< terug

De Nike Vaporfly en de nieuwe World Athletics schoenenregel heeft op dit moment de marathon verpest.

7 maart 2020 (0 reacties)

Atletiekjournalist Robert Johnson is klaar met de nieuwe schoentechnologie van Nike voor hem is de sport verpest schrijft hij op de atletiekwebsite letsrun.com. Het ongelijke speelveld met betrekking tot de schoentechnologie heeft een aanzienlijk deel van het plezier voor mij als fan weggenomen en maakt het vrijwel onmogelijk om als journalist te analyseren aldus Johnson.

Twee redenen
Daarvoor zijn twee redenen. De eerste en grootste reden is dat nadat een race is afgelopen, hardloopfans nu gedwongen worden om te gaan zitten nadenken over iets waar ze nog nooit over hebben hoeven nadenken: “Zouden de resultaten anders zijn geweest als de atleten verschillende schoenen hadden gedragen?”

Dat is iets dat waarschijnlijk niet snel zal verdwijnen, nu World Athletics de ‘super shoe’-technologie heeft overwogen – eerst op de markt gebracht in de Nike Vaporfly 4% en nu met de Nike Alphafly – legaal voor concurrentie. Van Nike’s schoenen is wetenschappelijk aangetoond dat ze de snelheid van sommige atleten met meer dan 4% verbeteren. De andere merken proberen elkaar in te halen, maar totdat we dezelfde wetenschappelijke gegevens over de effectiviteit van hun nieuwe schoenen krijgen, blijft deze “schoenenkwestie” bestaan.

Amerikaanse marathontrials
Wat de Amerikaanse Olympische trials van afgelopen zaterdag betreft, lijkt het mij duidelijk dat schoentechnologie Sally Kipyego vrijwel zeker in het team heeft gebracht. Kipyego, de derde in de damesrace, droeg de superschoen van Nike, de Next%, terwijl een aantal vrouwen vlak achter haar deze schoenen niet droegen. Tweevoudig Olympische deelneemster en de winnares van de Boston Marathon in 2018 Des Linden eindigde in de slechtste positie van allemaal – de vierde plaats – slechts 11 seconden achter Kipyego en zij droeg niet de  Nike schoenen. Linden droeg een Brooks-prototype met een koolstofvezelplaat, maar we hebben geen reden om aan te nemen dat haar schoen net zo goed is als die van Kipyego. Als Linden de Next% zoals Kipyego had gedragen, zou ze zich dan wel hebben geplaatst voor de OS? Waarschijnlijk.



Om aan te geven dat deze schoenenkwestie al een tijd speelt nog even dit Sportwetenschapper en olympisch atlete Shalaya Kipp, die betrokken was bij het initiële Nike-onderzoek dat ertoe leidde dat de Vaporflys hun 4% -naam kregen, zei dat ze gelooft dat Kara Coucher vierde bij de 2016 Trials Shalane Flanagan zou hebben verslagen als ze ook haar NIke schoenen had gedragen. Goucher had vier jaar geleden een achterstand van 1:05

Laten we ons voorstellen dat de schoenen van Linden gelijk waren aan de Next%. Er waren vier andere vrouwen in Atlanta die geen Nike-schoenen droegen, die dit jaar allemaal dichter achter Kipyego finishten dan Goucher in 2016 bij Flanagan: Laura Thweatt (Saucony, 16 seconden), Stephanie Bruce (HOKA ONE ONE, 19 seconden ), Emma Ulmer (Saucony, 43 seconden) en Kellyn Taylor (HOKA, 63 seconden). We zullen het nooit weten: “Zou een van hen zich hebben geplaats als ze andere schoenen hadden?”

Tijden doen er tegenwoordig niet meer toe – alle drie grote-marathons van 2020 hebben de recordboeken herschreven

Dat is de  tweede reden waarom de schoentechnologie voor mij en veel andere fans het plezier hebben verpest, het is totaal veranderd wat als een goede tijd wordt beschouwd.Voorafgaand aan dit jaar had nooit een enkele marathon 14 atleten in de uitslag die sneller dan 2:08 liepen. Tot nu toe zijn er in 2020 drie grote marathons geweest  en alle drie hebben 14 of meer alteten in de uitslag die sneller waren dan 2.08(Dubai 14, Seville 14 en Tokyo 17).

Wat er afgelopen weekend gebeurde in de Tokyo Marathon was absurd. In Japan is marathonlopen bijna een nationale sport en vóór dit jaar hadden slechts 16 Japanse mannen sneller gelopen dan 2:08 in de marathon. In Tokio liepen 10 verschillende Japanse mannen sneller dan 2.08 in één race.Dat is het dubbele van het aantal dat ooit in de geschiedenis van de Verenigde Staten is gedaan. Hoe kan dat?

Schoen technologie.
Japanse media vermelden dat 28 van de 30 beste hardlopers in Tokio een versie van de nieuwe Nike-schoenen droegen – ofwel Vaporfly Next% of Alphafly. En mede dankzij de nieuwe schoentechnologie hebben Amerikaanse mannen zaterdag meerdere records neergezet bij de Olympische Trials in Atlanta – dat ondanks het feit dat de race op een winderige dag werd gehouden op een extreem heuvelachtige baan. De Trials zorgden voor het grootste aantal sub-2:11 marathons tijden (vijf) en de meeste sub-2:13 tijden (12) ooit door Amerikanen gelopen in één race. Negen mannen in de top 10 in Atlanta droegen de nieuwe Nike-schoenen droegen.

Hoewel er nog geen wetenschappelijke studies zijn gedaan om te onderzoeken hoe de Vaporfly-technologie specifiek presteert in heuvelachtig terrein. Het zou goed mogelijk zijn dat deze schoentechnologie nog meer voordeel oplevert op een heuvelachtig parcours. Wat is namelijk de grootste klacht van hardlopers bij het lopen van een heuvelachtige marathon zoals Boston of Atlanta? Hun benen en bovenbeenspieren krijgen veel te verduren – vooral van al het afdalen. Dat is wat de atletes Sara Hall en Emily Sisson zeiden na de Trials; ‘Uitgeblust’ was het woord dat Hall gebruikte.

En waar zijn mensen met de Nike-schoenen hebben gelopen het meest enthousiast over? Hoe de schoenen hun benen fris hielden tot in de eindfase van de wedstrijd. Nooit eerder hebben mensen kunnen hardlopen in een schoen die zoveel demping biedt, maar nog steeds ongelooflijk licht is. Hoewel we nog geen wetenschappelijke gegevens hebben over de vraag of Nike’s schoenen effectiever zijn op een heuvelachtig parcours in vergelijking met andere schoenen, weten we tenminste dat op een heuvelachtig parcours wel een positief effect sorteren. Schoenen hebben hardlopers geholpen om records te vestigen op meerdere enorm heuvelachtige parcoursen in de afgelopen jaren denk aan de Comrades Marathon of de beroemde Hakone Ekiden van Japan.

Beschikbaar voor iedereen? Niet helemaal

Voor wat betreft de beschikbaarheid van de Nike schoenen. Het is niet reeel om te veronderstellen dat iedereen in de Nike Alphaflys in de Trials had kunnen lopen, omdat Nike ze aan iedereen aanbood die ze in Atlanta wilde hebben. Dat is geen realistische optie voor veel professionals met goedkeuringscontracten met andere bedrijven. Ze kunnen hun contract verliezen of een rechtszaak tegemoet zien als ze in Nikes lopen in plaats van in de schoen van hun sponsor.

Het is geen gelijk speelveld wanneer een atleet wordt gedwongen te kiezen tussen het behouden van zijn belangrijkste bron van inkomsten en voor wat betreft schoentechnologie in het nadeel zijn of de snelste schoenen te dragen. Het is pas een gelijk speelveld wanneer iedereen gelijkwaardige schoenen kan dragen.

Bron Letsrun.com

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *