< terug

Wereldrecordhouder op de marathon Kelvin Kiptum (24) omgekomen bij ongeluk (reacties)

12 februari 2024 (0 reacties)

Kelvin Kiptum (24), de wereldrecordhouder op de marathon, is om het leven gekomen bij een verkeersongeval in Kenia. Dat heeft de Keniaanse minister van Sport zondag bekendgemaakt.

De auto waarin de atleet zat raakte tussen Kaptaget en Eldoret van de weg en kwam tot stilstand tegen een boom. Niet alleen chauffeur Kiptum kwam daarbij om, ook zijn coach Gervais Hakizimana. Een derde inzittende liep zware verwondingen op.

Lees hier verder

Wereldrecord
Kiptum brak in 2023 door toen hij zijn landgenoot Eliud Kipchoge wist te overtreffen. Kipchoge verloor zijn wereldrecord door een unieke prestatie van Kiptum. In Chicago vorig jaar overtrof Kiptum zijn illustere landgenoot Kipchoge door een nieuw wereldrecord op de marathon te realiseren met een tijd van 2.00.35. De twee atleten waren opgenomen in Kenia’s voorlopige marathonteam voor de Olympische Spelen in Parijs later dit jaar. Dat duel waar de hele atletiekwereld naar uitkeek gaat er niet meer komen.

Reacties
Keniaanse minister van Sport Ababu Namwamba schreef op X: “Verwoestend ziekmakend!!! Kenia heeft een bijzonder juweeltje verloren. Geen woorden voor.”Kenia’s oppositieleider en voormalig premier, Raila Odinga, zei dat het land “een ware held” had verloren en rouwde om “een opmerkelijk individu… en Keniaans atletiekicoon”.Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, zei Kiptum was “een ongelooflijke atleet die een ongelooflijke nalatenschap achterlaat, we zullen hem erg missen”.

Het verkeersongeval gebeurde zondag rond 23.00 uur plaatselijke tijd (20.00 uur GMT), aldus het persbureau AFP.De politie gaf meer details over het ongeluk en zei dat Kiptum de bestuurder was en dat het voertuig “de controle verloor en over de kop sloeg, waarbij de twee ter plekke omkwamen”.Een door AFP geciteerde woordvoerder voegde eraan toe dat de derde passagier – een vrouw – gewond was geraakt en “met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht”.

Kiptum bij zijn presentatie 3 november 2023 in Rotterdam

Palmares
Hij deed in 2018 mee aan zijn eerste grote wedstrijd op geleende schoenen omdat hij zich geen eigen schoenen kon veroorloven.Hij behoorde tot een nieuwe lichting Keniaanse atleten die hun carrière op de weg begonnen en daarmee de traditie doorbraken van atleten die eerst op de baan begonnen en daarna overstapten naar de langere afstanden.Kiptum vertelde de BBC vorig jaar dat zijn ongebruikelijke keuze simpelweg werd bepaald door een gebrek aan middelen.”Ik had geen geld om naar circuitsessies te reizen,” legde hij uit. Kiptum zou dit jaar op 14 april tijdens de marathon van Rotterdam proberen om de marathon onder de twee uur te lopen – een prestatie die nog nooit in een officiele wedstrijd is neergezet.De vader van twee kinderen is snel beroemd geworden. In december 2022 debuteerde hij op de hele marathon. Hij liep op de Marathon van Valencia een tijd van 2:01.53, een parcoursrecord. Hiermee liep hij op dat moment de op drie na snelste tijd ooit en was hij de op twee na snelste marathonloper aller tijden.In april 2023 won hij de marathon van Londen in 2:01.25, de tweede snelste marathontijd ooit gelopen, 16 seconden trager dan Kipchoge’s wereldrecord van 2:01.09.Op 8 oktober 2023 liep Kiptum een nieuw wereldrecord op de marathon van Chicago, in een tijd van 2:00.35. Kiptum is daarmee de eerste persoon die de marathon drie keer onder de 2:02.00 heeft gelopen, en dat daarenboven in zijn eerste drie marathons. Door zijn trainingsschema zag Kiptum zijn familie maar een keer per week, vertelde hij. “Het is een bewuste keuze, in overeenstemming met mijn vrouw, om 100 procent te focussen op mijn doelen.”

Coach
Zijn coach, Hakizimana, 36, was een gepensioneerde Rwandese hardloper. Vorig jaar heeft hij Kiptum maandenlang geholpen om het wereldrecord te vestigen.Hun relatie als coach en atleet begon in 2018, maar zij ontmoetten elkaar voor het eerst toen de wereldrecordhouder veel jonger was.”Ik kende hem als kleine jongen die op blote voeten vee hoedde”, herinnerde Hakizimana zich vorig jaar. “Het was in 2009, ik was aan het trainen in de buurt van de boerderij van zijn vader, hij kwam me op de hielen zitten en ik joeg hem weg. “Nu ben ik hem dankbaar voor zijn prestatie.”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *