< terug

Eliud Kipchoge opnieuw van start in de marathon van Tokio.

21 december 2023 (0 reacties)

Back-to-back Olympisch kampioen Eliud Kipchoge keert terug naar Japan voor de 17e editie van de marathon van Tokio op zondag 3 maart 2024. Hij vestigde er in 2022 het parcoursrecord

Kipchoge keert terug naar het land waar hij in 2021 met succes zijn marathontitel verdedigde. Hij was met de winst in de Olympische marathon van Sapporo de derde atleet in de historie die met succes zijn Olympische titel verdedigde.

“Ik heb goede herinneringen aan Japan. Ik won er mijn Olympische gouden medaille en liep het parcoursrecord in de marathon van Tokio. De laatste keer was ik dankbaar voor de organisatie om het evenement te organiseren in zo’n moeilijke tijd tijdens de Covid-19 pandemie. Mijn doel was om het parcoursrecord te lopen en het was geweldig om dat voor elkaar te krijgen. Het voelt goed om naar mijn volgende race in Tokio toe te werken. Voor mij is het de perfecte voorbereiding op mijn doel om volgende zomer in Parijs mijn derde Olympische titel op rij te veroveren.” 

Kipchoge haalde meer dan een minuut van het parcoursrecord van 2017 af tijdens zijn laatste bezoek aan de race, hij liep 2:02:40 en finishte meer dan 30 seconden sneller dan zijn naaste concurrent en zijn overwinning in de Olympische marathon van 2021 in Sapporo was net zo dominant. Geen enkele atleet in de geschiedenis heeft in drie opeenvolgende Olympische spelen goud gewonnen op de marathon. Dat is de uitdaging waar Kipchoge voor staat in 2024. De Olympische marathon in Parijs vindt plaats op 10 augustus 2024. 

De wereldkampioen 5000 meter van 2003 gaat naar de Japanse hoofdstad, na zijn vijfde recordzege tijdens de marathon van Berlijn dit jaar. Zijn tijd van 2:02:42 in Berlijn betekent dat zes van de tien snelste officiële marathons door hem gelopen. In oktober raakte Kipchoge zijn werelrecord kwijt aan zijn landgenoot Kelvin Kiptum die met 2.00.55 een nieuw wereldrecord vestigde in Chicago. Kiptum start in april in Rotterdam en is van plan daar onder de twee uren te lopen. De jonge Keniaan is tevens de grote favoriet voor het goud in Parijs en daarmee de grootste concurrent voor Kipchoge

De marathon van Tokio wordt voor Kipchoge zijn 22e marathon. Hij boekte 18 overwinningen tot nu toe, waaronder 11 grote marathons. Hij heeft twee keer het wereldrecord verbroken, beide keren in Berlijn, en in 2019 werd hij de eerste loper in de geschiedenis die de twee-uur-barrière doorbrak als onderdeel van het INEOS 1:59-project in Wenen, met een tijd van 1:59:40. 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *