< terug

In memoriam Dick van der Weide.Steunpilaar voor de Texelse sport.

19 december 2020 (0 reacties)

Door Martien Baars

Met grote verslagenheid heeft de Texelse hardloopwereld afgelopen week het bericht ontvangen dat Dick van der Weide aan hersenletsel is overleden op 68-jarige leeftijd. Hij woonde dan wel in Den Helder maar was voor Texel een zeer belangrijke sportliefhebber en -bestuurder.

Hij was een fanatiek atleet die vroeger bij wedstrijdjes op het eiland menige Texel-topper het nakijken gaf. In de beginjaren van de Halve Marathon De Waal troonde Dick altijd een sterke delegatie Helderse lopers mee. Maar zijn verdiensten liggen vooral op het organisatorische vlak. Als lid van de Unieraad van de Atletiekunie had hij een groot netwerk en fungeerde als vraagbaak voor de bestuurders van de Atletiekvereniging Texel. Hij organiseerde diverse jurycursussen op het eiland en stimuleerde het plan om op Sportpark Den Burg Zuid een kunststofbaan te realiseren. Piet Bakelaar: ‘Dick was tevens bedreven in publiciteit maken. Hij hielp AV Texel-voorzitter Erik van Zoonen bij de sprintwedstrijden met nationale toppers op de boot en zo haalde de beoogde baan de landelijke pers.’

Dick was één van de grondleggers van de Texel Halve Marathon. Martien Baars: ‘Er waren al een paar jaar plannen om op Texel net als op Terschelling een soort Berenloop te houden. Toen Cees Goslinga en Dick van der Weide in 2006 de organisatie van De Zestig van Texel kwamen versterken, namen ze ook het voortouw om die nieuwe loop op poten te zetten, met Dick als voorzitter. De THM werd een enorm succes en ook De Zestig werd een stuk professioneler. Na 10 edities nam Dick afscheid van de THM maar bleef als wedstrijdleider nog wel actief tot en met De Zestig van 2019’. Landelijk is Dick van der Weide bekend als de meefietsende wedstrijdleider bij o.a. de Amsterdam Marathon en de Dam tot Damloop. Hij was die rol bij de evenementen van Le Champion aan het afbouwen maar corona doorkruiste een mooi afscheid.

Op Texel was hij nog steeds actief, in het bestuur van de Sportstichting Texel. Na jarenlang docent te zijn geweest aan het ROC, startte Van der Weide het bureau Sportservice Den Helder, dat al snel met Sportservice Texel uitgebreid werd. De afgelopen jaren was Dick betrokken bij het ontwerp en de bouw van de nieuwe sporthal, en werden de mensen van Sportservice ondergebracht in de nieuwe stichting. Gert Pansier: ‘Dick was vooral een fijn mens, bevlogen en enthousiast en een man die zijn afspraken nakwam en altijd voor iedereen klaar stond. Hij cijferde zich altijd weg in het belang van de sport en de sporter.’
De Texelse sport zal hem missen.

Bij de foto
Foto uit De Zestig van Texel 2017 door Arco de Graaf. Dick van der Weide passeert als wedstrijdleider de doorkomstplaats Turfveld.


Er is gelegenheid om persoonlijk afscheid van Dick te nemen in de Oleahof (IJsselmeerstraat 63a, Den Helder) op maandag 21 t/m woensdag 23/12 van 13:00 tot 17:00. De begrafenis is in besloten familiekring.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *