< terug

Gonny Houtman sluit imposante hardloopcarrière af.

10 maart 2023 (0 reacties)

Bron Ommelander Courant

WINSUM – Gonny Houtman uit Winsum heeft vorig jaar in Helsinki haar laatste hardloopwedstrijd gelopen. Hiermee kwam er een eind aan een imposante carrière als lange-afstandsloopster die haar niet alleen een veelvoud aan prijzen en kampioenschappen heeft opgeleverd, maar vooral een groot aantal prachtige herinneringen.

door Johan Staal

Opeens was daar vorig jaar het moment dat de nu 71-jarige Gonny Houtman niet meer in de uitslagenlijsten van loopevenementen terug te vinden was. Een feit waar de Winsumse enkele maanden later zelf een verklaring voor geeft. ,,Ik merkte vorig jaar opeens dat het qua snelheid maar ook wat betreft het uithoudingsvermogen minder werd. Dat zorgde er voor dat ik mij bij mijn huisarts meldde met de vraag hoe dit kon. Na de bekende testen bleek dat er niets aan de hand was, maar dat mijn lichaam een duidelijk signaal gaf. Ik was nog zo fit als een hoentje maar alleen zei mijn lichaam dat het mooi was geweest. Dat was wel even een dingetje want ik wilde nog zo graag. Maar ik moest toch erkennen dat het meedoen aan een wedstrijdloop geen optie meer was. Gelukkig kan ik nog steeds hardlopen, maar daar is nu het wandelen bij gekomen. Ik ben namelijk een echt buitenmens en ging, weer of geen weer, ook altijd trainen’’, vertelt de lange-afstandsloopster, die pas op latere leeftijd het hardlopen ontdekte. ,,Ik ben in 1997,daarvoor was ik binnen de wielersport actief, als loopster begonnen en weet nog goed dat ik mijn eerste meters liep op die blauwe basketbalschoentjes die veel bij het wadlopen gebruikt worden. En verder rende ik in mijn wielerkleding rond, maar zowel het schoeisel als de kleding veranderde al snel. Want tijdens mijn eerste wedstrijd op 25 april 1998, de Natuurloop in Siddeburen, had ik wel echte loopschoenen en betere kleding aan.”

Ruim 400 wedstrijden
Na de halve marathon in Siddeburen werd het voor Gonny Houtman vervolgens een aaneenschakeling van wedstrijden waarbij de teller het aantal van 400 ruim is gepasseerd. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de coronapandemie ook voor Gonny Houtman door heel wat loopevenementen een streep heeft gezet. ,,Dat vond ik echt jammer maar dat was lastig voor iedereen. Wanneer je een blessure hebt dan raakt het jou alleen. Dat is toch anders.”Houtman loopt tegenwoordig haar rondjes zonder horloge. ,,Ik loop nog regelmatig met de ondertussen 78-jarige Koos Durenkamp. Van Koos hoor ik onderweg dat het goed gaat en dan denk ik: wat zijn we toch bevoorrecht dat wij op onze leeftijd nog met regelmaat een duurloop kunnen doen.”Haar duurlopen zijn dus niet meer tijdgebonden, maar dat was jarenlang anders. ,,Ik ben vanuit de wielersport opgegroeid met de instelling van dat je altijd voor het hoogst haalbare gaat”, vertelt Houtman, die vanuit haar vijfentwintigjarige carrière tal van prachtige herinneringen heeft. ,,Ik heb 21 keer een marathon gelopen en allemaal hebben ze een eigen verhaal. Maar de allermooiste was die op zondag 15 april 2012 in Rotterdam.Die heb ik samen met mijn zoon Tom gelopen en dat gaf mij als moeder een bijzonder gevoel. Want hoe mooi is het om samen met je kind een gezamenlijk doel te hebben?’’aldus Gonny Houtman.

Jaap Smith
In het gesprek valt opeens de naam van Jaap Smit. ,, Op hardloopgebied heb ik alles aan
Jaap te danken. Zijn schema’s, tips en begeleiding bij wedstrijden zijn voor mij van onschatbare waarde geweest. Ik ben hem daar heel dankbaar voor.” De Winsumse is maar liefst twintig keer clubkampioen van de Winsumer hardloopgroep Artemis geworden. Inmiddels traint ze op maandagavond, en dus niet meer met de snelste lopers. ,,Toen Jaap Smit nog mijn trainer was bij Artemis trainde ik op de woensdagavond. Dat was bij de snelle groep. Maar op een gegeven moment voelde ik steeds meer dat ik aan een elastiek kwam te hangen. En dan maakt het eergevoel plaats voor gezond verstand en weet je dat je de keuze moet maken om niet meer bij de snelle lopers en loopsters te blijven trainen.” Houtman heeft zelf nooit de intentie gehad om als trainer bij Artemis aan de slag te gaan. ,,Iedereen die er om vroeg wilde ik met alle plezier van tips voorzien. Maar ik zag al snel dat een functie als trainer niet voor mij was weggelegd. Binnen Artemis hebben we met Jaap Smith, Ben Stellingwerf, Marianne Waterman en Geert-Jan Reinders vier prima trainers en hopelijk wordt de trainersstaf nog een keer uitgebreid. Maar helaas hebben wij als vereniging ook te maken met vergrijzing, want ook wij moeten constateren dat de jongere generatie de hardloopsport niet omarmt.”

Zenuwen
Houtman komt vervolgens met een bijzondere ontboezeming: ,,Bij alle NK’s waar ik aan deel heb genomen, waren de zenuwen mijn grootste tegenstander. Dan kreeg ik geen eten naar binnen en was ik misselijk van de spanning. Daarom was ik ook altijd blij met mijn man Geert, die als steun en toeverlaat langs het parcours stond.’’Nog altijd trekt Houtman alle ochtenden haar loop- of wandelschoenen aan om in alle vroegte van de natuur te genieten. ,,De duurlopen en trainingen deed ik tot juni 2022 als voorbereiding op wedstrijden, maar dat is een gepasseerd station. Nu doe ik het omdat ik zo lang mogelijk fit wil blijven, zodat ik ook het wandelen zo lang mogelijk vol kan blijven houden. Want stilletjes op de bank zitten is voor mij geen optie”, aldus een sportvrouw die elf keer Nederlands Kampioen in haar leeftijdscategorie werd en twee keer tot sportvrouw van de gemeente Winsum werd verkozen. ,,Natuurlijk zijn dat mooie prijzen maar uiteindelijk draait het maar om één ding en dat is dat het mij gegeven is dat ik nog steeds van een prachtige hobby mag genieten.”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *