< terug

Voorbeschouwing lange cross NK 2023 Hellendoorn. Schutten en Niesten zeggen af

25 februari 2023 (0 reacties)

Sfeerbeeld 2011 Abdi Nageeye en Wesley van der Gouw omhoog uit de zandkuil

Lees hier onze voorbeschouwing korte cross

Het NK lange cross uitgezet op de hellingen van de Hellendoornse berg zal zondag het slotstuk worden van het NK cross weekeinde in Hellendoorn. De grote omlopen over de Hellendoornse Berg en door zandkuil bovenop zullen het beste uit de deelnemers naar boven halen wat zijn de favorieten.. Lees hier onze voorbeschouwing.

Mannen
Het NK lange cross kent een rijke historie met een eerste winnaar in 1919 Jan Postma. Sinds 1950 is er het officiele NK. Kamiel Maase een van Nederlands beste atleten allertijden won het kampioenschap maar liefst acht keer en is daarmee recordhouder. Wie wordt de opvolger van Stan Niesten. De titelverdediger van 2022 (Tilburg) heeft zichzelf afgemeld voor het NK. Dat geldt ook voor de winnaar van 2019 Noah Schutte. Topfavoriet is in elk geval Tom Hendrikse.Met een tweede plaats in de halve van Egmond en een nieuw pr 10 kilometer bij het NK tien kilometer (28.53) is de Assenaar gebrand op een ereplaats. Hij is in volle voorbereiding op de marathon van Rotterdam. Uit het diepe zuiden komt een andere kanshebber. Sportwetenschapper Bas van Hooren verraste met een scherp pr (28.41) en een tweede plaats bij het NK 10 km in Schoorl. De jonge Stan Schipperen (21) meldt zich in de cross steeds nadrukkelijker van voren. Hij werd in Tilburg bij het NK cross 2022 na een sterke wedstrijd derde. Hij bereidde zich in Portugal voor op het nieuwe seizoen. Een andere youngster die het seniorenveld kan opschudden is Jesse Fokkenrood (20). De atleet van het Valley Running Team gaat debuteren bij het NK cross senioren. Met 29.21 als nieuw pr op de tien kilometer (Schoorl) is Fokkenrood zondag een van de frontrunners. Hij is ook de leider in het crossklassement en met drie eerste plaatsen al verzekerd van de eindzege. Lucas Nieuweboer liep heel 2022 al ijzersterk met als uitschieters zilver NK marathon (pr 2.15.26) en brons NK halve marathon. Die lijn trok hij in 2023 door met een nieuw pr tien kilometer van 29.07(NK tien kilometer).Niels Te Pas loopt zondag bijna een thuiswedstrijd en heeft ook al sinds Schoorl (NK 10 km) een nieuw pr van 29.42 in zijn bezit. Een sterke outsider is ook Robin van Riel. De AV Atilla atleet liep bij het NK indoor al naar twee keer brons (1500 mtr en 3000 mtr). Hij werd nog toegevoegd aan de EK selectie voor het EK indoor in Istanbul

Dames.
Silke Jonkman gaat haar titel in Hellendoorn niet verdedigen. Zij is op trainingskamp in Portugal. Er mag wat verwacht worden van specialist Veerle Bakker. Zij liep vorig jaar een ijzersterk EK cross nadat ze al derde was geworden bij het NK cross in Tilburg. Bij het EK cross werd ze in Turijn verrassend de beste Nederlandse met een tiende plaats. De vrouw in vorm is zeker Jacelyn Gruppen. De Team 4 Mijl atlete liep afgelopen zondag in Sevilla met 1.11.01 een nieuw pr op de halve marathon. Gruppen wil graag een medaille veroveren bij het NK cross nadat ze twee weken geleden al dolblij was met het brons bij het NK 10 km.Jennifer Gullikers finishte bij het NK 10 km als vierde. Marcella Herzog won vorig jaar het kampioenschap 10.000 mtr op de baan. Dit jaar moet de echte vorm nog komen.
Bij het NK 10 km in Schoorl liep ze naar een elfde plaats. Bijzonder is de naam van Ruth van der Meijden al jaren een vaste waarde in de Nederlandse marathontop. Zij is de enige atlete die er al in 2010 bij was toen het NK ook in Nijverdal werd georganiseerd. Zij werd toen al derde. Kampioene dat jaar was Miranda Boonstra die van 2009 t/m 2011 de Nederlands kampioene was.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *