< terug

NK cross 2023 op een selectief parcours. Voorbeschouwing korte cross

24 februari 2023 (0 reacties)

NK cross 2011 door de zandkuil

Voor de derde keer in de historie van het NK veldlopen organiseert AV Atletics Nijverdal het NK cross. Net als in 2010 en 2011 is er gekozen voor een selectief parcours. Een parcours dat past bij een discipline die de naam cross draagt. Heel anders dan het NK in Tilburg tijdens de Warandeloop. Onze voorbeschouwingen. Vandaag de korte cross
.

Kuil 2

Sfeerbeeld uit 2011 van de lange cross de nog jonge Jesper van der Wielen voert de forcing voor de latere winnaar Khalid Choukoud. Omhoog uit de kuil

Hoogtemeters
Het kampioenschapsparcours start aan de voet van de Hellendoornse Berg. Voor de atleten is het voortdurend hoogtemeters maken met alleen een vlakke tussenronde. De rode route leidt de atleten van de korte en de lange cross door de diepe zandkuil. Daar zal de breaking Hill met het mulle zand de scherprechter worden van dit kampioenschap.

Hak

Archiefbeeld korte cross 2011 Yvonne Hak en Marije te Raa

Korte cross
Bij het NK in 2010 en 2011 werd de korte cross nog gewonnen door Guus Janssen en Dennis Licht bij de mannen. Bij de dames werd er gewonnen door Yvonne Hak en Lesley van Miert. Deze Lesley van Miert is de recordhoudster met vijf zeges in de korte cross. Bij de mannen is dat record in handen Gert Jan Liefers. De nationaal recordhouder 1500 mtr won dit onderdeel maar liefst vier keer. De korte cross brengt altijd een prachtig spektakel met zich mee. Explosief en een wedstrijd lang in het zuur lopen dat maakt deze wedstrijd voor met name de achthonderd en vijftienhonderd meter atleten interessant. Ook nu zijn er weer een keur aan kanshebbers op eremetaal.

Heren
Nick Marsman is de titelverdediger hij won dit onderdeel ook in 2019 (Kraggenburg) en 2022 (Tilburg). Hij was onlangs nog deelnemer aan het NK indoor waar hij uitkwam op de 3.000 mtr en 1500 mtr. Marsman kende op de baan in 2019 misschien wel zijn sterkste jaar met een pr van 1.49.25. op de 800 mtr. Marsman is de lijstaanvoerder in het nationaal crossklassement moet afrekenen met de winnaar van 2021 Yorben Ruiter. Ruiter was in Tilburg vorig jaar tweede achter Marsman. Op de lijst ook de comeback man Jurjen Polderman. Hij liep een sterk NK 10 km en finishte daar met een nieuw pr (28.52) als achtste.Andere kanshebbers voor eremetaal zijn de 1500 mtr finalisten van het NK indoor Tom de Geldern (2e crossklassement), Bram Anderiessen en Stefan Nillessen (3e crossklassement). Ludo van Nieuwenhuizen (3e NK indoor achthonderd meter) en Rick van Riel (6e NK indoor achthonderd meter) mogen zich ook rekenen tot een kanshebber voor het podium.

Nick Marsman

Nick Marsman

Dames
Bij de dames staat Jetske van Kampen als titelverdedigster op de startlijst. De Team4Mijl atlete kan voor de derde achtereenvolgende keer de titel pakken. Van Kampen is in topvorm met twee keer brons bij het NK indoor (1500 en 3000 mtr) Tevens liep ze in Apeldoorn twee keer een pr. Het wordt interessant of de andere Groningse Danaid Prinsen voor een verrassing kan zorgen. Prinsen komt steeds beter in vorm na een lange periode van blessureleed, bouwt ze sinds vorig jaar weer aan haar vorm van enkele jaren geleden. Prinsen werd in Apeldoorn nationaal kampioene 800 mtr indoor. Andere kanshebster voor een podiumplaats is Dagmar Smid zij is de lijstaanvoerdster van het nationaal crossklassement. Merel van der Marel de nummer drie van het crossklassement staat ook op de startlijst.

jetske van kampen 1

Jetske van Kampen Sylvestercross 2022

Klik hier voor de startlijsten

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *