< terug

Elias Kiptum gearresteerd en verdacht van opstellen valse dopingverklaringen

26 april 2021 (0 reacties)

Een opmerkelijk verhaal vandaag in de Nation Africa. De Keniaanse atleet Elias Kipum is gedagvaard door de Jomo Kenyatta luchthaven rechtbank.  De rechbank houdt zich normaliter bezig met smokkelwaar maar onderzoekt nu een aanklacht van vervalsing door Elias Kiptum.Bij inval in zijn woning op 18 april werden o.a documenten van de Keniaanse atletiekbond en de Keniaanse anti-doping autoriteit in beslag genomen. Ook verdachte bankbewijzen en contracten werden meegenomen.  De recherche eenheid (DCI) onderzoekt de aanklacht dat Kiptum documenten vervalste en deel uitmaakt van een syndicaat die als doel heeft de Keniaanse atletiek verdacht te maken.

In het samenzweringssyndicaat zouden ook buitenlandse journalisten actief zijn.  Kiptum wordt er tevens van verdacht valse beschuldigingen van doping te hebben verspreid. Het zou gaan om 12 atleten. Het syndicaat zou al sinds september 2020 verzonnen dopingschandalen bedenken en verspreiden. De voormalige marathonloper blijft tot 27 april in hechtenis. Hij ontkent alle beschuldigingen. In een verklaring wordt meegedeeld: “De daders hadden documenten opgesteld waarin werd beweerd dat doping werd gepromoot en aangemoedigd door verschillende overheidsinstanties in het land, met als doel Kenia te schorsen van deelname aan de komende Olympische Spelen in Japan”. Vervalste documenten, zogenaamd ondertekend door functionarissen van het Anti-Doping Agency of Kenya (Adak) en Athletics Kenya (AK), werden gedeeld met in Europa gevestigde journalisten, die deel uitmaakten van het syndicaat.

Elias Kiptum bevriend met Wilson Kipsang
Saillant detail Kiptum is bevriend met marathonloper Wilson Kipsang die vorig jaar voor vier jaar werd geschorst na overtreding van de dopingregels. Kiptum verklaarde vorig jaar dat hij zich zorgen maakte over de gezondheid van Wilson Kipsang. Beide werden begeleid door het atletenmanagement Volare Sports uit Voorthuizen.

Antidoping wetgeving
De Keniaanse overheid stond vorig jaar onder grote druk om een anti-dopingwet aan te nemen. Door een groot aantal dopingzaken stond Kenia op de lijst van landen die in 2021 niet meer mochten doen aan internationale atletiekevenementen. De antidopingwet werd in 2020 aangenomen. Het afgelopen jaar waren er al negen atleten die geschorst zijn vanwege het overtreden van de dopingregels.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd