< terug

Khalid Choukoud gaat in marathon van Siena op jacht naar Olympische kwalificatie

20 maart 2021 (0 reacties)

Khalid Choukoud (34) gaat op 11 april van start in de Siena marathon. De Nederlandse marathonloper zal in Italië (Toscane) de wereldtop ontmoeten.  Een keur aan Ethiopische, Keniaanse en Marokkaanse atleten gaan allemaal in het pittoreske Siena van start waarvan velen met het doel een Olympische kwalificatie te bewerkstelligen. Wij spraken met een dolgelukkige Khalid Choukoud. “Man wat mooi eindelijk weer het vooruitzicht te kunnen racen”.

Khalid Choukoud (pr 2.10.52) wil zijn ultieme sportdroom waarmaken, kwalificatie voor de Olympische spelen. Op 23 maart wordt hij 35 jaar het is voor de vriendelijke lange afstandsloper hoogstwaarschijnlijk zijn laatste kans om zich te kwalificeren voor de Olympische spelen Om in Sapporo te kunnen starten verwacht Choukoud dat hij onder de 2.10 zal moeten finishen. Abdi Nageeye (2.06.17), Bart van Nunen (2.10.16) en Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30) hebben de limiet van 2.11.30 al gelopen. Koreman en Futselaar doen op 11 april in Hamburg een poging nog sneller te zijn. Ook Roy Hoornweg en Benjamin de Haan gaan daar van start zij liepen nog niet eerder een marathon.

Jij hebt in coronatijd alleen maar getraind en er waren alleen maar afgelastingen. Leg ons eens uit hoe dat was?

Mijn laatste wedstrijd was begin 2020 de halve marathon van Egmond en toen kwam corona. Rotterdam, Amsterdam de grote Nederlandse marathons waar ik een graag geziene atleet ben werden afgelast. Ook de marathon van Valencia ging aan mijn neus voorbij. Dat heeft alles te maken met het contract dat ik had met de Rotterdam marathon. Lang werd mij verzekerd dat die alsnog in oktober georganiseerd zou worden. Toen dat niet doorging was ik te laat voor deelname in Valencia. Heb werkelijk alles geprobeerd maar de organisatie wilde mij niet meer toelaten, de wedstrijd was volgeboekt”.

k6449 choukoud
Montferland Run 2016

Toch bleef je uitermate gedisciplineerd trainen. Is dat je kracht.?

Ja dat denk ik wel. Ik heb altijd veel alleen getraind. Ik trainde een jaar lang met maar één doel van start te kunnen gaan in een marathon om mijn Olympische droom waar te kunnen maken. Ik liep in trainingen tijden die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Elke zondag liep ik een duurloop tussen de 35 en 40 km. Ik denk dat het er wel vijftig geweest zijn.

Lang was onduidelijk of er nog wel een kans kwam voor de ijverige Choukoud. Hamburg was een mogelijkheid maar ook Bern.  Choukoud koos voor Bern omdat hij graag samen met Lahsene Bouchiki een poging wilde doen om onder de gevraagde limiet 2.11.30 te lopen.  Maar het liep helemaal anders. Bern werd vanwege slechte weersomstandigheden afgelast.

Hoe groot was de teleurstelling toen Bern werd afgelast?

Dat was even een dreun aldus Choukoud. Ik had alles gedaan om in topvorm te zijn. Vier weken had ik op hoogte getraind in Ifrane (Marokko). Het is al tal van jaren het vertrouwde trainingsgebied voor Choukoud. Ik heb er fantastisch getraind en alle trainingen gedaan die nodig. De basis was door de vele lange duurlopen al prima. Ik liep daar op hoogte een 25 km in 1.16. De kilometers gingen in 3.02. Snelheid die ik nodig zal hebben om onder de 2.10 te finishen. Ik was zo ontzettend klaar om te racen. Toen de afgelasting kwam stond ik echt een weekend even stil.

image25
Khalid Choukoud met Ismail Chamali

Gelukkig was er een manager die niet stilstond?

Nee echt ik ben veel dank verschuldigd aan mijn manager Ismail Chamali. Hij bleef na de teleurstelling van de afgelasting van de Bern marathon stug doorwerken om mij aan de start te krijgen van een sterk bezette marathon.

Vandaag kreeg je het verlossende nieuws dat je mag starten in de marathon van Siena (Toscane Italië). Het wordt een ijzersterk bezette marathon. Hoe blij ben je en weet je al wat van de deelnemers en van het parcours?

Man ik ben zo blij. Eindelijk mag ik racen. Ik heb niets te verliezen en wil mij met mijn 34 jaar mij nog een keer verbeteren. Ik wil in elk geval sneller zijn dan 2.10. Er wordt gelopen op een vast parcours van vijf kilometer. Er zijn in het deelnemersveld tal van atleten die 2.07 en 2.08 als pr hebben staan. Daarvoor is een grote groep van echt alleen maar wereldtop. Ik vind het ook mooi dat er veel Marokkaanse atleten op de startlijst staan. Ook zij hebben maar één doel kwalificatie voor de Olympische spelen

Hoe ga je nu verder met de voorbereiding?

Ik ga nu eerst even wat gas terugnemen. De basis is prima het is nu nog 22 dagen tot de marathon. Dus vooral onderhouden en weer opbouwen. Geen gekke dingen meer doen.

Het is coronatijd hoe lastig is dat?

Ja dat blijft lastig. Het contact met mensen probeer je wel wat te vermijden maar voorkomen kan je het niet helemaal. Ik moet een negatieve coronatest overleggen en daar voor de wedstrijd ook weer opnieuw testen.

Het moet even gevraagd worden. Ook jij loopt op de carbonplaat schoenen?

Ja dat is een must tegenwoordig dankzij mijn nieuwe sponsor Run2day Nederland heb ik de beschikking over het beste schoeisel. Daar ben ik erg blij mee.

k5540 choukoud
Zevenheuvelenloop 2016

Italië mooi weer en Siena is een prachtige stad. De zon lacht je toe.

Zeker maar dat mag ook wel een keer nu. De omstandigheden zijn daar begin april meestal uitstekend voor de marathon. Een graad of zeventien. Man ik heb echt zo geweldig zin om te racen. Kan echt niet wachten

De startlijst marathon Siena 11 april
Snelste man op de startlijst is Marius Kipserem. De Keniaan won in 2018 de Rotterdam marathon in 2.04.11. Het is het parcoursrecord in de Maasstad. Eerder dat jaar won hij met een persoonlijk record van 2.04.04 de marathon van Abu Dhabi. De Ethiopiër Gebre Ayenew liep vorig jaar in Sevilla naar de winst met een nieuw parcoursrecord en persoonlijk record van 2.04.26.  De Keniaan Daniel Kibet heeft een persoonlijk record van 2.06.49. De Japanner Suguro Osako liep vorig jaar in de marathon van Tokio een nieuw nationaal record van 2.05.29. Een andere wereldtopper is Marius Kimutai uit Kenia. Hij won in 2016 de Amsterdam marathon in een persoonlijk record van 2.05.47. In 2017 won hij de Rotterdam marathon in 2.06.04. De winnaar van de Frankfurt marathon 2019 (2.07.08) Tefera Bekele (Ethiopië) staat ook op de voorlopige startlijst. Ook de jongste winnaar ooit van de New York marathon  ( 2016 -2.07.51) Ghirmay Gebreselassie vinden we terug op de startlijst. Voor Marokko starten Mohamed El Aaraby (2.09.16), Othmane El Goumri (2.08.06) en Mohamed Ziani (2.09.29

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.