alleen voor het bevestigen van de spikes aan de zool en de zool mag niet dikker zijn dan 30 mm.

De wedstrijdscheidsrechter heeft de bevoegdheid om te vragen dat een atleet zijn schoenen onmiddellijk ter inspectie aanbiedt aan het einde van een race als de scheidsrechter een redelijk vermoeden heeft dat de schoenen die door een atleet worden gedragen niet aan de regels voldoen.

De Assistance Review Group heeft geconcludeerd dat er onafhankelijk onderzoek  erop wijst dat de nieuwe technologie die is ingebouwd in de zolen van weg- en puntige schoenen een prestatievoordeel kan bieden. Er is voldoende bewijs om de bezorgdheid te uiten dat de integriteit van de sport door de recente ontwikkelingen in schoentechnologie kan worden bedreigd.

Het heeft daarom aanbevolen dat verder onderzoek wordt verricht om de ware impact van deze technologie vast te stellen.Er wordt een nieuwe werkgroep, bestaande uit biomechanica-specialisten en andere gekwalificeerde deskundigen gevormd om toezicht te houden op dit onderzoek en om nieuwe schoenen te beoordelen die op de markt komen, waar nodig. Schoenenfabrikanten worden uitgenodigd om deel uit te maken van dit beoordelingsproces.

World Athletics President Sebastian Coe zei: “Het is niet onze taak om de hele markt voor sportschoenen te reguleren, maar het is onze plicht om de integriteit van de eliteconcurrentie te behouden door ervoor te zorgen dat de schoenen die door elitesporters in competitie worden gedragen geen oneerlijke hulp  of voordeel bieden. Als we het Olympische jaar ingaan, geloven we niet dat we schoenen kunnen uitsluiten die al geruime tijd algemeen beschikbaar zijn, maar we kunnen een lijn trekken door het gebruik van schoenen te verbieden die verder gaan dan wat momenteel op de markt terwijl we verder onderzoeken.

“Ik geloof dat deze nieuwe regels het juiste evenwicht vinden door zekerheid te bieden aan atleten en fabrikanten bij de voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokyo 2020, en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de bezorgdheid over de schoentechnologie. Als er verder bewijs beschikbaar komt dat aangeeft dat we deze regels moeten aanscherpen, behouden we ons het recht voor om dat te doen om onze sport te beschermen. “

World Athletics zal nu een werkgroep van deskundigen oprichten om toekomstig onderzoek naar schoentechnologie te begeleiden en eventuele regelgevingsimplicaties te overwegen die uit dat onderzoek voortvloeien.Ook zal de werkgroep nieuwe schoenen beoordelen die op de markt verschijnen. Deze groep zal verslag uitbrengen aan de Commissie voor de mededinging en uiteindelijk aan de Raad.

World Athletics blijft open voor een voortdurende dialoog met schoenfabrikanten en andere geïnteresseerde belanghebbenden over de gewijzigde regels en hun impact, evenals de bredere vraag hoe balans tussen schoentechnologie en innovatie kan worden gevonden in het legitieme belang van World Athletics om de integriteit in zijn sport te behouden.Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.