< terug

Nienke Brinkman in één keer Nederlands snelste marathonloopster

8 december 2021 (0 reacties)

Nienke Brinkman (28) is seismoloog en onderzoekt de data van mars. Ze is bezig met een promotieonderzoek aan de universiteit Zürich. Afgelopen zondag werd ze nationaal sportnieuws door in Valencia de derde tijd allertijden te lopen op de marathon. Zij vertelt in de podcast van Runnersworld over haar ervaringen.

“Ik zie me zelf als een beginnende loper het was een verrassing dat het goed ging in de trail”. Maar ik wilde me vooral toeleggen op de weg. Trail is echt anders je gaat omhoog en omlaag dus steeds andere inspanningen. De trail kan ook echt enorm zwaar zijn en dat heeft mij vooral mentaal goed geholpen,. Ik ben begonnen als hockeyster en was een echte loopster op het veld. Het lopen ging mij altijd goed af. Jasper Brinkman hockey speler uit het nationale elftal, is een neef van mij. Ik was bij een loopgroepje van de universiteit in Zürich met een trainer. We liepen met het groepje al een onofficiële marathon in 2.39 en toen wilde ik van de trainer wel weten wat er mogelijk was. Ik had door die onofficiële marathon al het idee dat een EK limiet  (2.31.30) mogelijk was. Daarom heb ik vooraf de atletiekunie een mailtje gestuurd ,wat te doen bij een limiet?

Trainer loopt mee
Van de organisatie in Valencia had ik ook geen toestemming om in het elite vak te starten en toen ik het bidnummer ophaalde wist ik pas dat ik bij de elite kon starten. Moest nog wel onder een lint door om bij de elite van start te kunnen gaan. Heb ook geen bidons ingeleverd en het gedaan met de gelletjes die ik had meegenomen. Haar Zwitserse trainer liep mee tijdens de Valencia marathon. Hij praatte haar tot 30 km door de wedstrijd heen en gaf allerlei tips. Ze liep vanaf de start met de grote groep mee en ging ook mee toen de groep na de halve ging versnellen. Na de finish moest ik nog een heel eind teruglopen naar het appartement. Spierpijn had ze de volgende dagen nog wel en dan vooral in de bovenbenen.. Brinkman finishte in 2.26.34 het is de derde tijd ooit in Nederland. Een tijd die ze moet delen met Carla Beurskens, die in 1987 in Tokio dezelfde tijd liep. Lornah Kiplagat (nationaal record 2.22.22) en Hilda Kibet (2.24.27) van oorsprong Keniaanse atletes waren ooit sneller. Dit is moeilijk te bevatten voor mij aldus Brinkman. Ze liep een volkomen vlakke marathon, de tweede helft was slechts vier seconden langzamer. Er was veel wind maar we liepen tot 30 km in een grote groep. Het laatste deel is altijd lastig. Pas na 35 km werd ik echt vermoeid en voelde ik me misselijk en moest na de finish overgeven en pas toen realiseerde ze dat ze snel gelopen had. Ze liep met een stryd (vermogensmeter) maar keek op haar horloge toch vooral naar haar hartslag. Ik kijk niet naar allerlei harde data zoals kilometersnelheden.

EK of WK
Brinkman gebruikt veel statistieken voor haar trainingen. Ze traint vooral op de hartslag en dat past prima bij haar gevoel. Te hoge hartslag dan ga ik langzamer lopen. Ze kwalificeert met haar toptijd in Valencia voor het EK en WK maar weet het nog niet echt zeker waar ze wil starten. Ze wil wel graag naar het WK maar het EK is ook prima. Het was na afloop een totale chaos op haar telefoon en op maandag had ik al zes interviews aldus Brinkman. Nienke Brinkman vindt het fijn om rustig te lopen en ook om echt hard te lopen. Daartussen zit niet veel ,het is zwart of wit aldus Brinkman. Dat werkt bij mij prima zegt ze. Daarvoor liep ik er teveel tussenin. Ik loop veel kilometers en dat zijn weken van 70 en 120 kilometer. Verbazingwekkend weinig voor een topmarathon. Heb alles gewoon in Zürich voorbereid. Twee weken geleden liep ze een 10.000 mrt in 32.22 op de baan. Dat gaf veel vertrouwen dat ik in vorm was en dat ik goed kon afzien voor de laatste kilometers van de marathon. Toen heb ik ook bepaald dat ik 3.30 per kilometer kon lopen.De komende weken ga ik herstellen en wil echt rusten en dan weet ik nog niet wat ik ga doen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *