30 maart 2024 (0 reacties) Kiplimo en Chebet verdedigen met succes de wereldtitel cross country (alle uitslagen)

Jacob Kiplimo heeft zijn titel bij de senioren mannen op de WK cross in Belkgrado behouden en voegt zich daarmee bij een illustere lijst van atleten die met succes een wereldtitel cross country hebben verdedigd. Ook bij de dames won de titelverdedigster Beatrice Chebet de titel opnieuw

De Oegandees staat nu naast Kenenisa Bekele, Geoffrey Kamworor en Paul Tergat als back-to-back winnaars van de titel bij de mannen senioren. Ethiopië’s Berihu Aregawi herhaalde zijn prestatie van de vorige editie en won zilver, terwijl Kenia’s Benson Kiplangat verrassend brons won.

Chimdessa Debele was de eerste die demarreerde. De Ethiopiër nam een voorsprong van 20 meter tijdens de eerste twee ronden met de Franse Mehdi Frere als verrassende uitdager op de tweede plaats, terwijl de meeste andere grote kanshebbers – waaronder titelverdediger Kiplimo en 2019-winnaar Joshua Cheptegei – in het grote achtervolgende peloton liepen.Na ongeveer 11 minuten lukte het de rest van het veld om Debele, de Afrikaanse 10.000 meter zilveren medaillewinnaar van 2022, in te halen. Maar het peloton aan de leiding hield niet lang stand, want Kenia’s Gideon Rono sloeg daarna een gat op de rest van het veld.

De 2019 Afrikaanse U18 3000m bronzen medaillewinnaar leverde een lovenswaardige inspanning, maar net als Debele was zijn voorsprong van relatief korte duur. Na ongeveer 22 minuten werd Rono gegrepen door het achtervolgende peloton, dat nu werd aangevoerd door Kiplimo en Cheptegei.De teamwedstrijd begon ook warm te lopen; aan het eind van de derde ronde stonden Oeganda en Kenia gelijk op punten (23).

Met nog 24 minuten op de klok begon Kiplimo zich te roeren. Aregawi – vorig jaar de nummer twee – begon ook zijn aanwezigheid kenbaar te maken en schoof op naar de schouder van de Oegandees, terwijl Kenia’s 2021 wereldkampioen U20 5000 meter Kiplangat opschoof naar de derde plaats.

In de laatste ronde bleef Kiplimo zijn tegenstanders voor. Met elke stap kreeg hij meer vertrouwen dat hij zijn titel zou verdedigden en dat bleek ook zo te zijn, hij finishte solo in 28:09.

Aregawi herhaalde ook zijn finish van vorig jaar in Bathurst en won opnieuw zilver in 28:12. Kiplangat – die slechts vierde werd op de Keniaanse Cross Country Kampioenschappen – hield stand voor brons in 28:14, maar won goud in het teamklassement omdat hij de eerste van vijf Keniaanse finishers in de top acht was.Cheptegei eindigde net buiten de individuele medailles als zesde (28:24), maar hij verdiende wel zilver in de teamwedstrijd. Ethiopië pakte teambrons en eindigde ruim voor Spanje.

Spannender
“Het voelt eigenlijk spannender om mijn titel met succes te verdedigen dan om de eerste te winnen,” zei Kiplimo. “Maar het was ook moeilijker. Ik kwam hier met de verwachting dat ik weer kon winnen, maar het veld was echt sterk. Het tempo lag hoog, de jongens bleven maar pushen en er was nog steeds een grote groep vooraan. Pas in de laatste drie kilometer voelde ik dat ik naar voren moest.”Het parcours was goed, een beetje uitdagend met de hindernissen”, voegde hij eraan toe. “Het was een beetje lastig lopen in de hitte, maar dat was geen groot probleem.”Ik was hongerig naar medailles nadat ik het WK in Boedapest had gemist. Ik was toen in goede vorm, maar toen kwam de blessure en moest ik behandeld worden, maar ik ben nu terug. Mijn doel dit jaar is om te doen wat Joshua Cheptegei deed en Olympisch goud te winnen. Mijn belangrijkste focus is de 10.000 m, maar ik weet nog niet zeker of ik wil dubbelen.”

Met Beatrice Chebet die eerder op de dag met succes haar titel verdedigde in de race voor seniorenvrouwen, is het pas de vijfde keer in de geschiedenis dat zowel de seniorenkampioenen bij de mannen als bij de vrouwen hun titel behielden op de WK cross.

Dames
Ook de Keniaanse Beatrice Chebet verdedigde met succes haar titel bij de vrouwen senioren en werd de eerste vrouwelijke seniorenatlete die de titel back-to-back won sinds Tirunesh Dibaba in 2006.

De 24-jarige won in een bijzonder sterk veld van haar Keniaanse landgenoten toen ze Lilian Kasait Rengeruk op 400 meter van de finish achter zich liet. Chebet won in 31:05. Rengeruk won zilver in 31:08, terwijl Margaret Chelimo Kipkemboi brons won in 31:09.

De in een bloedvorm verkerende Chebet leidde de Keniaanse atleten naar een historische overwinning met alle top vijf posities bezet door Keniaanse atletes. Een prestatie die voor het laatst te zien was tijdens de Kampala editie in 2017 toen Kenia de top zes posities in de senioren vrouwenrace veroverde;

Chebet schrijft de geweldige prestatie toe aan het perfecte weer, dat vergelijkbaar was met Kenia, en geweldig teamwork.”We wonnen de teamtitel, dat toont aan hoe sterk we als atletiekland zijn,” zei Chebet. “Na de trials trainden we samen, we aten hetzelfde voedsel. We waren een team en het samenzijn heeft ons geholpen om hier het beste resultaat te behalen;

“Het is niet makkelijk om naar een wereldkampioenschap te komen en je titel te verdedigen, er is veel druk. Mijn doel was om op het podium te komen. Ik voelde dat ik sterker was met nog ongeveer 500 meter te gaan. Het parcours was zo goed, het weer was goed zoals in Kenia, heel zonnig, en de hindernissen waren niet zo moeilijk.”

Zoals verwacht lag het getalenteerde Keniaanse team van Agnes Jebet Ngetich, Emmaculate Anyango Achol, Chebet, Rengeruk en Kipkemboi vanaf de start op kop in de 10 kilometer lange race voor vrouwen bij de senioren, waarbij ze de rest van het veld in 6:30.  door de eerste ronde loodsten.

Ze voerden het tempo op in de tweede ronde, die werd afgelegd in 5:56, opnieuw als team met Oegandese Joy Cheptoyek en USA’s Weini Kelati Frezghi in de mix. Verrassend genoeg bleven de Ethiopische atleten achter de Keniaanse en Oegandese lopers.

In de tweede ronde leidde Daisy Jepkemei uit Kazachstan een paar seconden, maar daarna nam het Keniaanse vijftal het weer over, zij aan zij;

Het kaliber en de uitmuntendheid van de Keniaanse seniorenvrouwen was onmiskenbaar. Twee van de atletes – Ngetich en Anyango – zijn de snelste op de 10 km in de geschiedenis en Chebet verdedigde haar wereldtitel cross country. Even leek het op een Keniaans nationaal kampioenschap cross country – alleen de posities veranderden aan het eind in Belgrado.

Met een verhoogd tempo tijdens de tweede ronde werd de groep kleiner en bleven er nog maar zeven atleten over voor de achtervolging op de medailles – inclusief de vijf Kenianen.

De vierde ronde ging in 5:57, met Ngetich, Anyango, Rengeruk, Chebet en Kipkemboi op kop. De Oegandese Sarah Chelangat was dapper genoeg om de Kenianen te volgen, maar ze kon het niet bijhouden. Jepkemei bleef op afstand;

De voorsprong groeide in de derde ronde, de groep aangevoerd door Ngetich die zij aan zij liep met Anyango en Chebet. De vierde ronde was een volledig Keniaanse aangelegenheid. Toen was het duidelijk dat het een Keniaanse overwinning zou worden, maar het was moeilijk om de winnaar aan te wijzen toen de race in het laatste rechte stuk voor de finish kwam.

De koploopsters zetten aan voor de sprint, maar geen van hen wilde opgeven zij aan zij lopend. Uiteindelijk was Anyango de als eerste terugviel. Rengeruk, Chebet en Kipkemboi gingen over de laatste heuvel en Ngetich viel terug. Het bleef bij Chebet, Rengeruk en Kipkemboi.

Met nog ongeveer 400 meter te gaan plaatste Chebet de beslissende demarrage en sprintte los van de anderen naar de finish te sprinten. Rengeruk kreeg zilver en Kipkemboi onverwacht het brons.