< terug

Jacob Kiplimo evenaart wereldrecord in de Zevenheuvelenloop

19 november 2023 (0 reacties) Jacob Kiplimo evenaart wereldrecord in de Zevenheuvelenloop

Foto Tijn Dekkers

Jacob Kiplimo was vandaag de onbedreigde winnaar en liep vanaf vijf kilometer al solo naar de finish. Na een uitermate snelle finale werd het uiteindelijk een evenaring van het wereldrecord van 41.05 gelopen door zijn landgenoot Joshuah Cheptegei in 2018. Bij dames won titelverdedigster Beatrice Chepkoech

Jacob Kiplimo zorgde voor een zevende achtereenvolgende Oegandese zege in Nijmegen. Kiplimo werd begin dit jaar de wereldkampioen cross. Rogers Kibet finishte als tweede in 42.45. De derde plaats was voor de Keniaan Amos Serem in 43.07. Filmon Tesfu werd met de vierde plaats de beste Nederlander in 44.00 en Mike Foppen volgde met 44.01 als vijfde. De Nederlandse recordhouder Khalid Choukoud ontbrak in Nijmegen. Ook bij de vrouwen was er onbedreigde winnares. Beatrice Chepkoech verdedigde haar titel succesvol bij de dames. Zij finishte in 47.12. Er is een tweede plaats voor Lornah Salpeter in 47.55. De derde plaats is voor Stella Chesang in 48.02. Jill Holterman is met 49.59 de beste Nederlandse voor Jacelyn Gruppen in 50.16.  De Nederlandse kampioene 5.000 mtr  Ineke Koldam werd met een tijd van 52.05 derde Nederlandse. Bij de dames ontbraken de nationale topatleten Maureen Koster en Diane van Es. Koster liep gisteren in de sterk bezette tien kilometer van Lille en snelde naar een sterk persoonlijk record

Het Nederlands record staat nog altijd op naam van Khalid Choukoud, hij liep de 15 kilometer in 43:13. Dat record vestigde hij in 2013 in Tilburg. De snelste Nederlander in de historie van de Zevenheuvelen is Richard Douma hij liep vorig jaar een tijd van 43.18. Meest succesvol in de historie is Tonnie Dirks, hij won de wedstrijd in totaal drie keer.