< terug

Junior Jacob Kiplimo loopt snelste tijd ooit op de tien kilometer (update video)

31 december 2018 (1 reactie)

De Oegandese atleet Jacob Kiplimo schreef vanavond geschiedenis door met een snelste tijd ooit op de tien kilometer de  San Silvestre Vallecana in Madrid te winnen.Hij liep een tijd van 26.41.  Doordat er sprake is van een afdalend parcours wordt het niet als een officieel wereldrecord erkent door de IAAF.

Oeganda laat zich steeds meer gelden als een sterke atletieknatie.Eerder dit jaar liep zijn landgenoot Joshua Cheptegei in de Zevenheuvenloop een wereldrecord op de 15 km.Het officiele wereldrecord tien kilometer is in handen van Leonard Patrick Komon die op 26 september 2010, tijdens de de Singeloop inUtrecht, een tijd van 26.44 liep

Junior
Een opmerkelijke prestatie van Kiplimo, aangezien het 13 jaar duurde voordat het  parcoursrecord van Eliud Kipchoge werd verbeterd. Die liep in 2006 een tijd van 26.54. De Oegandees Kiplimo is nog maar achttien jaar en  behoort dus nog tot de juniorencategorie U20.Hij werd pas op het laatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld.

De wereldkampioen cross U20 2017 had voor vandaag slechts drie 10km wegwedstrijden gelopen en had een persoonlijk record van 28:17,  gelopen in Trento in oktober dit jaar. In Madrid werd hij gevolgd door Abadi Hadis uit Ethiopië, die in 26:54 als tweede eindigde. Landgenoot  Mande Bushendich werd derde in 27:24.

Dames
De damesrace kende een spannende finale tussen  Brigid Kosgei en Hellen Obiri . Kosgei won in 29:54 terwijl Obiri, die nog nooit eerder een race van 10 km  op de weg of baan had gelopen als tweede finishte in 29:59. Meervoudig wereld en Olympisch  kampioene Tirunesh Dibaba werd derde in 30:40.

Reacties

  • Jan
    1 Op 01
    Wel sneller als het WR, zeker niet de snelste 10k ooit. https://www.worldrecordacademy.com/sports/fastest_10k_race_world_record_set_by_Hillary_Kimaiyo_70878.htm
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *