< terug

Nederlandse en Duitse recordhouder marathon starten in Boston marathon

14 april 2018 (0 reacties)

Voor de 122e keer wordt de Boston Marathon (VS) aanstaande maandag gelopen. Er staan zes atleten aan de start met een beste tijd onder de 2:06 uur. Voor Duitsland start Arne Gabius en voor Nederland start Abdi Nageeye. Arne Gabius behoort net als Nageeye niet tot de twaalf snelste atleten op de startlijst. Gabius is de houder van het Duitse record (2:08:33 ). Hij liep deze tijd in 2015 in Frankfurt. Abdi Nageeye is met 2.08.16 de houder van het Nederlandse record.Een tijd die hij in 2017 in de Amsterdam marathon realiseerde.

Moeilijke marathon
De Boston Marathon wordt als één van de moeilijkste marathons in de wereld beschouwd. De marathon begint om twaalf uur ’s middags in Hopkinton, en vandaar volgen de deelnemers een afstand van 42,195 km over heuvelachtige wegen naar het centrum van Boston, waar de finish is, vlak bij Copley Square, voor Bostons openbare bibliotheek.Het parcours is loodzwaar met veel heuvels waaronder Heart Break Hill bij Newton, een lange, slopende heuvel die de lopers op moeten, nadat ze al tientallen kilometers achter de rug hebben, voordat ze afdalen naar de finish in Boston.Het gebruik van tempomakers is in Boston niet toegestaan. Records kunnen er in de Boston marathon niet gelopen worden omdat de finish aanzienlijk lager ligt dan de start (140 meter) en het start- en eindpunt te ver uit elkaar liggen (ruim 38 km), waardoor er eventueel van meewind kan worden geprofiteerd.Tot slot voorspelt de huidige weersvoorspelling niet veel: regen, windvlagen en misschien zelfs onweersbuien worden verwacht. Het belooft een interessante Boston marathon te worden

“Een plaats in de top zes zou geweldig zijn”
Maar dit alles kan de gemoedstoestand van de Duitse atleet Arne Gabius niet bederven: “Ik kijk erg uit naar deze race!” De prestigieuze marathon werd voor Duitsland voor het laatst gewonnen door Uta Pippig. Tussen 1994 en 1996 won de Berlijnse zelfs driemaal op rij. Bij de favorieten behoort Arne Gabius net als Nageeye in Boston niet. “Een plaats in de top zes zou geweldig zijn”, zegt Arne Gabius. “Ik ben opgegroeid in Hamburg – dus ik weet wat regen is”, zegt Arne Gabius over de weersvoorspelling, ook om een andere reden zou regenachtige weer gunstig voor hem kunnen zijn. In de verwachte slechte omstandigheden is de kans kleiner dat een van de favorieten vroeg al het tempo opschroeft. Een voorzichtig starttempo, met een grotere kopgroep op zijn minst tot de halve marathon samen, zou goed zijn voor Arne Gabius.”Ik ga de tempowisselingen niet volgen in de eerste 25 kilometer,” aldus Arne Gabius en voegt eraan toe: “Boston is als een kampioenschap: Er is hoogteverschil er zijn geen hazen en de wedstrijdtactiek is belangrijk. Bovendien moet je met de heuvels een goed ritme proberen te vinden en je tegenstanders nog in het zicht hebben – dat is een grote uitdaging die ik nog niet eerder heb gehad. Maar dat maakt het ook erg spannend. ”

Voor het eerst in twee jaar weer wekelijks meer dan 200 kilometer getraind
Het parcours met de beruchte Heartbreak Hill na ongeveer 32 kilometer, bekeek Arne Gabius donderdag vanuit een bus. ” Nadat Arne Gabius in januari moest uitstappen in de halve marathon van Doha (Qatar) als gevolg van spierproblemen in de rug,verliep de voorbereiding van de Boston Marathon zonder problemen. In Doha heeft specialist me veel geholpen. Daarna kon ik snel weer goed trainen. En voor het eerst in twee jaar was het opnieuw mogelijk om een omvang van meer dan 200 kilometer per week te halen. De training was anders dan normaal vanwege het parcours in Boston, “zegt Arne Gabius.Ik heb, bergop en bergafwaarts getraind en rekening gehouden met tempoveranderingen.Zes weken lang bereidde Arne Gabius zich voor op de Boston Marathon in Flagstaff, VS, op hoogten tussen 2000 en 2200 meter. Hij werd vergezeld door zijn vrouw Anne en het zoontje Frederik, slechts een paar maanden oud. “Alles ging geweldig. Ik had geen slaap tekort, omdat Frederik nooit huilt ”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.