< terug

Nederlands team klaar voor EK cross (foto’s Jan Schellekens)

8 december 2018 (0 reacties)

Zondag is het eindelijk zover en mogen de Nederlandse toppers zich op het terrein van Beekse Bergen nabij Tilburg meten met de absolute Europese cross top in het SPAR Europees Kampioenschap. Na de openingsceremonie staan er vanaf 10.45 uur 7 mooie onderdelen op het programma met in totaal 26 Nederlandse deelnemers.

roos blokhuis 1

10.45 uur Atleten onder de 20 jaar lopen een afstand van 4.300 meter (v) of 6.300 meter (m)
Als eerste starten de meisjes onder 20 jaar met al meteen kans op eremetaal. Roos Blokhuis en, kampioen van 2017 Jasmijn Lau, komen in vorm uit de Warandeloop en willen graag goed presteren in Nederland. Samen met Famke Heinst, Anna Hightower, Jasmijn Bakker en Diane van Es staat er bovendien een prima team voor het teamklassement.

julia van velthoven 2

Bij de jongens valt het startschot om 11.05 uur. Tilburger Luuk Maas wil natuurlijk voor eigen publiek schitteren. Bram Andriessen (tweede in de warandeloop kort achter Maas), Robin van Riel, Tim Verbaandert, Illian Martens en Ryan Oosting completeren de Nederlandse deelname in dit onderdeel. Torenhoge favoriet voor de winst is Jakob Ingebrichtsen uit Noorwegen.

11.35 uur Atleten onder de 23 jaar lopen een afstand van 6.300 meter (v) of 8.300 meter (m)
Ellen van der Kolk is bij de vrouwen onder 23 jaar de enige Nederlandse deelneemster. Bij de mannen komen Stan Niesten, Tom Hendrikse, Mike Foppen en Manuel de Backer in de baan om te strijden om een topklassering. Niesten, 3e onder 23 in de recente Warandeloop weet wat goed presteren is op de cross getuige zijn 6e plaats bij het EK Cross voor junioren in 2015. Jimmy Gressier uit Frankrijk is op dit onderdeel na zijn winst in Samorin afgelopen jaar de te kloppen man.

julia van velthoven 1

13.35 uur Vrouwen Senioren over 8.300 meter
Ook hier zijn medaillekansen door de deelname van Susan Krumins, zij stond al eerder op het podium bij het EK Cross en dit jaar bijvoorbeeld ook bij het EK in Berlijn op de 10.000 meter. Met een goede generale bij de Zevenheuvelenloop in de benen gaat ze voor een medaille. Met bekende toploopsters als Maureen Koster, Jip Vastenburg (2018: Nationaal kampioen 5.000 en 10.000 meter alsmede tweede in de Warandeloop), Jill Holterman en thuisloopster Julia van Velthoven (2e bij het NK Cross 2018) gaat Nederland ook hier meestrijden voor een medaille in het landenklassement.

michel butter 3

14.10 uur Mannen Senioren over 10.300 meter
Veel strijd wordt er ook verwacht bij de mannenrace, maar of de Nederlandse mannen een rol van betekenis kunnen spelen in hun thuiswedstrijd is nog maar afwachten. Waar marathontopper Michel Butter de snelste Nederlander was in de Warandeloop staat zesvoudig Nationaal Kampioen cross Khalid Choukoud natuurlijk niet voor niets op de Tilburgse affiche. Roy Hoornweg en Ronald Schröer completeren het Nederlandse team. De strijd om het goud zal naar verwachting gaan tussen de jeugdige Italiaan Yemaneberhan Crippa en de Turkse toploper Kaan Kigen Ozbilen.

Verslag van de atletiekunie

EK Cross 2018 - prep

Hardloopnieuws.nl doet morgen verslag van het EK cross met eigen fotografen en interviews

NOS doet live verslag
Vanaf 13.10u is NOS live bij Beekse Bergen, Joep Schreuder blikt hier samen met ambassadeur Kamiel Maase vooruit naar de senioren races en de Mixed Relay. De vrouwen starten om 13.35u, na de prijsuitreikingen van U20 en U23. Om 14.10u klinkt het startschot voor de Senioren Mannen en om 14.55u wordt het EK Cross besloten met de spectaculaire Mixed Relay. Deze wedstrijden zijn live te zien op NPO 1 en nos.nl, Léon Haan verzorgt het commentaar.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *