< terug

Getest: Hoka Cielo X1

29 maart 2024 (0 reacties)

De Hoka Cielo X1 is de nieuwe carbon wedstrijdschoen van Hoka. We kenden al de Rocket X2 maar met deze nieuwe schoen heeft Hoka veel aangepast om er een ultra snelle hardloopschoen van te maken. Wij hebben de schoenen op verharde en onverharde wegen uitgeprobeerd. De schoen is vooral geschikt voor snelle wedstrijden tussen de tien kilometer en marathon.

Ronde vorm
De rondere vorm van de Cielo X1 ervaar je gelijk wanneer je de schoen aantrekt. De schoen dwingt je dan al naar een kantelpunt naar voren om de eerste stap te maken. Op een prettige agressieve manier wordt jouw voet naar voren gedrukt. HOKA combineert in alle schoenen een laag hiel-teenstuk met unieke tussenzolen om de normale loopcyclus van een hardloper aan te vullen. Je wordt als het ware vooruit gestuwd. De drop van 7 mm zorgt ervoor dat je meer op jouw midden en voorvoet gaat landen. Ideaal voor een snelle wedstrijd.

Het bovenwerk
De schoen trek je als een sok aan. Het naadloze bovenwerk met rekbare pasvorm sluit heerlijk om de voet heen. Het gebreide bovenwerk heeft een hoog ademend vermogen, waardoor je voeten ook tijdens de wedstrijd comfortabel blijven. De tong zit aan de schoen vast. Daarover heen de asymmetrische vetersluiting. Wanneer je de veters goed aantrekt is er sprake van een perfecte pasvorm en gaat je voet niet schuiven. Het knelt nergens. De responsieve inlegzool is 4 mm dik biedt demping en comfort

Tussenzool
In tegenstelling tot de Rocket X2 heeft de Hoka Cielo 1 twee foamplaten. Deze twee foamlagen gemaakt van het energieke ultralichte PEBA-schuim zorgen voor een zacht comfortabel verend gevoel en leveren in combinatie met de carbonplaat nog meer energieteruggave. Het zorgt er ook voor dat je benen minder snel vermoeid aanvoelen. Dat maakt deze Hoka Cielo X1 vooral geschikt voor de lange wedstrijden. Het PEBA foam heeft als bijkomend voordeel dat deze schoen ook geschikt is om op oneffen paden te lopen.We hebben het getest en kwamen tot de conclusie dat ook dan de energieteruggave te voelen is. In vergelijking met TPU-foam is PEBA veel lichter en zorgt ook voor een betere energieteruggave. De grote inkepingen in de onderste foamlaag maken de schoen weer wat lichter.

Carbonplaat
Brengt ons bij het hart van deze schoen, de lichtgewicht Pebax® carbonplaat. De carbonplaat zit ingeklemd tussen de twee foamlagen en is aangebracht over de volle lengte van de schoen. De plaat zorgt daarmee niet alleen voor stuwkracht maar ook voor extra stabiliteit. De vleugelvormige carbonplaat laat jou de explosieve voorwaartse kracht voelen. In vergelijking met de Rocket X2 is er sprake van een krachtigere vering. Precies de reden waarom een carbonplaatschoen zo gewild is bij de wedstrijdlopers.

Slijtrubber
De groeven in het slijtrubber zorgen voor voldoende grip. In tegenstelling tot Rocker X1 is er wat meer slijtrubber verwerkt waardoor de schoen nog wat langer mee kan. De gaten in het slijtrubber sparen weer gewicht uit.


Conclusie
De Cielo X1 is een snelle wedstrijdschoen die ook nog eens comfortabel zit. De voorwaartse stuwkracht van de Cielo X1 is meer voelbaar dan in de Rocket X2. De schoen voelt door de dubbele foamlagen comfortabeler aan en is daarom ook vooral geschikt voor lange wedstrijden tot en met de marathon.  De schoen biedt voldoende stabiliteit en ondersteuning. De zool is wel wat smaller dan de Rocket X2 maar er is geen verlies aan stabiliteit. De schoen wordt door ons aanbevolen voor de neutrale loper. Een wedstrijdschoen die jou zeker gaat helpen om een aanval te doen op jouw persoonlijke records

Hielhoogte
7 mm. (Voorvoet: 32 mm Hiel: 39 mm)
(Volgens de wedstrijdregels van de wereldatletiekbond is de toegestane hoogte voor wedstrijdschoen 40 mm)

Gewicht
Mannen 264 Gram
Vrouwen 228 gram

Retailprijs
274,95 Euro. Hardloopnieuws is onafhankelijk. Doe zelf uw keuze waar u deze schoenen wilt aanschaffen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *