< terug

‘Ik vertrouw niemand’ – Hoe een online haatcampagne Kipchoge het moeilijk maakt

7 mei 2024 (0 reacties)

Tweevoudig Olympisch kampioen Eliud Kipchoge zegt in een interview met de BBC dat hij vreesde voor het leven van zijn familie en dat hij slachoffer werd van een online haatcampagne waarbij men hem ten onrechte in verband bracht met de dood van mede-Keniaanse marathonloper Kelvin Kiptum.

Kelvin Kiptum
Kiptum, de wereldrecordhouder die op het punt stond Kipchoge’s dominantie op de marathon definitieve over de nemen overleed op 24-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk in februari.Sommige gebruikers van sociale media begonnen te speculeren dat Kipchoge deel uitmaakte van een samenzwering om Kiptum te vermoorden. Kiptum verbeterde vorig jaar oktober in Chicago het wereldrecord marathon van Kipchoge en bracht het op wee uur en 35 seconden.

Familie en gezin bedreigd
“Ik was geschokt dat mensen op sociale mediaplatforms beweerden ‘Eliud is betrokken bij de dood van deze jongen’,” aldus de 39-jarige Kipchoge..”Dat was het slechtste nieuws ooit in mijn leven.”Ik heb veel slechte dingen ontvangen; dat ze het trainingskamp in brand zullen steken, dat ze mijn investeringen in de stad zullen verbranden, dat ze mijn huis zullen verbranden, dat ze mijn familie zullen verbranden.”Het is niet gebeurd, maar zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar.”Kipchoge’s eerste reactie toen hij het misbruik en de valse geruchten zag, was om te kijken of zijn familie veilig was.”Ik heb niet de macht om naar de politie te gaan en ze te vertellen dat mijn leven in gevaar is. Dus ik wilde mijn familie vertellen dat ze extra voorzichtig moeten zijn,” zei hij. “Ik begon veel mensen te bellen.”Ik werd echt bang dat mijn kinderen naar school zouden gaan en niet terug zouden komen.”Soms fietsen ze rond, maar we moesten ze tegenhouden omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren. We gingen ze naar school brengen en weer ophalen.”Mijn dochter zit op kostschool – dat was positief dat ze geen toegang had wat sociale media betreft – maar het is moeilijk voor mijn jongens om te horen ‘Je vader heeft iemand vermoord’.”

Moeder
Kipchoge werd door emotie overmand tijdens een openhartig interview in zijn huis in Eldoret toen hij het had over de impact die de misbruikcampagne op zijn moeder had.”Mijn slechtste moment was toen ik mijn moeder probeerde te bellen,” zei hij.”Ze zei tegen me ‘Doe voorzichtig’ en ‘Er is veel gebeurd’.”Waar ik vandaan kom is een echt buitengebied. Dat mijn moeder al wist van de bedreigingen trof mij hard en ik realiseeerde me dat sociale media overal invloed heeft.”Maar ze gaf me moed. Het was echt een zware maand.”

Negentig procent van de vrienden kwijt
Kipchoge, die pas de derde persoon werd die opeenvolgende Olympische marathons won toen hij in 2021 zijn titel in Tokio verdedigde, besloot echter geen voorzorgsmaatregelen te nemen voor zijn eigen veiligheid.”Ik zag geen reden om van trainingslocatie te veranderen omdat mijn leven transparant is,” legde hij uit.”Onze sport is niet trainen in de sportschool, maar naar buiten gaan om te rennen. Ik loop vrij op straat.”Kipchoge beweert dat hij “ongeveer 90%” van zijn vrienden is kwijtgeraakt door de onterechte link naar Kiptum’s ongeluk en online misbruik.”Het was echt pijnlijk voor me om zelfs negatieve woorden van mijn eigen mensen te horen, mijn trainingsmaatjes, degenen met wie ik contact “Ik was echt depressief toen ik dat meemaakte.”

Slechte prestatie in Tokio
Het team van Kipchoge besloot om hem van de sociale media te halen in de nasleep van de haatcampagne, maar hij zei dat hij nooit heeft overwogen om zijn accounts te verwijderen.”Als ik mijn accounts verwijder, laat dat zien dat ik iets verberg,” zei hij.”Ik zal accounts behouden Ik heb niets gedaan.”Hij gelooft echter dat het misbruik van de sociale media zijn prestaties tijdens de Tokio marathon heeft beïnvloed.Kipchoge werd 10e tijdens de marathon van Tokio op 3 maart, zijn slechtste finish sinds zijn debuut in 2013. Hij kwam meer dan tweeënhalve minuut achter de winnaar Benson Kipruto over de streep.”Toen ik in Tokio was, heb ik drie dagen niet geslapen,” onthulde hij.”Het was mijn slechtste eindklassement ooit.”

Olympische marathon
Ondanks die tegenslag werd hij afgelopen woensdag opgenomen in Kenia’s marathonteam voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 en hij richt zich nu op het schrijven van meer geschiedenis op de Spelen als hij een derde gouden medaille op rij wil winnen.”Het gaat erom dat je opstaat en weer rechtdoor gaat, naar je doel,” voegde Kipchoge eraan toe, die in 2019 de eerste persoon werd die een marathon onder de twee uur liep, zij het onder gecontroleerde omstandigheden in Wenen.”Ik wil de geschiedenisboeken in, de eerste mens zijn die drie een keer op een rij de Olympische marthon wint.”

Gevaarlijk
Kipchoge is zelf het slachtoffer geweest van intimidatie en bedreigingen en vindt dat sociale mediabedrijven “niet veel doen” om misbruik op hun platforms tegen te gaan.”Deze mensen zonder gezicht posten slechte dingen en zijn echt gevaarlijk,” zei hij.”Als je sommige accounts rapporteert, duurt het even voordat ze die accounts hebben verwijderd.”Ze moeten snel handelen, de feiten verzamelen en accounts verwijderen. Mensen moeten weten dat als je iets zegt dat niet goed is, je account wordt verwijderd.”Kipchoge heeft echter een aankondiging van het Internationaal Olympisch Comité verwelkomd dat het van plan is om “proactief en op grote schaal te reageren” om atleten te beschermen tegen online misbruik tijdens Parijs 2024.Het IOC is van plan om gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, om te helpen bij het herkennen van beledigende berichten en deze te rapporteren aan sociale mediabedrijven.”Ik denk dat dat de juiste methode is,” aldus Kipchoge.

Vertrouwen
Maar voor Kipchoge is het al te laat om de emotionele littekens die hij heeft opgelopen te voorkomen.”Ik heb geleerd dat vriendschap niet voor altijd kan zijn,” zei hij.”Ik vind het jammer dat dit gebeurde op het moment dat ik al meer dan 20 jaar in de sport actief ben.”Wat er gebeurd is, heeft ervoor gezorgd dat ik niemand meer vertrouw. Zelfs mijn eigen schaduw vertrouw ik niet.”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *