< terug

Dennis de Freytas: “Het vraagt veel toewijding, maar als je geen doelen stelt en deze ook niet daadwerkelijk nastreeft kun je ze ook niet behalen”

16 september 2021 (0 reacties)

Ze krijgen vaak te weinig aandacht. Die marathonatleten die alles in het werk stellen om naast een drukke baan of studie het maximale uit de hardloopsport te halen. Ze nemen de sport uiterst serieus en dat verdient respect. Vandaag zetten we Dennis de Freytas in de spotlights. Hij bereidt zich voor op de Rotterdam marathon die op 24 oktober voor de veertigste keer wordt georganiseerd.

Persoonlijk record
Na het Italiaanse marathon avontuur van afgelopen april in Siena is de Freytas nu in volle voorbereiding op de 40e Rotterdam marathon. In Siena liep hij in april een persoonlijk record van 2.23,20. Het doel is nu om in Rotterdam net onder de 2.20 uur te lopen. Het is voor hem een mooie uitdaging om na alle intensieve arbeid deze grens te doorbreken.

Weekomvang
“De eerste periode stond in teken het van snelheid opbouwen. De kortere afstanden (3000m, 5km en 10km) zijn niet echt mijn ding, maar heb wel gemerkt hoe belangrijk deze zijn en dat het zijn vruchten heeft afgeworpen. Daarbij zijn we de weekomvang gaan ophogen” aldus de Freytas.”Tijdens de voorbereiding van de vorige marathon maakte ik ”slechts” weken van 100-120km. Dit heb ik samen met mijn trainer Jack van Avendonk gestaag weten uit te bouwen. Weken van 160/170km voelen nu aan als vanzelfsprekend. Vaak moet ik zelfs juist een beetje geremd worden, want aan gebrek aan motivatie ligt het in ieder geval niet. In het moment wil ik nog wel eens doordraven. Tot nu toe loopt alles erg voorspoedig en voel ik me, zelfs na een intensieve week van 191km, nog heel erg fit!”

Toewijding
“Het is soms wel een zoektocht naar de juiste balans. Naast volle bak werken, vaak dubbel trainen en proberen te zorgen voor voldoende herstelmomenten blijft er vrij weinig tijd over voor andere dingen. Het vraagt veel toewijding, maar als je geen doelen stelt en deze ook niet daadwerkelijk nastreeft kun je ze ook niet behalen. Al lijkt het lopen soms ook op een soort van ontsnappingspoging uit het drukke leven om even alles los te laten. Het is een uitlaatklep om het hoofd te legen… een vorm van inspanning als ontspanning.
Hopelijk is het eindresultaat het uiteindelijk allemaal waard en komt er op de dag zelf wat moois uitgerold. Vooral vertrouwen op de vorm en al het harde trainen is nu belangrijk.
Ik wil eruit halen wat erin zit, maar hoop de komende jaren ook nog door te kunnen groeien. Merk wel dat de overstap naar de marathon tijd nodig heeft om te rijpen. Er valt nog veel te winnen in de ontwikkeling van het lichaam om deze sterker en belastbaarder te krijgen”.

“In aanloop naar de wedstrijden is het overigens erg leuk om andere lopers van verschillende leeftijden en niveaus te spreken en onderwerpen op loopgebied met elkaar uit te wisselen. Je inspireert en motiveert elkaar om het beste eruit te halen. Voor iedereen kan dat een ander doel zijn, maar wederzijds respect kan iedereen wel waarderen. Een positieve vibe is altijd wel fijn en hoop dat ook uit te stralen. Daarnaast valt er nog enorm veel te leren, alle kennis en ervaring die kan bijdragen aan prestatieverbetering is natuurlijk altijd welkom”.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *