< terug

Hardloopmarkt maakt pas op de plaats

6 februari 2020 (0 reacties)

Na een jarenlange periode van groei van de wekelijkse deelname aan hardlopen in Nederland, is er sinds 2015 sprake van een daling. De frequentie van het hardlopen neemt ook af. Hardlopen blijft wel tot de meest beoefende sporten in Nederland behoren. Dit blijkt uit de publicatie ‘Hardlopen: grenzen aan groei’ van het Mulier Instituut en Iwan.nl.

Andere belangrijke uitkomsten zijn:

  • Na 2015 is het aantal loopgroepen dat is aangesloten bij de Atletiekunie gedaald, net als het aantal leden van loopgroepen. Een vergelijkbare ontwikkeling is er bij de hardloopcursus Start to Run.
  • Zestien van de twintig onderzochte loopevenementen zagen vanaf 2009 een groei van het aantal finishers. Bij een substantieel aantal evenementen was er na 2015 sprake van een afnemende groei of een daling van de animo.
  • De gemiddelde finishtijd van zeventien van de twintig evenementen is sinds 2009 opgelopen. Mogelijk wordt de pret voor deelnemers belangrijker dan de prestatie.
  • Bij vrijwel alle evenementen is het aandeel vrouwen onder finishers van hardloopevenementen gegroeid. De marathon is het minst gefeminiseerd.
  • Bijna een kwart van de hardlopers neemt deel aan hardloopevenementen. Alhoewel niet alle lopers tot deelname aan een evenement te verleiden zijn, wijst dit op voldoende potentie voor organisatoren van loopevenementen.

Lees hier het hele rapport

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *