Dopheide en Voorrips tonen klasse in Heusden.Lovdal vertegenwoordigt Finland in Finnkampen

9 september 2020 (0 reacties)

Fotocredit Bjorn Paree

De week na het Nederlands Kampioenschap kwam een vijftal Team 4 Mijl atleten in een drietal landen in actie. Sofie Lovdal mocht dit weekend met de nationale Finse top haar thuisland vertegenwoordigen bij de jaarlijkse interland tussen Finland en Zweden. Ondertussen wist Suzanne Voorrips in Heusden met 2.02.77 over 800 meter niet alleen haar persoonlijk record maar ook het 45-jaar oude clubrecord van Groningen Atletiek te verpulveren. Marit Dopheide toonde dit weekend stabiele klasse door zowel in Den Haag als in Heusden de winst bij de dames op de 400 meter op haar naam te schrijven en ook Bram Buigel en Leonie van Vliet reisden af naar Heusden voor een laatste wedstrijd op het snelle mondo.

Sofie kwam uit op de 3000m steeple, de afstand waarop ze eerder deze maand al een bronzen medaille had weten te bemachtigen op het Fins Kampioenschap. Sofie: ”Het was een moeilijke race, die begon in jog-tempo omdat er in de eerste ronde niemand op kop wilde. Toen gingen de Zweden er vandoor en had ik moeite om goed in de wedstrijd te komen omdat ik hun tempo niet kon volgen.” Ze kwam tot een zesde plaats in deze wedstrijd, waar niet de eindtijd maar het klassement punten opleverde. “Een moeilijke race maar een enorm gave ervaring.”

Suzanne, de nieuwe Nederlands Kampioen over 800 meter, mocht zich in de A-race van Heusden meten met een achttal snelle vrouwen. Vanaf de start ging het direct hard, en de eerste 500 meter zat ze op een goede positie aan de binnenkant. “We liepen op een kluitje, waardoor ik continu moest blijven pushen om mijn positie aan de binnenkant te behouden. Uiteindelijk kon ik met het uitgaan van de laatste bocht nog doorversnellen. De trainingen gingen de afgelopen tijd al zo goed, maar om het dan ook eindelijk in een wedstrijd te kunnen laten zien is echt fantastisch!” aldus Suzanne. Haar eindtijd van 2.02.77 is ruim een seconde sneller dan haar vorige persoonlijke besttijd die uit 2016 stamde.

Marit liep vrijdagavond in Den Haag al een instuifwedstrijd in een serie met louter mannelijke tegenstanders. Marit: “Hoewel de mannen in de serie wel een stuk sneller gingen, lukte het aardig mijn opdracht uit te voeren en was de race gelukkig alweer een stuk gecontroleerder dan bij de NK”. Haar eindtijd van 54.35 smaakte naar meer, en dus besloot ze zondag in Heusden nogmaals de sprintspikes aan te trekken om het ‘400m patroon’ erin te slijpen. Deze race was ze wederom in control, en wist ze met 54.38 naar de winst te sprinten. “Toen ik over de finish kwam was ik wel enigszins verbaasd dat het nagenoeg dezelfde tijd was als vrijdag, omdat het een stuk beter voelde. Nu nog een aantal specifieke trainingen en dan de Gouden Spike!”

Leonie kwam naar Heudsen voor een laatste snelle race over 100 meter. Het sprinttalent, dat op de NK in Utrecht al bewezen had zich te kunnen meten met de top van Nederland, kampte in haar wedstrijdvoorbereiding met wat fysieke klachten in de warming-up. Desalniettemin was ze toen de race begon, goed weg uit het startblok. “Helaas speelde de pijn in mijn been weer op tijdens het laatste stuk van de race. Ik wilde graag harder lopen en dat zat er ook zeker in, maar het lichaam werkt nu niet echt meer mee.” Haar eindtijd van 11.85 was dan ook niet representatief voor haar niveau van dit wedstrijdseizoen.

Bram was gebrand op een PR in de laatste race van de zomer. “Ik wilde het seizoen goed afsluiten met een mooie race. Ik zat er ook vanaf de start goed bij en was goed gefocust.” Hij kon de laatste 200 meter hard mee richting de finish en eindigde als vierde in een eindtijd van 1.49.38. “Helaas werd er in het middenstuk niet hard genoeg doorgelopen waardoor de eindtijd in de gehele serie tegenviel. Maar ik ben alsnog wel heel tevreden met dit stabiele seizoen met bijna geen slechte races.”